Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών απο τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Kουμουτσάκο. (2004-06-10)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας, σας καλωσορίζω στην νέα αίθουσα Ενημέρωσης.
14 – 15 Ιουνίου γίνεται στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύντομα η ημερήσια διάταξη. Το πρωινό της Δευτέρας, θα αφιερωθεί στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διασκέψεως. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων το μεσημέρι με το γεύμα των υπουργών, όπου θα συζητηθούν θέματα Ιράκ και ΑΣΕΜ.
Στη συνέχεια, όσον αφορά στις εξωτερικές σχέσεις, θα συζητηθούν θέματα: ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, Ιράν, εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια, προόδου της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Αναμένεται επίσης επισκόπηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής σε θέματα μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.
Τέλος, θα ακολουθήσει την ίδια μέρα Συμβούλιο Συνδέσεως με την Αίγυπτο. Την επόμενη μέρα, Τρίτη, 15 του μηνός, θα πραγματοποιηθούν τα Συμβούλια Συνδέσεως με τη Ρουμανία, καθώς και οι διασκέψεις προσχώρησης με την Βουλγαρία και Ρουμανία.
Παρακαλώ σημειώστε ότι η ημερήσια διάταξη στην οποία μόλις αναφέρθηκα, δεν είναι η οριστική. Η ενημέρωση γίνεται τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν οριστικοποιηθεί η ημερήσια διάταξη, επομένως μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν θέματα ακόμα και τελευταία στιγμή πριν απ’ την έναρξη του Συμβουλίου.
Επόμενο θέμα. Έληξε όπως γνωρίζετε η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Νορβηγίας στην Ελλάδα. Ήταν μία επίσημη επίσκεψη. Το βασιλικό ζεύγος συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό Νορβηγών επιχειρηματιών και απ’ τους υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και τον υπουργό Περιβάλλοντος. Και οι τρεις Νορβηγοί υπουργοί είχαν συναντήσεις με τους Έλληνες ομολόγους τους.
Ειδικότερα όσον αφορά στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα διμερούς συνεργασίας και προώθησής της. Έγινε συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ από νορβηγικής πλευράς έγινε κυρίως αναφορά σε θέματα συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Νορβηγίας. Από την πλευρά μας τέθηκαν θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Κυπριακό.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επισκέψεως όπως ξέρετε οργανώθηκε συμπόσιο με θέμα “Οι νέες παγκόσμιες απειλές. Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης”. Στην εκδήλωση αυτή βασικός ομιλητής ήταν ο Νορβηγός Υπουργός Εξωτερικών κ. Petersen απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης. Η παρέμβασή του βρίσκεται στο site του υπουργείου στα ελληνικά και τα αγγλικά, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να τη διαβάσετε.
Στο πλαίσιο μιας νέας ουσιαστικής μορφής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, 7 του μηνός έως και αύριο, 11 Ιουνίου έχει ξεκινήσει απόσπαση στελέχους του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Διεύθυνση Βαλκανικών Χωρών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του δικού μας Υπουργείου. Εγκαινιάζεται έτσι ένα πρόγραμμα ανταλλαγών στελεχών μεταξύ των δύο υπουργείων.
Είχε προηγηθεί η ιδιαίτερα επιτυχημένη ανταλλαγή στελεχών των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα.
Σ΄ένα άλλο θέμα. Δεν γνωρίζω αν έχετε πληροφόρηση για μια υπόθεση Βουλγάρων νοσηλευτών στη Λιβύη, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε Λυβικά δικαστήρια. Σχετικά μ’ αυτό το γεγονός, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα όπως και οι λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, έχει εκφράσει την ανησυχία της για την εξέλιξη που είχε η υπόθεση των Βουλγάρων νοσηλευτών και ενός Παλαιστινίου ιατρού, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη.
Η χώρα μας, όπως και οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδικάζουν την επιβολή της θανατικής ποινής – και αυτό είναι γνωστό – και τάσσονται υπέρ της καταργήσεώς της παγκοσμίως. Ελπίζουμε ότι η καταδικαστική απόφαση δεν είναι οριστική και προσβλέπουμε σε μια ταχεία εκδίκαση της εφέσεως που έχει γίνει.
