Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στο συνέδριο που διοργάνωσε η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΥΕΡΡ) με θέμα «Πως Επηρεάζουν οι Ευρωπαϊκές Αποφάσεις την Εθνική Δημόσια Διοίκηση».

  12 Οκτωβρίου 2008

[μετάφραση κειμένου που εκφωνήθηκε στην αγγλική γλώσσα]

Νέες και Νέοι του ΕΛΚ,
Νέες και Νέοι της Ευρώπης,

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και την Ρόδο. Η χαρά μου είναι πραγματικά διπλή. Διότι εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στη Ρόδο, την πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, έχω την ευκαιρία να επικοινωνήσω με νέους και νέες, με το πιο δυναμικό κομμάτι της Ευρώπης μας.

Επί σειρά ετών ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος είχα την ευκαιρία να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με φοιτητές. Να μιλώ μαζί τους, να ακούω τους προβληματισμούς τους, να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους, να μοιράζομαι την καθημερινότητά, τα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Και είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, στις μέρες μας, νέοι άνθρωποι να δραστηριοποιούνται ενεργά στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο. Να δραστηριοποιούνται για το καλό της πατρίδας τους αλλά και της Ευρώπης.

Η ενασχόληση αυτή αποφέρει πολύτιμες εμπειρίες. Νέοι άνθρωποι  έρχονται σε επαφή με κρίσιμα ζητήματα, αναπτύσσουν προβληματισμούς, διαμορφώνουν ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη για τα πράγματα. Νέοι άνθρωποι  αναλαμβάνουν ευθύνες και διαδραματίζουν ρόλους. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να πετύχουμε το μεγάλο ζητούμενο: την ουσιαστική συμμετοχή των νέων στην διαμόρφωση και την άσκηση πολιτικής.

Αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι ούτε ευχολόγιο, ούτε «περιορισμένης ευθύνης». Η συμμετοχή των νέων στην πολιτική προϋποθέτει την ενεργή και ανεμπόδιστη δραστηριοποίηση των νέων παντού: στην οικονομική, επιστημονική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου τους.

Συνεπώς δεν αρκεί να δίνουμε έμφαση στην εξασφάλιση μεμονωμένων  ευκαιριών  συμμετοχής. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε η συμμετοχή των νέων να είναι εγγυημένη σε όλα τα επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε σε όλους τους νέους σημαντικά εφόδια και ευρύτητα επιλογών: στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, την πολιτική ενασχόληση και την κοινωνική δραστηριοποίηση.

Κάθε νέος της Ευρώπης που προσπαθεί υπεύθυνα πρέπει να βρίσκει ανοιχτό τον δρόμο που ανταμείβει την προσπάθειά του.  Σε αυτή την κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι πολιτικές νεολαίες του έχουν συνεισφέρει πολλά μέχρι σήμερα και αξίζει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των ελεύθερων αγορών και των ανοιχτών κοινωνιών, τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Η πραγματικότητα του σήμερα δεν έχει σε τίποτα σχέση με αυτή πριν από 20 χρόνια ή και παλιότερα. Σε αυτήν τη νέα εποχή οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε, να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται, να παράγουμε καινούριες ιδέες και να χαράξουμε νέους δρόμους. Η ανανέωση πρέπει να αποτελεί διαρκή σταθερά κάθε προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα.  

Είναι σαφές, λοιπόν,  ότι έχουμε ανάγκη από νέο πολιτικό λόγο αλλά κυρίως από νέες προτάσεις και ουσιαστικότερες πολιτικές: στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την έρευνα και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, στην πολιτική συμμετοχή.  Σε αυτά τα ζητούμενα ο ρόλος των νέων της Ευρώπης, ο δικός σας ρόλος, είναι καταλυτικός και αναντικατάστατος.  Όμως απαιτεί ενεργητικές πρωτοβουλίες, συνεπή και συνεχή δράση ώστε αυτός ο καταλυτικός ρόλος να διασφαλιστεί και να αναδειχθεί.

