Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2004

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκαϊ 100,4 είπε:

“Ο κόσμος πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι παγκόσμιο. Το βλέπουμε μπροστά μας πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στο παρελθόν […] Η 11η Σεπτεμβρίου για μας τους Έλληνες είναι διαφορετική σήμερα μετά το παγκόσμιο μήνυμα της συναδέλφωσης που έστειλαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είχαμε μια επιτυχή διοργάνωση, που βεβαίως μας στοίχισε πολλά. Ήταν όμως απαραίτητο αυτό  προκειμένου να πείσουμε όλο τον κόσμο ότι θα ήταν επιτυχείς. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το δει κανείς μόνο λογιστικά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο μήνυμα που πέρασε η Ελλάδα προς το εξωτερικό ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τουριστικές αγορές που μας ενδιαφέρουν όπως είναι η Αμερική. Αν θέλαμε να το περάσουμε κάνοντας διαφήμιση θα έπρεπε ίσως να επενδύσουμε  πολλαπλάσιο ποσό”.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα των μικρών χωρών να αποφύγουν την περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να προστατευθούν από τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι:

“Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να συνοδεύεται από ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρχει περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Όλες οι ευνομούμενες πολιτείες, και φυσικά και η δική μας, το έχουν πάντα κατά νου. Το μίγμα μπορεί να διαφέρει από το ένα κράτος στο άλλο ανάλογα και με τις τραυματικές εμπειρίες που έχουν. Κάποιοι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι η Ευρώπη μπορούσε να μείνει έξω από αυτό το φαινόμενο. Ήρθε όμως η επίθεση στην Ισπανία, αλλά και προχθές εμμέσως άγγιξε κι εμάς στην Τζακάρτα, για να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι έτσι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μείνουμε στο σωστό μίγμα προστασίας από την τρομοκρατία και διασφάλισης των θεμελιωδών ελευθεριών”.