ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ-ΕΒΕΔ (ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ), Ρόδος, 10 Σεπτεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με 1,4 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η υπό ίδρυση Διεθνής Σχολή Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στη Ρόδο από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας του Ομοσπονδιακού Κράτους της Ελβετίας.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Χατζημάρκο κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στην αίθουσα «Γεώργιος Β. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα, του από καιρού προγραμματισμένου, ταξιδιού αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και της Δωδεκανησιακής Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου στην Ελβετία, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2-6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε πως από τις επαφές με τους κυβερνητικούς παράγοντες της Ελβετίας, προέκυψε η δέσμευση τους για στήριξη της παραπάνω πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, αρχικά με το ποσό των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιώργου Χατζημάρκου:

«Ευχαριστώ τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μας για την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού στη Ρόδο και με δικές του ενέργειες προέκυψε η πρωτοφανής χρηματοδότηση ξένου κράτους προς την περιοχή μας, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια των επαφών που είχε η Διοίκηση του Οργανισμού μας στην πρωτεύουσα του Ελβετικού κράτους, την Βέρνη.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού διαπιστώθηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον από πλευράς μεγάλων και εγκύρων σχολών τουρισμού της Ελβετίας για την σύναψη συμφωνίας συνεργασίας σε εκπαιδευτικό επίπεδο, η τελική επιλογή της οποίας θα γίνει στο προσεχές διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.»

Απαντώντας στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε τα εξής:

«Είναι σημαντική η συμφωνία αυτή, για την οποία εργαστήκαμε συστηματικά. Η Διεθνής Σχολή Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει μια σειρά δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα και τα Βαλκάνια.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, μας δικαιώνει καθώς ενισχύει τις δομές τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τόπο μας. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην κατοχύρωση της Ρόδου ως κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όραμα και σχέδιο, επιδιώκοντας διαρκώς πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα  για την τουριστική ανάπτυξη.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας είναι πρώτη προτεραιότητα. Είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης. Διότι έτσι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να  ενισχύσουμε την  απασχόληση μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι ώρα να αξιοποιήσουμε την έμφυτη ροπή των Δωδεκανήσιων στην επιχειρηματικότητα, να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αναδείξουμε τη Ρόδο και τα  Δωδεκάνησα σε πρότυπο αναφοράς για την περιφερειακή ανάπτυξη.»