Δήλωση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στη Συνάντηση των μελών SEECP με την Ομάδα Επαφής (2006-04-05)

Αθήνα, 5 Απριλίου 2006

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών της συνάντησης των χωρών-μελών SEECP (Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης) με την Ομάδα Επαφής (Η.Π.Α., Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), με αντικείμενο την εν εξελίξει διαδικασία καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστεί η φωνή της περιοχής σε εκείνους που πρωταγωνιστούν στον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εναρκτήριας ομιλίας του, συμπληρώνοντας: «Είναι σημαντικό να συνεισφέρει αυτή η συνάντηση στη σταθεροποίηση της περιοχής, στο να υπάρξει μελλοντικά ένας ευρωπαϊκός προσανατολισμός για όλη την περιοχή και να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύσεις που είναι αμοιβαία αποδεκτές και όχι λύσεις που έχουν επιβληθεί από έξω».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της χώρας μας να φιλοξενήσει αυτή τη συνάντηση: «Όπως είναι γνωστό, στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια από αυτό που ήταν κάποτε, δηλαδή η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά. Για να το πετύχουμε πρέπει όλοι να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, μεταξύ άλλων και τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στη Διαβαλκανική να συγκαλέσει αυτή τη συνάντηση, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη της περιοχής, αυτά που συμμετέχουν στη Διαβαλκανική, και όλοι εκείνοι οι πρωταγωνιστές που θα βοηθήσουν έτσι ώστε να βρεθεί το κατάλληλο καθεστώς για το μέλλον του Κοσόβου».

Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε πως: «Ελπίζουμε ότι θα καλλιεργηθούν ιδέες, θα ακουστούν προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε η φωνή της περιοχής να ληφθεί υπ’ όψιν, γιατί θεωρούμε ότι εμείς ως γείτονες ξέρουμε καλύτερα τις ευαίσθητες πλευρές των ζητημάτων αυτών αλλά έχουμε και ένα απευθείας συμφέρον. Θέλουμε μέσα από τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου να υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια για όλες τις χώρες της περιοχής».

Στο περιθώριο της συνάντησης για το Κόσοβο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, κ. Hidajet Biscevic. Οι δύο ομόλογοι συζήτησαν για την πορεία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, τρόπους συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής Προεδρίας και της επερχόμενης κροατικής Προεδρίας στο SEECP, καθώς και κοινές δράσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.