Υπηρεσία Ενημέρωσης

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης επεσήμανε τη συστράτευση και του Υπουργείου Εξωτερικών στη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη και ειδικότερα των Ελλήνων Ακριτών, και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ’ννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Καΐσερλής και Παναγιώτης Ρήγας αφορούσε παλαιότερη δήλωση του ΥΦΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία καταργείτο ο φόρος των 50 δολαρίων που κατέβαλλαν στις αρχές της χώρας τους οι Τούρκοι πολίτες, που επισκέπτονται τη χώρα μας για 24 ώρες.

Ο κ Βαληνάκης τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ως βασική προτεραιότητα τη συμβολή στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού και στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τη Ελλάδα. Στο βαθμό δε που η ροή ταξιδιωτών προς την Ελλάδα εξαρτάται από την διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων Schengen, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει μια σειρά σχετικών μέτρων, τα οποία και παρατίθενται στο κείμενο της απάντησης..

Σχετικά με το θέμα της κατάργησης του φόρου των 50 δολαρίων για 24ωρη επίσκεψη Τούρκων πολιτών στη χώρα μας, ο ΥΦΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι, διάταξη που καταργεί το φόρο αυτό έχει ενσωματωθεί στην τουρκική νομοθεσία, και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Πρεσβείας μας, εφαρμόζεται ήδη από τις αρμόδιες τουρκικές συνοριακές αρχές.  Οι δε δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού που αναπαράγονται, αφορούν στο γενικότερο θέμα της ισχύος του μέτρου της επιβολής τελών εξόδου στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν γενικά στο εξωτερικό και όχι στην ειδικότερη ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες εξόδους, η οποία και ισχύει ως έχει ανακοινωθεί.

Η κατάργηση του ανωτέρω φόρου, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των φορέων των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση των καθημερινών επαφών και επισκέψεων στα νησιά μας Τούρκων πολιτών, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει ως οικονομική ανάσα για τις τοπικές αγορές.

Τέλος, ο κ. Βαληνάκης προσέθεσε, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, πάντοτε εντός του αυστηρού πλαισίου των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας, εξετάζει και άλλες κινήσεις, προκειμένου να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες που το ευρωπαϊκό Κεκτημένο παρέχει, προς όφελος των εθνικών τουριστικών μας συμφερόντων.