Γνωρίζετε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Θα ήθελα να τονίσω ότι η ομόφωνη λήψη της απόφασης εκτιμάται ως μια θετική εξέλιξη και απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την απόφαση αυτή ενισχύεται ο ρόλος του ΟΗΕ ως εγγυητού ασφάλειας και ανοικοδόμησης στο Ιράκ. Επίσης στο Ιράκ σταδιακά, η εξουσία προβλέπεται να περάσει στα χέρια των Ιρακινών παράλληλα με έναν αυξημένο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.
Υπ’ αυτή την έννοια θεωρείται μια θετική εξέλιξη η απόφαση αυτή που όπως είπαμε λήφθηκε ομόφωνα απ’ το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ πολύ σύντομα στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία. Ειδικότερα όσον αφορά στην απελευθέρωση της Λεϊλά Αζάνα και τριών ακόμα βουλευτών του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι στη γείτονα χώρα οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Οι μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού κερδίζουν έδαφος.
Όπως ξέρετε η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ρυθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της Τουρκίας, δηλαδή ο ρυθμός της προσέγγισής της με την Ένωση, σε μεγάλο βαθμό, αν όχι κυρίως, εξαρτάται απ’ τις προσπάθειες και την πορεία εκδημοκρατισμού και μεταρρυθμίσεων που γίνονται στη γειτονική χώρα. Υπό αυτό το πνεύμα θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή της αποφυλάκισης των τεσσάρων είναι ιδιαιτέρως θετική.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες του υπουργείου, θα ήθελα να πω ότι σήμερα στις 13.15 ο Υπουργός Εξωτερικών παραθέτει γεύμα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, στο πλαίσιο του κύκλου πρωτευουσών που ως είθισται κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, πριν απ’ τις Συνόδους Κορυφής του Οργανισμού.
Επίσης, αύριο στις 12.40 ο Υπουργός Εξωτερικών θα δεχθεί στο γραφείο του στο Υπουργείο Εξωτερικών πατριαρχική αντιπροσωπεία.
Βέβαια όπως ήδη ανέφερα στις 14 και 15 θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκης αναχωρεί σήμερα στις 12.30 για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα παραστεί αύριο 11.30 τοπική ώρα, στην κηδεία του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ρήγκαν, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Θα συνοδεύεται απ’ τον πρέσβη μας στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Σαβαϊδη.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα του Υφυπουργού αρμοδίου για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Βαληνάκη, σήμερα τελειώνει η επίσκεψή του στο Ντουμπρόβνικ και η συμμετοχή στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση που συνδιοργανώθηκε από το Κροατικό Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και το Γουίλτον Παρκ.
Σήμερα φεύγει από το Ντουμπρόβνικ και σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου θα συναντήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνη της Αιγύπτου, καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Επίσης θα παραστεί στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Ολυμπιακής Επιτροπής που θα γίνει στο Κάιρο. Τέλος, 14 -15 του μηνός ο κ. Βαληνάκης θα συνοδεύσει τον Υπουργό των Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Και τελειώνοντας, να προσθέσω, ότι προχθές έκλεισε ένα πρώτος ενημερωτικός κύκλος συναντήσεων του Υπουργού με όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστούν στον Υπουργό οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο, για να έχει μία πλήρη θεώρηση των θεμάτων που τους απασχολούν. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε, ότι θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, θα τα προσεγγίσει, με γνώμονα τη σταθερή του πεποίθηση, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί.
Πιθανώς και η σημερινή πρώτη μας συνάντηση εδώ, είναι ένα πολύ μικρό τμήμα αυτής της προσπάθειας. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αρχή δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αν η ετεροδικία που προβλέπεται από τη CTA καλύπτει τους Αμερικανούς άνδρες ασφαλείας πριν να βρεθούν εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Και η δεύτερη, υπό ποιους όρους θα δεχτεί η Ελλάδα το αίτημα του ΝΑΤΟ για αποστολή συμπληρωματικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινάω από τη δεύτερη ερώτηση. Κανένα παρόμοιο αίτημα δεν έχει διατυπωθεί προς την χώρα μας. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.
Στο Αφγανιστάν όπως ξέρετε υπάρχει η ΝΑΤΟϊκή παρουσία κατ’ εφαρμογή αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και συνακόλουθων αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Θέμα πρόσθετης ελληνικής παρουσίας, συμμετοχής κλπ. δεν έχει τεθεί. Όσον αφορά την πιθανότητα Νατοϊκής παρουσίας στο Ιράκ είναι κάτι το οποίο μπορεί να υπάρχει ως ιδέα, αλλά δεν έχει προχωρήσει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλλον δεν έγινα σαφής. Το πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπως ήταν και ο Γενικός Γραμματέας ενόψει του γύρου που άρχισε προχθές, είναι ενίσχυση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Και φαντάζομαι ότι δεν αφορά γενικώς το αίτημα αυτό κάποιες χώρες, αφορά τα κράτη – μέλη. Αυτό ρωτάω.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ειδικά για το Αφγανιστάν ξέρετε ότι υπάρχει ήδη ελληνική παρουσία εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενίσχυση, αυτό λέω.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.
