Συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με Γερμανική Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) (2006-10-11)

Αθήνα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2006

«Μια ευρωπαϊκή Τουρκία σημαίνει μόνον οφέλη για την ίδια, για την περιοχή μας και για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, κατά τη συνάντησή του με Γερμανική Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), επισημαίνοντας την «υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προσαρμογή της γείτονος, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος, με την προϋπόθεση βέβαια να ανταποκριθεί πλήρως στους όρους και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Βαληνάκης είπε ότι «πρόκειται για στρατηγική επιλογή της χώρας μας και όχι για ένα «ευκαιριακό κοστούμι», καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να συνορεύει με μια ευρωπαϊκή Τουρκία» κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από την ενταξιακή της διαδικασία.

Ο Υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις διαπιστωμένες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να ολοκληρώσει η Τουρκία. Συμπλήρωσε δε, ότι ο προβληματισμός αυτός λειτουργεί εποικοδομητικά για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της Τουρκίας και να προχωρήσει η προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Υφυπουργός και οι Γερμανοί βουλευτές συμφώνησαν ότι δεν επιδιώκεται «εκτροχιασμός του τρένου» στην πορεία της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι «η πλήρης ένταξη της Τουρκίας αποτελεί το κίνητρο για την ολική της προσαρμογή και για την κινητοποίηση των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού στην τουρκική κοινωνία».

Η γερμανική αντιπροσωπεία του SPD αποτελείτο από τους βουλευτές: κ. Axel Schafer, κα Lale Akgun, κ. Rainer Fornahl, την κα Jutta Tiedtke χειριστή Ευρωπαϊκών θεμάτων του Γερμανικού κοινοβουλίου και τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Wolfgang Schultheiss. Οι Γερμανοί αντιπρόσωποι μετά την Αθήνα επισκέπτονται την Άγκυρα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ενόψει της ανάληψης από τη Γερμανία της Προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2007.