Από το Tούλαμορ της Ιρλανδίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Γιάννης Βαληνάκης, δήλωσε τα εξής:

“Συμμετείχα σήμερα στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητήσαμε κατά κύριο λόγο τα θέματα των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως το Κοσσυφοπέδιο και τα θέματα του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής. Η συζήτηση αυτή συνεχίζεται ακόμα.

Μπορώ να πω πρώτα  ότι στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκεφτήκαμε ότι πρέπει να στείλει τα σωστά μηνύματα στους Κοσοβάρους Αλβανούς και αυτά τα μηνύματα είναι ότι οι πράξεις βίας αντί να φέρνουν πιο κοντά το Κοσσυφοπέδιο στην Ευρώπη το απομακρύνουν περισσότερο. Πρέπει λοιπόν να αποθαρρύνουμε αυτές τις πράξεις βίας. Αυτή είναι η γενικότερη πολιτική μας. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό, πιο σοβαρό, πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, την κοντινή σε εμάς και ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτές ήταν οι γενικές διαπιστώσεις. Συζητήσαμε επίσης και ειδικότερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε και τρόπους έτσι ώστε να κάνουμε πιο ενεργό αυτόν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Συζητήσαμε και το θέμα του Ιράκ και τρόπους έτσι ώστε να μεταβιβαστεί η εξουσία στους Ιρακινούς και να υπάρξει μέσα από αυτή την διαδικασία ένα πιο σταθερό και πιο ειρηνικό Ιράκ, πράγμα που είναι προς το συμφέρον όλων. Φυσικά καταδικάσαμε όλες τις πράξεις βίας από όπου και αν προέρχονται και ιδίως τις τυφλές και ωμές πράξεις βίας που είδαμε τις τελευταίες ημέρες.


Είχα επίσης την ευκαιρία στο περιθώριο της Συνόδου να έχω χρήσιμες συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, κ Τζάκ Στρό και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, κ. Χαβιέρ Σολάνα, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Γιώργο Ιακώβου. Συζητήσαμε βεβαίως την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και τις τελευταίες εξελίξεις. Εξήγησα τις ελληνικές θέσεις πάνω στα ζητήματα αυτά και θα συνεχίσω τις επαφές αυτές κατά την διάρκεια των δύο επόμενων ημερών που θα διαρκέσουν αυτές οι σύνοδοι”.