Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γιάννη Βαληνάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Reinhard Silberberg (Βερολίνο) (2007-04-26)

Αθήνα, 26 Απριλίου 2007

«Θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Ενδιαφερόμαστε η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη να είναι στο επίκεντρο και δεν επιθυμούμε την αποδυνάμωσή της». Αυτή τη βασική θέση της χώρας μας επανέλαβε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον ομόλογό του, κ. Reinhard Silberberg, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ με τα Κράτη-Μέλη ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύκλου συζητήσεων και επαφών που έχει ήδη ξεκινήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών με Ευρωπαίους ομολόγους του (όπως της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Λιθουανίας) σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε χρήσιμη και ενδιαφέρουσα, συζητήθηκε η συμβολή της χώρας μας στην επίτευξη λύσης του ζητήματος της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. «Εμείς ως Ελλάδα ενδιαφερόμαστε η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά και όχι να πάει προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα συνεισφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις προς την κατεύθυνση της γερμανικής πρωτοβουλίας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για ολόκληρη την Ευρώπη τον προσεχή Ιούνιο», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών στους Έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Ασφαλώς δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τις δυσκολίες που υφίστανται, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, δύο χώρες έχουν απορρίψει τη Συνταγματική Συνθήκη με δημοψηφίσματα και υπάρχουν σκέψεις επιφύλαξης σε ορισμένες άλλες».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η βάση για τη λύση είναι η ίδια η Συνταγματική Συνθήκη», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Γερμανική Προεδρία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Γερμανική Προεδρία θα μπορέσει να βρει μια λύση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Βεβαίως, μιλάμε για μια λύση, η οποία θα είναι πιθανότατα μια πολιτική συνεννόηση. Και όπως έχουμε αποφασίσει μέχρι σήμερα, η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου του 2009».

Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν επαφές του κ. Βαληνάκη και με ομολόγους του άλλων Κρατών-Μελών της ΕΕ, ενόψει της ανάγκης να στηριχθεί η Γερμανική Προεδρία στην επιδίωξή της για μια σαφή πολιτική συνεννόηση σχετικά με τον «Οδικό Χάρτη» που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου του 2009.