Ως προς το πρώτο σας ερώτημα περί CTA και ετεροδικίας. Γνωρίζετε ότι επ’ αυτού υπάρχουν πολυάριθμες, κατηγορηματικές και σαφείς δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη και επ’ αυτών δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Για να τεθεί θέμα, ετεροδικίας στο πλαίσο εφαρμογής της CTA προϋποθέτει παρουσία ενόπλων και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τι ακριβώς εννοείτε, δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα υπόψή μας ή εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία εξαίρεση στο θέμα της ετεροδικίας; Το δεν τίθεται πού πηγαίνει;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί θέμα παρουσίας ενόπλων στη χώρα μας. Έπομένως δεν υπάρχει και θέμα ετροδικίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σ’ αυτό που σας ρώτησε ο κ. Μελέτης, κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του Γενικού Γραμματέα σήμερα, δηλαδή μας λέτε, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξανά θέσει θέμα η Ελλάδα να στείλει ελικόπτερα στο Αφγανιστάν, όπως έχει ο προκάτοχός του ζητήσει δύο φορές;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας είπα, ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ αρχίζουν σε περίπου μία ώρα, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Η εκτίμησή μου είναι, ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο αίτημα. Τόσο η Συμμαχία, όσο και η Διεθνής Κοινότητα στο σύνολό της γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω της τελικής προσπάθειας για την προετοιμασία ενός παγκοσμίας εμβέλειας γεγονότος, το οποίο έχει μια έντονη διάσταση ασφαλείας.
Η παρουσία μας στο Αφγανιστάν είναι γνωστή και δεν πιστεύω, ότι αυτή τη στιγμή θα βρεθούμε απέναντι σε πιεστικά αιτήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Να συνεχίσω διευκρινίζοντας, ότι βεβαίως η ερώτησή σας έχει μία υποθετική διάσταση, διότι όπως σας είπα, η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα ξεκινήσει ή αν έχει ξεκινήσει, βρίσκεται σε εξέλιξη. Να υπενθυμίσω ότι ο σκοπός της παρουσίας του κ. Scheffer εδώ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σταθερής πρακτικής που είναι η επίσκεψη των πρωτευουσών των χωρών – μελών της Συμμαχίας από το Γενικό Γραμματέα πριν από τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Η μία είναι, υπάρχει ελληνική πολιτική για το τι θα κάνει στη συζήτηση των Γενικών Υποθέσεων σε σχέση με το Ιράν με δεδομένο, ότι πρόσφατα η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να ζητήσουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα;
Και το δεύτερον, στα πλαίσια του ιδίου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, υπάρχει η θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ζητηθεί να υπάρξει ευρωπαϊκή στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο δεν έχω αυτή τη στιγμή τα στοιχεία για να σας δώσω μια απάντηση. Θα πρέπει να το δω με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Σήμερα αν θέλετε μπορώ να το κοιτάξω και να έχω μια απάντηση. Και εν πάση περιπτώσει σας λέω, ότι έτσι κι αλλιώς η ημερήσια διάταξη είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και τα θέματα που θα τεθούν διαμορφώνονται ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Αυτό είναι μια γνωστή πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκ των πραγμάτων θα ενημερωθούν οι συνάδελφοί σας ανταποκριτές των εφημερίδων και των άλλων Μέσων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Αν έχω όμως κάτι και σήμερα το απόγευμα θα σας δώσω μια απάντηση. Και όσον αφορά στο δεύτερο, η ερώτησή σας έχει υποθετική διάσταση και δεν έχω να σας δώσω μια απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει του Συμβουλίου της Δευτέρας που είναι και διακυβερνητική απ’ ότι έχω πληροφορηθεί, διαβάζω στο διεθνή Τύπο ότι η Ιρλανδική Προεδρία σας έχει διαβιβάσει μία τελευταία συμβιβαστική πρόταση συνολική.