Αθήνα, 9 Απριλίου 2008

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υφυπουργού Εξωτερικών κ Βαληνάκη, με τον Ρώσο ομολογο του κ. Titov βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας μας για μία ξεκάθαρη, πρακτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλων και, κυρίως, της σταθερότητας στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας πως:

 

thumb 9-4-2008b copy.jpg«η πρόσφατη απόφαση στο Βουκουρέστι αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίες πρέπει να εκπληρώσουν συγκεκριμένα κριτήρια, εκ των οποίων ιδιαίτερης σημασίας είναι αυτό των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αθήνα, 9 Απριλίου 2008

 

 

 

                                                                                  

 

 

 

Το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα της τρέχουσας συγκυρίας, συζητήθηκαν σήμερα στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στον Ρώσο ομόλογό του, κ. Vladimir Titov, σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησής τους στη Μόσχα.

 

 

 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, υπό το φως των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας μας για μία ξεκάθαρη, πρακτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλων και, κυρίως, της σταθερότητας στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας πως «η πρόσφατη απόφαση στο Βουκουρέστι αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίες πρέπει να εκπληρώσουν συγκεκριμένα κριτήρια, εκ των οποίων ιδιαίτερης σημασίας είναι αυτό των σχέσεων καλής γειτονίας».

 

 

 

Ο κ. Titov με τη σειρά του εξέφρασε την υποστήριξη της Ρωσίας στην ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επανέλαβε στον κ. Βαληνάκη την ετοιμότητα της χώρας του να υιοθετήσει τη λύση αυτή.

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και ο πολιτισμός με αμοιβαία και αισθητά οφέλη για τις οικονομίες και τους λαούς των δύο χωρών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της έκδοσης βίζας σε Ρώσους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Εξωτερικών στον τομέα αυτό, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και σε νέα μέτρα που εξετάζονται, προκειμένου να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο το ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.