Το Συνέδριο που κλείνει απόψε εδώ, στο πανέμορφο και πάντα φιλόξενο νησί της Ρόδου μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τον διάλογο, να προβληματιστούμε, να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε. Πάνω απ’ όλα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας για να εγγυηθούμε κίνητρα στους νέους να συμμετέχουν, με αισιοδοξία και με τρόπο ουσιαστικό, στην άσκηση πολιτικής και, κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση της νέας Ευρώπης.
 
Κυρίες και Κύριοι,  

Φίλες και Φίλοι,

Έχει ιδιαίτερη αξία το Συνέδριο των πολιτικών νεολαιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο νησί μας. Αφενός μεν διότι η Ρόδος για άλλη μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημόσιου διαλόγου και αφετέρου οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν σήμερα ως σύνεδροι, είναι βέβαιο πως αύριο θα κατέχουν θέσεις – κλειδιά στο επίπεδο είτε της εθνικής τους, είτε της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Κι αυτό είναι εξόχως τιμητικό για τον τόπο μας.

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να υπογραμμίσω την αξία της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που μοιράζονται ένα κοινό πλαίσιο αξιών. Και το ΕΛΚ συνιστά ένα εξαίρετο παράδειγμα. Έχουμε καταφέρει να συντονίσουμε με επιτυχία τη δράση μας και για αυτό άλλωστε είναι σήμερα η ισχυρότερη και πλέον ενεργή πολιτική ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης έχει ενστερνιστεί τις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά αποτελούν το θεμέλιο της πολιτικής μας πρότασης. Ακόμη και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μας χώριζε ένα τεράστιο χάσμα ως προς τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας, έχουν έρθει πιο κοντά στις απόψεις μας.

Αυτή η πραγματικότητα, βεβαίως μας γεμίζει με πρόσθετη ευθύνη. Οι πολίτες της Ευρώπης, στρέφονται με εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο ΕΛΚ προκειμένου να κάνουμε όλοι μαζί πραγματικότητα το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.  

Η Ευρώπη περιμένει από μας απαντήσεις στις προκλήσεις της νέας εποχής:

– Τη διασφάλιση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της νέας, διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης
– Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης.
– Τη διεκδίκηση ενός πιο ενεργού ρόλου για την προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη γειτονιά μας και στον κόσμο.

Απέναντι σε όλα αυτά, οφείλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Το οφείλουμε στους λαούς μας, στην πολιτική παράδοση που εκπροσωπούμε. Το οφείλουμε στην ιστορία της ηπείρου μας. Το οφείλουμε στη δέσμευση που έχουμε από κοινού αναλάβει για μια πολιτικά ισχυρή Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Η Νέα Δημοκρατία συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι η πολιτική παράταξη των μεγάλων και δικαιωμένων εθνικών επιλογών.

Οι Έλληνες αναγνωρίζουμε σήμερα ότι η Ε.Ε. είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η πρόοδος της Χώρας μας. Αυτοί, άλλωστε, μαζί με την εδραίωση της Δημοκρατίας, ήταν οι στόχοι που έθεσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν οδηγούσε την Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Για τον τόπο μας  είμαστε ωφέλιμοι και χρήσιμοι όταν έχουμε όραμα. Όταν επιδεικνύουμε εκείνη την διορατικότητα  και εκείνη την δραστηριότητα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε πιο μπροστά και πιο μακριά, που μας επιτρέπουν να βγαίνουμε μπροστά από τις εξελίξεις για να χτίσουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται το αύριο.

Αυτό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι κυβερνήσεις της Νέα Δημοκρατίας. Και επειδή αυτή η παράταξη έχει δώσει αδιάψευστα δείγματα αφοσίωσης στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, είναι και η μόνη που μπορεί να εκφράσει με αυθεντικότητα και αξιοπιστία την μεταρρυθμιστική δυναμική που απαιτεί η νέα εποχή. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και καθημερινά, όπως το αποδεικνύει και η μεγάλη οικογένεια του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στο οποίο ανήκει και πρωταγωνιστεί η Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι,
είναι αλήθεια ότι σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Αναζητεί την ταυτότητα του μέλλοντός της. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν περισσότερο παρούσα. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων είναι προσηλωμένη στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Γιατί πιστεύουμε ότι με κάθε ουσιαστικό βήμα που κάνει μπροστά η Ευρώπη, η Ελλάδα κερδίζει.

Πρωταγωνιστούμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητάει περισσότερη Ευρώπη, μια πιο πολιτική Ευρώπη.

Με την ένταξη σταδιακά όλων των γειτόνων  μας στην Ένωση, μετατρέπουμε τη νοτιοανατολική Ευρώπη, την βαλκανική, σε μια Ευρωπαϊκή γειτονιά συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας. Για αυτό και η Ελλάδα υποστηρίζει και συνεχίζει να υποστηρίζει τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Επιθυμούμε και δεν το κρύβουμε μια Τουρκία Ευρωπαϊκή, σταθερή και δημοκρατική. Μια Τουρκία που θα συμπεριφέρεται ως ευρωπαίος γείτονας.

Αγαπητοί Νέοι και Νέες του ΕΛΚ,
Οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές πρέπει να παράγουν καρπούς και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο ώστε να τις νιώσουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να παράγουν απτά, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα σε κάθε γωνια της Ελλάδας. Πάρτε για παράδειγμα τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ από τον οποίο διασφαλίσαμε 25 δις €. 80% του ποσού αυτού θα διατεθεί στην περιφέρεια.

Πάρτε για παράδειγμα τη νέα Ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως για πρώτη φορά οι ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας και των απομακρυσμένων νησιών και περιοχών αρχίζουν να εντάσσονται στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Επιπλέον, προωθούνται νέα εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και για την ασφάλεια των παράκτιων περιοχών που αφορούν μεταξύ άλλων το περιβάλλον και τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, όπως τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στη Μεσόγειο για την ασφάλεια των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ένωσης, μια πρόταση του Πρωθυπουργού μας που προωθείται στην Ευρώπη.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με τον εξευρωπαϊσμό της γειτονιάς μας. Μια εξέλιξη με θετικά αποτελέσματα και θετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις περιφέρειες εκείνες που συνορεύουν με τις υπό ένταξη χώρες.

Για τις περιφέρειες αυτές αίρεται ο χαρακτήρας της ακριτικής απομόνωσης, αφού εκ των πραγμάτων, καλούνται να πρωταγωνιστήσουν ως γέφυρες συνεργασίας, να αναπτύξουν εμπορικές και άλλες συνεργασίες. Και δημιουργούνται έτσι ευκαιρίες που θα ενισχύσουν την απασχόληση, θα αυξήσουν το εισόδημα, θα φέρουν τα νησιά μας κοντύτερα στο κέντρο και θα παρέχουν τη σιγουριά ενός καλύτερου αύριο για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των νέων αυτών πολιτικών απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Γιατί ο πρωταγωνιστικός ρόλος μας παρέχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Η ευρωπαϊκή μας πολιτική ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γενικότερου οράματος για το μέλλον της χώρας μας. Αυτή την πολιτική την  ακολουθούμε πιστά, με δέσμευση και αφοσίωση γιατί είναι και η μόνη που εγγυάται την απόδοση υψηλής προστιθέμενης αξίας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο της πολιτικής μας οικογένειας, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών είναι διαρκής διαδικασία και πάγια πρακτική. Το ΕΛΚ χτίζει ήδη τη νέα Ευρώπη των λαών και των πολιτών, της ειρήνης και της ευημερίας. Και αυτό το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια. Στα χέρια της νέας γενιάς.

Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία σας εδώ θα συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην εμπέδωση της κοινής μας πρότασης, στη θεμελίωση μιας κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας,  που θα φέρει τη σφραγίδα των νέων ευρωπαϊκών γενιών.

Σας καλωσορίζω και σας εύχομαι γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.