Συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννη Βαληνάκη με τον ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Μ. Βρετανίας κ. Ντένις ΜακΣέιν (2005-03-08)

O Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Μ. Βρετανίας κ. Ντένις ΜακΣέιν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα μετά το χθεσινό ταξίδι του ως μέλους της Ευρωπαϊκής Τρόικας στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η επόμενη διεύρυνση της ΕΕ και συγκεκριμένα η πορεία της Κροατίας, η προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και η παρακολούθηση των μελλοντικών σταδίων της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Εξετάσθηκε, επίσης, το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, δηλαδή των πόρων που θα διαθέσει η ΕΕ για το διάστημα 2007-2013. Ο ΥΦΥΠΕΞ ενημέρωσε αναλυτικά τον Βρετανό Υπουργό για τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες, ενόψει της προσεχούς ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Μ. Βρετανία. Όπως τόνισε ο κ. Βαληνάκης, η ελληνική κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για την υιοθέτηση από όλες τις υποψήφιες χώρες των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, ώστε να μετατραπεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη σε μία πραγματικά ευρωπαϊκή γειτονιά.

Τέλος, ο ΥΦΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη διαδικασία κύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από την Βουλή των Ελλήνων, που αρχίζει αύριο, και ενημέρωσε τον κ. ΜακΣέιν για την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές που η Συνθήκη φέρνει, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην καθημερινή τους ζωή.