Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στην πρώτη περιφερειακή εκδήλωση του προγράμματος ενημέρωσης των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη (2005-01-25)

Με μήνυμα “Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Η Ευρώπη προχωρά, η Ελλάδα κερδίζει”, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης εγκαινίασε χθες στην Πάτρα το πρόγραμμα ενημέρωσης και δημόσιου διαλόγου για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

Η ειδική ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της κοινωνίας πολιτών της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Αναφερόμενος στη σημασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος για τον κάθε πολίτη, ο ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε:
“Θέλουμε να φέρουμε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση. Είναι ουσιαστικά η πρώτη μίας σειράς εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ, στις περιφέρειες της χώρας μας. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη σημερινή εκδήλωση το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΕΚΕΜ, καθώς και την Αντιπροσωπεία της Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αλλά και τους τοπικούς φορείς. Πιστεύουμε πως η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει κατανοητή στον κάθε πολίτη η σημασία που έχει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά και η Ε.Ε. γενικά στην καθημερινότητά μας.”
Ειδικότερα, για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, τόνισε:

“Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα είναι ευεργετικό τόσο για την ευρωπαϊκή ιδέα, όσο και για τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι μία τεράστιας εμβέλειας εξέλιξη. Είναι σαν να σηκώνεται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα και να τοποθετείται σε καινούργιες ράγες. Με μία φράση: με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η Ευρώπη προχωρά.”

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε:

“Πριν από 24 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη στρατηγική επιλογή να εντάξει τη χώρα μας στην ΕΟΚ. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών προσχώρησαν στην επιλογή αυτή και άλλες πολιτικές δυνάμεις, και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αγκάλιασε αυτό το όραμα. Δυστυχώς όμως, η χώρα δεν έτρεξε όσο χρειαζόταν. Η απόσταση δεν καλύφθηκε όσο έπρεπε και μπορούσαμε. Αρνούμαστε να δεχθούμε τη θέση του ουραγού για την Ελλάδα”

Και πρόσθεσε:

“Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Θέλουμε μία Ελλάδα η οποία να βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων, στην καρδιά της Ευρώπης. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε στους Έλληνες την διαφύλαξη των συμφερόντων μας και την πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών σε αυτόν τον νέο αιώνα… Για αυτό και η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να είναι η Ελλάδα στην πρώτη σειρά των κρατών που θα κυρώσουν τη Συνθήκη. Έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να μην μείνει η χώρα μας πίσω, αλλά και να συγκαταλέγεται στους συμπρωταγωνιστές. Θα εξαντλήσουμε κάθε χαραμάδα ευκαιρίας για να είμαστε μπροστά, ενεργά παρόντες σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της Ευρώπης αλλά και της προώθησης των ειδικών συμφερόντων μας. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προσφέρει τις δυνατότητες. Επομένως με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα η Ελλάδα κερδίζει.”