Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη στην Κω
 12 Οκτωβρίου 2007

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Φίλες και Φίλοι,

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπατριώτες μου της Κω που με τίμησαν με την ψήφο τους, μα πάνω απ’ όλα με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους για να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή και στην Κυβέρνηση.
Θέλω θερμά να ευχαριστήσω όλους εκείνους οι οποίοι ψήφισαν το ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής της Νέας Δημοκρατίας κι ανανέωσαν την εντολή  τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού μας Κώστα Καραμανλή.
Είμαι απόψε εδώ για να σας διαβεβαιώσω πως ο σταυρός κάθε ψηφοφόρου είναι για μένα ρητή, καθαρή, ισχυρή εντολή να γίνομαι καθημερινά πιο αποτελεσματικός, πιο ωφέλιμος, πιο ουσιαστικός για τον τόπο μας συνολικά αλλά και για κάθε οικογένεια ξεχωριστά.
Είναι αυτονόητο ότι νιώθω βουλευτής όλων των πολιτών της Δωδεκανήσου, ανεξαρτήτως των επιλογών τους στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Γι αυτό και άλλη μια φορά δεσμεύομαι να λειτουργήσω ως βουλευτής όλων των Δωδεκανησίων με τις πόρτες του γραφείου μου και κυρίως της καρδιάς μου ανοιχτές προς όλους.
Δέσμευσή μου απέναντι σε όλους εσάς είναι ότι θα συνεχίσω να είμαι παρών. Παρών στα Δωδεκάνησα. Παρών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρών στην Κυβέρνηση. Παρών για μια Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον Κόσμο.
Είμαστε μαζί και την επόμενη μέρα και θα είμαστε μαζί συνεχώς, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να κερδίσουν η Κως και τα Δωδεκάνησα όλα όσα αξίζουν και δικαιούνται.
 Όπως έχω πει πολλές φορές και το εννοώ απόλυτα, μπήκα στην πολιτική με μία και μόνη φιλοδοξία. Να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός για τους συμπατριώτες μου, να βοηθήσω τον τόπο μου.
Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου δεν ζήτησα μόνο την ψήφο σας. Ζήτησα να μοιραστούμε ένα νέο όραμα ανάπτυξης και ευημερίας για τα Δωδεκάνησα. Και οφείλω να πω ότι συναισθάνομαι απόλυτα τη μεγάλη ευθύνη προκειμένου να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτό το στοίχημα. Συναισθάνομαι απόλυτα την ευθύνη να σηκώσουμε την Κω και τα Δωδεκάνησα ψηλότερα.
Μας περιμένει πολλή δουλειά. Γι αυτό όμως είμαστε εδώ. Για να αποδείξουμε ότι εμείς και θέλουμε και μπορούμε. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διακρίνουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να προετοιμάσουμε  σωστά τον τόπο μας ώστε να έχει πρόσθετα οφέλη. Να αποδείξουμε ότι μια νέα και σύγχρονη αντίληψη για την  πολιτική μπορεί  να είναι αποτελεσματική και να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Να εξασφαλίζει τις συνθήκες για να ζήσουν καλύτερα οι συμπατριώτες μας.
Θα μνημονεύσω μια ρήση του πιο διάσημου συντοπίτη μας, του Ιπποκράτη. «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» που στην περίπτωσή μας αφορά το να προλαμβάνουμε τα γεγονότα και όχι να τρέχουμε κάθε φορά ασθμαίνοντας πίσω από αυτά. Γι αυτό έχει αξία ο μακρόπνοος σχεδιασμός, η ορθή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η συστηματική καθημερινή δουλειά.
Ασφαλώς, το όραμα για τα Δωδεκάνησα του 21ου αιώνα δεν είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί συστηματική και σε βάθος χρόνου δουλειά.
Όλοι μας έχουμε πλήρη συναίσθηση και των ευκαιριών και των δυσκολιών. Προσωπικά θέλω να σας βεβαιώσω για την πίστη μου ότι η Δωδεκανησιακή οικονομία και η κοινωνία έχουν μεγάλες δυνατότητες. Πιστεύω ότι στον τόπο μας υπάρχουν μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την προώθηση μιας πιο ανταγωνιστικής και ισχυρής τοπικής οικονομίας καθώς και μιας πιο αποτελεσματικής παρουσίας του κοινωνικού κράτους .
Στη νέα εποχή που ανατέλλει αναδεικνύεται ως κορυφαία αναγκαιότητα η περιφερειακή ανάπτυξη. Τα Δωδεκάνησα διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά προκειμένου να επιτύχουμε βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξίζει να δουλέψουμε όλοι μαζί στοχευμένα και με συνέπεια.
Οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στα Δωδεκάνησα είναι μεγάλες. Μαζί, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε φέρνοντας μια νέα δημιουργική πνοή στον τόπο. Γι αυτό και θέλω να επαναλάβω και τώρα – μετά τις εκλογές – αυτό που είχα τονίσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή μου στο νησί. Να το επαναλάβω γιατί είναι προσωπικός στόχος και προσωπική δέσμευση.
    Η Κως αξίζει περισσότερα!
Δεν αξίζει στην Κω να συγκρίνεται. Να αναρωτιέται «τι πήραμε εμείς και τι πήρανε οι άλλοι». Στην Κω αξίζει να πρωτοπορεί. Να βγαίνει μπροστά. Να κερδίζει με το σπαθί της νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες για όλους.  

Φίλες και Φίλοι,
Στη νέα κυβέρνηση συνεχίζω με την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού την αποστολή που μου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Νιώθω το χρέος να ανταποκριθώ σε αυτή την αποστολή. Όπως επίσης νιώθω το χρέος μου απέναντι στον τόπο μας.
Γι αυτό και συνεχίζω να εργάζομαι με συνέπεια προκειμένου να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Να καταφέρουμε μέσα από τις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και τις εξελίξεις που μεταμορφώνουν τις ακριτικές περιοχές μας σε γέφυρες συνεργασίας, να εξασφαλίσουν τα Δωδεκάνησα τα μέγιστα αναπτυξιακά οφέλη.
Όλοι μαζί κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα ελπίδας και προοπτικής για τον τόπο μας. Μαζί ενωμένοι, να προχωρήσουμε μπροστά. Να ανέβουμε ψηλά. Να σχεδιάσουμε υπεύθυνα, να διεκδικήσουμε συλλογικά, να παρέμβουμε αποφασιστικά  εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, για να φτιάξουμε το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.
Ζούμε σε μια Νέα Εποχή που απαιτεί πραγματικά νέες αντιλήψεις και νέες νοοτροπίες. Απαιτεί να συνειδητοποιήσουμε πολύ καθαρά ότι ζούμε σ’ έναν τόπο ευλογημένο. Ένα τόπο που διαθέτει δυο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το ανεκτίμητο φυσικό κάλλος και την σπουδαία ιστορία. Γι αυτό έχουμε μόνο μια επιλογή. Να πετύχουμε. Να πετύχουμε, γιατί το μπορούμε και γιατί το αξίζουμε. Να πετύχουμε, γιατί το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ.