Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2004

Σε σημερινή του συνέντευξη στην τηλεόραση της ΝΕΤ και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Πολίτη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές,  είπε μεταξύ άλλων:

"Δεν νομίζω πως θα έχουμε τεράστιες διαφορές αν κερδίσει ο κ. Τζόρτζ Μπους ή ο κ. Τζον Κέρι. Εμείς ως κυβέρνηση, ό,τι και αν έχει ο καθένας μας στο μυαλό και στην καρδιά του, πρέπει και μπορούμε να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ κατά τον καλύτερο τρόπο και σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού".

Στην ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης απάντησε ότι:

"Θέλουμε μια Αμερική που να ακούει περισσότερο τη γνώμη της Ευρώπης. Θέλουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να ακούνε περισσότερο τις ευρωπαϊκές θέσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον μια πιο πολυμερή πολιτική στις διεθνείς σχέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία φωνή μετριοπάθειας και μια τέτοια φωνή κάνει καλό στο διεθνές σκηνικό".

Σχετικά με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και αλλού, ο κ. Γιάννης Βαληνάκης ανάφερε ότι:

"Εμείς θέλουμε την επίλυση των όποιων προβλημάτων μέσα από την ειρηνική οδό και μέσα από τον διάλογο. Όταν υπάρχουν τάσεις μονομέρειας από την πλευρά των ΗΠΑ, ώστε να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική, αυτό φυσικά μας βρίσκει αντίθετους. Η αντίθεση αυτή εκφράζεται μέσα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την ίδια τη λειτουργία της γνωρίζει να συνθέτει απόψεις. Ξέρει δηλαδή να βρίσκει έναν  τρόπο προσέγγισης που είναι μετριοπαθής και συναινετικός".