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω τι προβλέπει στα επίμαχα ζητήματα της ειδικής πλειοψηφίας της Επιτροπής, σ’ αυτά τα δύο εν πάση περιπτώσει; Και το δεύτερο είναι ενόψει της συζήτησης για τη διαδοχή Prodi, η Ελληνική Κυβέρνηση με ποια υποψηφιότητα συντάσσεται απ’ αυτές που έχουν ακουστεί ως τώρα;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στη δεύτερή σας ερώτηση, δεν έχω σχετική πληροφόρηση. Σχετικά με την πρώτη, θα πρέπει να μιλήσω με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, να δω την πρόταση αυτή. Εγώ δεν την έχω διαβάσει. Εχω μόνο μια γενική εικόνα και δεν θα ήταν σοβαρό εκ μέρους μου να δώσω τώρα μια απάντηση. Αλλά μπορούμε να έχουμε μια επικοινωνία όταν θα έχω την πλήρη εικόνα και είμαι στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, στην επίσκεψη του κ. Βαληνάκη στην Αίγυπτο θα συζητηθεί και θέμα Ελλήνων που κρατούνται σε φυλακή, του ενός δηλαδή;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Χωρίς να έχω ακριβή πληροφόρηση επ’ αυτού και με κίνδυνο να προχωρήσω σε μία αυθαίρετη ερμηνεία, θα έλεγα, ότι το γεγονός ότι θα συναντήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ίσως μας δίνει μια ένδειξη. Αλλά ομιλώ μόνον περί ενδείξεως και προσωπικής μου εκτίμησης, διότι δεν γνωρίζω αν υπάρχει πρόθεση να τεθεί ακριβώς αυτό το θέμα. Προκύπτει ως ένα βαθμό από το ότι έχει προγραμματιστεί και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της επισκέψεως του κ. Υφυπουργού στην Αίγυπτο αυτή η συγκεκριμένη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Υπουργό Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα μία σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά. Ο κ. Μολυβιάτης είπατε, δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Όμως σε ότι αφορά τα οικονομικά τα άμεσα υπάρχει κάποια δέσμευση ή παραπέμπεται στον κ. Αλογοσκούφη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτό εγράφη στις εφημερίδες. Η διαδικασία συντάξεως του επόμενου προϋπολογισμού νομίζω, ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Πρόκειται να ξεκινήσει και τότε θα πρέπει κανείς να δει τις δυνατότητες που υπάρχουν. Βεβαίως το Υπουργείο Εξωτερικών στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας θα προωθήσει ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Στο πλαίσιο βεβαίως των ορίων που θα προδιαγραφούν από τον προϋπολογισμό που πρόκειται να συνταχθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα να υποθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή η απάντηση ήταν αρνητική σε ότι αφορά τα οικονομικά;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι. Σας έδωσα μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή επειδή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του επομένου προϋπολογισμού, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η πολιτική ή αν θέλετε η μεταφορά των αιτημάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ηταν σαφές, ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση ενημερωτική αλλά και ουσιαστική. Θα πρέπει να διαμορφωθούν ακριβώς και οι προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων και νομίζω, ότι είναι δεδομένη η διάθεση του κ. Υπουργού να υποστηρίξει αιτήματα που ωθούν προς την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου.
Αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι μιά διαδικασία που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Όταν θα ξεκινήσει και εφ’ όσον υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις μετρήσιμες, ποσοτικοποιημένες τότε θα γίνει μια πιό λεπτομερής συζήτηση με θετική πάντα διάθεση. Είναι σαφές αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, αν δεν είστε ενήμερος να την κρατήσετε παρακαλώ την ερώτηση. Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης των Βουλγάρων νοσηλευτριών στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποια θέση επί της ουσίας της υπόθεσης, πέρα από την καταδίκη για την θανατική ποινή, που είναι δεδομένη και σαφής, υπάρχει κάποια θέση επί της ουσίας της υπόθεσης;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Βάσει των πληροφοριών που έχω η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τον Ιρλανδό υπουργό κ. Κόουεν, έχει προβεί σε κάποιο σχετικό διάβημα προς την Λιβική πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο σχετικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι. Όπως ξέρετε η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Γνωρίζετε επίσης ότι έχει κατατεθεί από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο κ. Τάσο Παπαδόπουλο, έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα, η οποία συνοδεύεται από εμπεριστατωμένο παράρτημα στο οποίο σχολιάζονται σημεία της έκθεσης.
