Συμμετοχή του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο (2005-11-28)
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2005

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης συμμετείχε εκ μέρους της χώρας μας στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης που έλαβαν χώρα χθες και σήμερα στο Στρασβούργο.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε στους δημοσιογράφους για το αντικείμενο των συνομιλιών των 46 Κρατών Μελών που συμμετείχαν στη Σύνοδο:
«Συζητήσαμε μία σειρά από θέματα που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είναι γνωστό, η συνάντηση κορυφής που έγινε στη Βαρσοβία πριν από μερικούς μήνες έδωσε την εντολή στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κ. Γιούνκερ, να ετοιμάσει μία πρόταση για το μέλλον της συνεργασίας ανάμεσα σε αυτούς τους δύο οργανισμούς. Στο κέντρο αυτής της προβληματικής είναι ο τομέας της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κέντρο του πολιτικού μας πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θεμελιώδης αρχή για τη δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου και, βεβαίως, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο κ. Βαληνάκης.
Αναφερόμενος στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη διεύρυνση, ο Υφυπουργός υπογράμμισε τον ξεκάθαρο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης: «Εμείς, ως Ελλάδα, ενδιαφερόμαστε αυτή η διεύρυνση που θα καλύψει τη γειτονιά μας, τη ΝΑ Ευρώπη, τα Βαλκάνια, να οδηγήσει σε μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά, γειτονιά ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατεύονται πλήρως.»
Ειδικότερα για τη δράση της χώρας μας σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε: «Συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες, διαδραματίζουμε έναν ενεργό ρόλο, έτσι ώστε να οδηγηθεί η γειτονιά μας προς την κατεύθυνση της πλήρους ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Γι’ αυτόν τον σκοπό οι χώρες αυτές κρίνονται σε κάθε τους βήμα και τα κριτήρια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν είναι σαφή».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, υπέγραψε δύο συμβάσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. «Είναι δύο τομείς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Ευρωπαίο πολίτη. Τομείς μεγάλης σημασίας για το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την ΕΕ και για τον ευρωπαϊκό κώδικα αξιών και αρχών στον οποίο πιστεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαληνάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημασία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Ευρωπαίο πολίτη, τόνισε τη μεγάλη συμβολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δέχεται έναν τεράστιο αριθμό ατομικών προσφυγών κάθε χρόνο (αναμένεται να ξεπεράσει τις 50.000 στο τέλος αυτού του χρόνου). Η αποτελεσματικότητά του, όμως, απειλείται από την ίδια την επιτυχία του, αφού εκκρεμούν 78.000 προσφυγές, τις οποίες το Δικαστήριο δεν έχει προλάβει καν να εξετάσει. Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας του ΕΔΑΔ, συστάθηκε πρόσφατα μία Επιτροπή Σοφών –στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Ε. Ρούκουνας- που θα προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές στη λειτουργία του Δικαστηρίου, κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.