Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στoν ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Β. Χ (2006-01-25)

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2006

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης στον Alpha Radio, ερωτηθείς για τις δημοσιοποιηθείσες τουρκικές σκέψεις σχετικά με το Κυπριακό, δήλωσε: «Τις μελετούμε προσεκτικά» αλλά από μία πρώτη ανάγνωση «αυτές δεν αφίστανται των γνωστών τουρκικών θέσεων». Και συνέχισε: «Ο ίδιος ο κ. Γκιουλ λέει στις δηλώσεις του ότι στηρίζονται στις τουρκικές που είχαν διατυπωθεί τον Μάιο του 2005. Η Τουρκία θέλει απ’ τη δική της μεριά, έτσι όπως βλέπει κανείς με μια πρώτη ανάγνωση, να συνδέσει υποχρεώσεις που προκύπτουν στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη μεριά να μπορέσει να πάρει ορισμένα ανταλλάγματα γι’ αυτό». Ο κ. Βαληνάκης, διευκρινίζοντας μάλιστα την ελληνική στάση ανέφερε: «Η διπλωματία έχει τους δικούς της κανόνες, εμείς παίζουμε με αυτούς τους κανόνες και δεν επιζητούμε τον εντυπωσιασμό».

Η ελληνική πολιτική είναι σαφής, υπογράμμισε ο ΥΦΥΠΕΞ: «Η Τουρκία χτυπάει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη στιγμή που εκείνη επέλεξε να το κάνει αυτό, πρέπει να προσαρμοστεί στα όσα της έχουν τεθεί από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα γνωστά κριτήρια, όρους και προαπαιτούμενα. Υπάρχει ένας οδικός χάρτης των υποχρεώσεων της Τουρκίας, ο οποίος περιλαμβάνει σαφείς διατυπώσεις που έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και σαφή χρονικά πλαίσια. Και βάσει αυτού του οδικού χάρτη πρέπει να κινηθεί, προκειμένου να προχωρήσει προς την Ένωση. Σε κάθε σταυροδρόμι θα κρίνεται η πορεία της Τουρκίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βρετανίας, κ Τζάκ Στρο, στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Όταν δεχόμαστε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας συγκρατούμε ότι είναι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας φίλης χώρας που είχε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα η οποία είναι μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άρα εκ των πραγμάτων παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Όλη η τέχνη της διπλωματίας είναι να ακούμε τις απόψεις των άλλων, να εξηγούμε τις δικές μας θέσεις και να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις που βέβαια προωθούν αποτελεσματικά τα δικά μας συμφέροντα». Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Στρο και η Βρετανία κάνουν τη δική τους πολιτική. Εμείς κάνουμε τη δική μας πολιτική και για το Κυπριακό είμαστε σε συνεννόηση πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία.».

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ότι: «Η Ελληνική Κυβέρνηση επιλέγει που θα είναι παρούσα, σε ποιο σημείο και πότε. Εκείνη είναι που καθορίζει τη στρατηγική της, τους στόχους της και ζυγίζει κάθε φορά τα δεδομένα για το τι κινήσεις θα κάνει».