Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004
Αμέσως μετά το πέρας των εδώ συνομιλιών του με τον γερμανό ομόλογό του Klaus Scharioth, ο έλληνας ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:
“Συναντήθηκα μόλις με τον ομόλογό μου Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Klaus Scharioth. Σήμερα το πρωί, εξάλλου, είχα συνάντηση στο Παρίσι με την ομόλογό μου της Γαλλίας, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κα Noelle Lenoir.
Είναι μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για να δούμε βεβαίως αυτές τις εξελίξεις από την ευρωπαϊκή τους σκοπιά. Είχαμε αυτές τις δύο συζητήσεις στις δύο πρωτεύουσες σήμερα, μαζί με τις χθεσινές συζητήσεις με τον αρμόδιο για την διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπο Gunter Verheugen, προκειμένου να βοηθήσουμε την προσπάθεια να υπάρξει μια δίκαιη, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό, λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις των Η.Ε και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.
Συζητήσαμε επίσης με τους ομολόγους μου τα θέματα της Διακυβερνητικής. Υπάρχουν εξελίξεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πιο σύντομα από ό,τι πιστεύαμε θα γίνει πραγματικότητα το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και βεβαίως αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη, στην οποία και εμείς ως Ελλάδα θα συνεισφέρουμε.
Συζητήσαμε επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά τα τραγικά γεγονότα στην Ισπανία. Είμαστε στην ίδια γραμμή σκέψης με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και, όπως όλοι γνωρίζετε, θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες με ειδικές συναντήσεις, που θα προσπαθήσουν ακριβώς να δώσουν πιο συντονισμένες απαντήσεις εκ μέρους της ΕΕ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έναν πόλεμο που βεβαίως και εμάς μας ενδιαφέρει, δεδομένου ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα οργανώσουμε το καλοκαίρι ασφαλείς και αποτελεσματικούς ολυμπιακούς αγώνες.”