Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Profit 96,6”. (2004-12-27)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα, χρόνια πολλά.
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχήν έχει φύγει αεροπλάνο; Να ξεκινήσουμε από αυτό.
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Να ξεκινήσουμε από χτες. Χτες το Υπουργείο Εξωτερικών, οι συνάδελφοί μου ο κ. Βαληνάκης και ο κ. Σκανδαλάκης, συντόνιζαν αυτές τις προσπάθειες, για να επισημανθεί ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί και να δρομολογηθεί πτήση αεροσκάφους. Δωδεκάμισι η ώρα τη νύχτα, έφυγε αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο σε λίγες ώρες θα είναι εκεί, μαζί με κλιμάκιο διπλωματών και θα παραλάβει τους Έλληνες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποκλεισμένοι στην περιοχή του Πουκέτ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οποίοι είναι πόσοι;
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, διότι έξω από τα οργανωμένα γκρουπς, τα οποία μπορούν να μας δώσουν μια εικόνα, πιθανότατα να υπάρχουν και ιδιώτες. Γι΄ αυτό το λόγο, δίδονται συνεχώς τα τηλέφωνα του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου οι συγγενείς τους να αναφέρουν τα ονόματα αυτών που βρίσκονται εκεί, έχουμε δώσει εντολή στις Πρεσβείες μας στα κράτη που έχουν πληγεί να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και έχουμε φροντίσει να συλλειτουργούμε μαζί με τις άλλες Πρεσβείες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας υπολογισμός κ. Υπουργέ δεν μπορεί να γίνει; Πόσοι περίπου μπορεί να είναι;
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν θα ήθελα πρόχειρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα θέλατε.
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όχι, γιατί θα είναι ανεύθυνο. Νομίζω ότι υπάρχει μια καταγραφή από τους τουριστικούς πράκτορες πόσοι είναι αυτοί που πήγαν με οργανωμένα γκρουπ, είναι μερικές εκατοντάδες. Από εκεί και μετά όμως, δεν ξέρουμε και πόσοι μπορεί να είναι ιδιωτικά. Έξω από αυτό, χτες το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επιχειρήσαμε να κινητοποιήσουμε και να συντονίσουμε τη δράση και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που έχουν μια εξειδίκευση στα ζητήματα αυτά.

Ετσι σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα αναχωρήσει ένα C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με δύο σταθμούς, κατά πάσα πιθανότητα της Σρι Λάνκα το Κολόμπο και τις Μαλδίβες. Ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πάει στο “Μανδράς” της Ινδίας, θα πάει στις Μαλδίβες, διότι η ινδική κυβέρνηση μας ενημέρωσε ότι θα αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματα. Οπότε, πηγαίνουμε εκεί που μας έχουν ανάγκη.

Σε αυτό το C-130 θα συμμετέχουν οι εξής μη κυβερνητικές οργανώσεις με τους ειδικούς. Η “Αλληλεγγύη”, μη κυβερνητική οργάνωση της εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα μεταφέρει πέντε τόνους επισιτιστική βοήθεια και ρουχισμό, οι “Γιατροί της Καρδιάς” με έναν τόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δύο εξειδικευμένους γιατρούς εθελοντές, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς που έχουν ανάγκη, “Οι Γιατροί του Κόσμου” με τέσσερις γιατρούς εθελοντές πλήρως εξοπλισμένους, έτοιμους να προσφέρουν και αυτοί τις υπηρεσίες τους.

Η “Ευρωπαϊκή Προοπτική” με δύο εθελοντές ειδικούς σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και αποκατάστασης πληγέντων οικισμών, η “Ομάδα Διάσωσης” της Θεσσαλονίκης με δύο πλήρως εξοπλισμένα και εξειδικευμένα άτομα, καθώς επίσης και το εθελοντικό σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών, με τρία εξειδικευμένα και εξοπλισμένα άτομα, το οποίο θα μεταφέρει, εκτός των άλλων, 30 σκηνές, χωρητικότητας 360 ατόμων, εργαλεία για τη στήριξη ετοιμόρροπων κτιρίων, 20 σιδηρολοστούς, 3 κομπρεσέρ βαρέως τύπου για απεγκλωβισμούς και επιδεσμικό υλικό για χίλια άτομα.

Όλη αυτή η ομάδα, θα συνοδεύεται και θα συντονίζεται από εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα σας ενημερώνω, ότι σήμερα πήραμε την απόφαση, να χορηγήσουμε 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι – Λάνκα ως ανθρωπιστική βοήθεια καθώς επίσης και 150.000 ευρώ προς τις Μαλδίβες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες και να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία χρειάζονται, αυτές τις δύσκολες ώρες εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ομάδα της ΕΜΑΚ θα πάει κύριε Υπουργέ;
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θα συζητηθεί αυτό. Εάν παραστεί ανάγκη, θα το δούμε. Αυτή τη στιγμή πάντως πιστεύω ότι είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι, αντιδράσαμε με τέτοια αντανακλαστικά. Υπάρχει πάντως ετοιμότητα, αν χρειαστεί γίνει και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο Υπουργείο Εξωτερικών, μιλούν για κάποιους Ελληνες τραυματίες;
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ολες τις επίσημες και διασταυρωμένες πληροφορίες που συγκεντρώνονται, τις δίδει στη δημοσιότητα ο κ. Κουμουτσάκος, ο εκπρόσωπος Τύπου, γιατί πρέπει η ενημέρωσή μας, να είναι εξαιρετικά υπεύθυνη αυτές τις δύσκολες ώρες.

Μέχρι στιγμής είχαν αναφερθεί δύο ελαφρώς τραυματισμένοι. Νομίζω αναφέρθηκε στα ρεπορτάζ και χτες και σήμερα. Τίποτε άλλο δεν μας έχει αναφερθεί, το οποίο να είναι προς ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτή την επικοινωνία που είχαμε και καλή δουλειά.
κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.