Αυτή είναι η εξέλιξη. Και βεβαίως παρέλκει να αναφέρω, ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συντονισμός Αθηνών – Λευκωσίας επ’ αυτού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή δεν φαντάζομαι ότι ολόκληρος Υφυπουργός πήγε στην Αίγυπτο για την υποδοχή της φλόγας και την απελευθέρωση των δύο ναυτικών οι οποίοι έχουν καταδικαστεί.
Ήθελα να ρωτήσω, ο κ. Βαληνάκης θα θέσει το θέμα της προσπάθειας αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων στην ισλαμική διάσκεψη, καθώς η επίσκεψή του γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Γκιουλ;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Γνωρίζετε ότι πριν μόλις μερικά 24ωρα ο Υπουργός των Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα στους Άραβες Πρέσβεις. Βεβαίως ήταν μία ενημερωτική συνάντηση η οποία γίνεται στα πλαίσια παρόμοιων τακτικών συναντήσεων. Είναι προφανές ότι ο χρόνος στον οποίον έγινε αυτή η ενημερωτική συνάντηση, που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, επέβαλε να γίνει και αναφορά από πλευράς μας στην επικείμενη Υπουργική συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Αυτού του γεύματος είχε προηγηθεί -θέλω να θυμίσω- αντίστοιχο γεύμα εργασίας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βαληνάκη με τους Άραβες Πρέσβεις. Θεωρώ ότι η χρονική συγκυρία της πραγματοποιήσεως του ταξιδιού του κ. Υφυπουργού στην Αίγυπτο είναι τέτοια, που βεβαίως ο κ. Βαληνάκης αναμένεται να θέσει και αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Υπουργό Δικαιοσύνης;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν θα δει μόνο τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Είπα ότι θα δει και τον Υφυπουργό Εξωτερικών. Να επαναλάβω. Ο κ. Βαληνάκης ταξιδεύει σήμερα στην Αίγυπτο όπου θα συναντήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Θα παραστεί επίσης στην τελετή παράδοσης της φλόγας και βεβαίως -για να δώσω πλήρη την εικόνα καθώς βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ταξίδι- θα συναντήσει τους Προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξανδρείας και άλλους Έλληνες ομογενείς. Επίσης θα επισκεφθεί τη Μονή Αγίου Γεωργίου και θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Επρόκειτο να σας μοιράσω το πρόγραμμα. Αλλά τώρα σας δίνω την πλήρη απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί του ιδίου θέματος, για το θέμα της ισλαμικής διάσκεψης και της αναβάθμισης ονομασίας του Ψευδοκράτους, μπορείτε να μας δώσετε μία συνολική εικόνα; Βέβαια το θέμα είναι δύσκολο. Μας δίνετε μία συνολική εκτίμηση του πώς εκτιμάτε εσείς ότι θα καταλήξει το θέμα της αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων στην ισλαμική διάσκεψη;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα του Κυπριακού με έμμεσο ή άμεσο τρόπο έχει μία ιστορία στο πλαίσιο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης. Υπήρξαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό που όλοι γνωρίζουμε, τα δημοψηφίσματα κλπ. Είναι δεδηλωμένη, έχει δημοσιοποιηθεί, η βούληση της Τουρκίας και βεβαίως των Τουρκοκυπρίων να αξιοποιήσουν το φόρουμ αυτό.
΄Η επόμενη συνάντηση του Ο. Ι. Δ. θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Φιλοξενούσα χώρα είναι η Τουρκία. Επίσης και αυτός είναι ακόμα ένας παράγων που διαγράφει ένα πλαίσιο το οποίο δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως ευμενές για τις ενέργειες, τις συντονισμένες και εργώδεις που πάντως έχουν γίνει από την ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά για τη μείωση των όποιων αρνητικών αναφορών.
