Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2004

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ-1 και τον δημοσιογράφο κ. Θάνο Σιαφάκα αναφερόμενος στην υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρώμη ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης είπε μεταξύ άλλων ότι:

"Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Από την μια για να καταλάβουν οι πολίτες αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και το πόσο σημαντική είναι για την καθημερινή του ζωή, και από την άλλη για να μπορέσουμε να διοικήσουμε την καινούρια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Να είναι πιο εύκολη η διαδικασία λήψης των αποφάσεων χωρίς από την άλλη μεριά να ισοπεδώνονται οι απόψεις των κρατών μελών".

Σχετικά με τις προτάσεις των κομμάτων στην Ελλάδα για την διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να επικυρωθεί η νέα Συνταγματική Συνθήκη ο κ. Βαληνάκης είπε:

"Η άποψη της κυβέρνησης είναι σαφής από την αρχή όταν ήδη υπογράψαμε την Συνθήκη πριν από μερικούς μήνες. Και η άποψη μας ήταν ότι θα πάμε δια της κανονικής οδού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, μέσα δηλαδή από την κύρωση από το Κοινοβούλιο. Αυτή ήταν η μέθοδος την οποία ακολουθήσαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αυτές τουλάχιστον που κυβέρνησαν την χώρα μέχρι σήμερα.

Εμείς όχι μόνο δεν φοβόμαστε την άποψη των πολιτών αλλά την επιζητούμε. Θέλουμε έναν ευρύ διάλογο. Εμείς τον ξεκινήσαμε και νομίζουμε ότι όλοι θα ενδιαφερθούν γιατί τους αφορά. Αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά έστω και αν δεν το καταλαβαίνει. Πάντα χρησιμοποιεί πχ έργα και υποδομές οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επωφελείται από ρυθμίσεις  και νομοθεσίες που είναι ευνοϊκές για τα συμφέροντα του όπως για την προστασία του καταναλωτή, τον ανταγωνισμό κλπ τα οποία όμως δεν σκέφτεται συνέχεια. Όμως αυτή η δύναμη της ΕΕ έχει βοηθήσει την Ελλάδα να πάει μπροστά.

Ανοίξαμε διάλογο πολύ ευρύ στον οποίο μπορούν όλοι να συμμετάσχουν για τα πλεονεκτήματα ή έστω τα μειονεκτήματα της ΕΕ. Όπως θα είδατε και στην πλατεία Συντάγματος έχουμε ένα μεγάλο πανό στο οποίο καλούμε σε μια συγκεκριμένη σελίδα στο internet για να προβληματιστούν (www.europe4me.gr). Μοιράζονται φυλλάδια και γενικά γίνεται μια εκστρατεία για όσους θέλουν να ενημερωθούν και νομίζω ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούν. Η άποψη των πολιτών όχι μόνο μας ενδιαφέρει αλλά είναι στο επίκεντρο. Γι’ αυτό εργαστήκαμε να φτιάξουμε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γι’ αυτούς δουλέψαμε έτσι ώστε οι χιλιάδες σελίδες να γίνουν ένα λειτουργικό και κατανοητό κείμενο. Καλούμε όλους να ενημερωθούν, καλούμε όλους να  κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις για να αντιληφθούν ότι δουλεύουμε για τον πολίτη, για να κάνουμε την Συνταγματική Συνθήκη πιο απλή και προσιτή"
 
Στην ερώτηση σχετικά με το πόσο θα επηρέαζε η καταψήφιση του Ευρ. Συντάγματος από κάποιες χώρες και ιδιαίτερα από την Γαλλία και την Αγγλία ο κ. Βαληνάκης είπε:

 "Αυτό θα είναι πράγματι ένα πρόβλημα, αν δηλαδή μια ή και περισσότερες χώρες δεν υπερψηφίσουν το Ευρ. Σύνταγμα είτε μέσω του δημοψηφίσματος, είτε μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλίου. Αυτό θα το εξετάσουμε τον Νοέμβριο του 2006 που θεωρείται και η καταληκτική ημερομηνία  της προσπάθειας να επιτύχουμε τις κυρώσεις από όλα τα κράτη-μέλη. Βεβαίως τότε θα επανεξετάσουμε την στάση μας ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Η Γαλλία ειδικά όπως ξέρετε είναι μαζί με την Γερμανία από τις χώρες που αποτελούσαν και αποτελούν την ατμομηχανή της Ευρώπης. Συνεπώς θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα αν η Γαλλία δεν υπερψήφιζε την συνθήκη. Η Αγγλία όπως ξέρετε είχε πάντα μια ιδιαίτερη οπτική. Δεν έχει υπάρξει ποτέ σαφής πλειοψηφία εκεί  υπέρ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτό είναι ένα ζήτημα.

Βεβαίως θα είναι ένα πλήγμα αν αυτές οι δύο χώρες καταψηφίσουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά ξέρετε ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση έχει περάσει από κρίσεις, κύματα και συμπληγάδες. Πιστεύω ότι και αυτήν την φορά θα τα καταφέρουμε"

Σχετικά με την απόσυρση του σχήματος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον προσεχή Πρόεδρο της κ. Μπαρόζο αλλά και τον χαρακτηρισμό της ως "ήττα της ευρωδεξιάς" κ. Βαληνάκης τόνισε ότι:

"Δεν θα συμφωνούσα με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και τα θέτει το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να τα ακούμε. Να έχουμε μεγάλα αυτιά έτσι ώστε να ακούμε τα όσα εκφράζονται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την άλλη μεριά θα ήθελα να επισημάνω πως αυτή η δυσκολία που δημιουργήθηκε στην Ευρ. Επιτροπή δημιουργεί μια σειρά από δυσλειτουργίες στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής ένωσης και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Πιστεύω ότι ο κ. Μπαρόζο θα βρει μια λύση σύντομα. Θα τον βοηθήσουν σ’ αυτό όλα τα όργανα. Έχει ήδη βρεί μια σειρά από προτάσεις οι οποίες θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων τις επόμενες μέρες".