Πάντως έχει καταστεί σαφές από τουρκικής πλευράς με δηλώσεις των τελευταίων ημερών, ότι δεν θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης αναγνώριση ή κάποιου είδους αναγνώριση. Έχει αναφερθεί, και αυτό βέβαια μένει να το δούμε πώς θα εξελιχθεί, ότι θα υπάρχει μια καταγραφή, ή εν πάση περιπτώσει επιχειρείται να υπάρξει μια καταγραφή, με το όνομα το οποίο χρησιμοποιείται στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα για το βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Αυτό είναι το πλαίσιο, αλλά επίσης θέλω να πω ότι οι προσπάθειες είναι συνεχείς και δεν θα σταματήσουν έως την τελευταία στιγμή από δικής μας πλευράς, από Αθήνα και Λευκωσία, προς αυτήν την κατεύθυνση για να απαλυνθούν τα όποια αρνητικά, ή όποιες αρνητικές, κατά την εκτίμησή μας, αναφορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά το γεύμα που είχε πριν από λίγες ημέρες με τους Πρέσβεις των αραβικών χωρών, υπήρξε μία πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθούν στην ισλαμική διάσκεψη στο θέμα αυτό;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το θέμα ετέθη από πλευράς μας και οι συνδαιτυμόνες του κ. Υπουργού, οι Άραβες Πρέσβεις ανέλαβαν να ενημερώσουν τις πρωτεύουσές τους σχετικά. Δεν γνωρίζω ποιο είναι το αποτέλεσμα της ενημέρωσης αυτών των πρωτευουσών
Τέλος, σχετικά με την νέα αίθουσα ήθελα να πω το εξής. Στην αίθουσα, η οποία έχει κάποιες διευκολύνσεις που ελπίζω ότι θα είναι χρήσιμες για τη δική σας δουλειά, υπάρχουν 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ο χώρος που έχουμε στην διάθεσή μας αυτό επιτρέπει. Μπορείτε να στέλνετε e-mails και να παρακολουθείτε την ειδησεογραφία. Υπάρχει φαξ και υπάρχουν και τηλεφωνικές γραμμές.
Η αίθουσα αυτή θα είναι ανοιχτή όποτε υπάρχουν briefings. Μία ώρα πριν από το briefing και τουλάχιστον 1,5 με 2 ώρες μετά. Μια πρώτη -πιλοτική- εφαρμογή, μπορεί να είναι ότι η αίθουσα θα είναι στη διάθεσή σας μία ακόμα ημέρα. Εσείς θα μου πείτε ποια είναι η ημέρα. που νομίζετε ότι είναι η πιο πρόσφορη. Πιστεύω ίσως Δευτέρα ή Τρίτη. Μιάς εκ των δύο ημερών, δεν ξέρω ποια προτιμάτε.
Η όλη προσπάθεια έχει μιά διάσταση εκκίνησης για το Υπουργείο. Θα ήθελα αυτό να το εκτιμήσετε. Είναι μία προσπάθεια που ξεκινάει. Μην μου ζητήσετε να είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτή. Δεν μπορεί να γίνει.
Επίσης η αίθουσα αυτή προβλέπεται, να είναι διπλής χρήσης. Δηλαδή είναι ένας χώρος που κάποια στιγμή αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνονται και κάποιες διαλέξεις, ενημερώσεις κλπ, αλλά η κύρια αποστολή της είναι η αποστολή της ενημέρωσης. Δευτερευόντως θα ικανοποιεί και ανάγκες άλλες που βεβαίως δημιουργούνται στο Υπουργείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κάθε Τρίτη από 11:00 έως 14:00 λοιπόν. Με ειδικές μαγνητικές κάρτες θα μπορείτε να ανοίγετε την πόρτα και να χρησιμοποιείτε την αίθουσα.
Μόνο παρακαλώ να έρθετε σε επικοινωνία με την κα Παντσέλια, τη συνεργάτιδά μου για να προηθευτείτε τις κάρτες. Θα υπογράψετε μία κατάσταση και θα παραλάβετε τις κάρτες, οι οποίες έχουν μόνον έναν αριθμό. Δεν έχουν κανένα άλλο στοιχείο. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή βιομετρικά στοιχεία στην κάρτα.
Ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ που ήρθατε όλοι σήμερα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε συνέχεια ερώτησης που υπεβλήθη στον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκο, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής συνάντησης με τους διπλωματικούς συντάκτες, σχετικά με το περιεχόμενο πρότασης της Ιρλανδικής Προεδρίας για το Σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης, διευκρινίζονται τα εξής :
“Η πρόταση της Προεδρίας για το Σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έως αυτή τη στιγμή πληροφορίες, οι μεν επί μέρους προτάσεις για τα μη θεσμικού χαρακτήρα εκκρεμή ζητήματα αναμένεται να κατατεθούν – στην καλύτερη περίπτωση – σήμερα αργά το βράδυ ή – το πιθανότερο – αύριο, Παρασκευή (11 Ιουνίου). Οι δε προτάσεις για τον καθορισμό του εύρους της ειδικής πλειοψηφίας και για το προοίμιο του Συντάγματος, αναμένεται να υποβληθούν το βράδυ της Κυριακής (13 Ιουνίου)”.