Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίο Αντ-1 FM και την εκπομπή του κ. Μαρτίνη, και αναφερόμενος στις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών να συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας, πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στο βαθμό που η αύξηση αυτή εξαρτάται από τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης είπε:

"Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε χαραμάδα της Συνθήκης Σένγκεν, κάθε δυνατότητα που υπάρχει, έτσι ώστε να συμβάλλουμε σε αυτό που είναι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησής μας. Την προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Γιατί το έχει ανάγκη αυτό η χώρα μας. Και το καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και βεβαίως πολλές άλλες περιοχές. Δώσαμε οδηγίες στα προξενεία, ενισχύσαμε το προσωπικό τους, ενισχύουμε την υποδομή τους, προσπαθούμε να φτιάξουμε καλύτερα κτίρια, ώστε να είναι θετικές οι πρώτες εικόνες για την χώρα μας. Να προβάλλεται η χώρα μας μέσα από αυτά. Και βεβαίως προσπαθούμε μέσα από μια σειρά από άλλα μέτρα να δούμε στο θέμα της βίζας πως μπορούμε να βελτιωθούν οι διαδικασίες".

Σχετικά με την διευκόλυνση των τουριστών από νέες δυναμικές τουριστικές αγορές όπως αυτές της Ρωσία και της Τουρκία ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι:

"Ενώ άλλες χώρες στο παρελθόν έκαναν μια συμφωνία διευκόλυνσης στο θέμα της βίζας με την Ρωσία, η δική μας δεν έτρεξε. Μιλάω για το παρελθόν επί προηγουμένης κυβερνήσεως. Έρχεται τώρα λοιπόν εδώ και μερικούς μήνες η ΕΕ και λέει, ότι δεν πρέπει καθένας μόνος του να κάνει τέτοιες συμφωνίες. Θα τις κάνουμε όλοι μαζί. Ξεκίνησαν γι’ αυτό διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ρωσία για τις διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Πιέζουμε διαρκώς, ζητάμε να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτή την συμφωνία μέσα στην άνοιξη το αργότερο. Εάν δεν συμβεί αυτό και η ΕΕ δεν κάνει με την Ρωσία μια τέτοια συμφωνία, που θα δεσμεύει όλους, εμείς  θα προχωρήσουμε σε συνεννοήσεις με την ρωσική πλευρά για να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε μια διμερή συμφωνία".

"Έχουμε δώσει την οδηγία στις προξενικές μας αρχές στην Τουρκία και στη Ρωσία όταν έρχεται ένας Τούρκος πολίτης και είναι εμφανές ότι πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο που θα φέρει πλούτο επισκεπτόμενος της περιοχές αυτές, να του δίνουν θεώρηση μεγάλης διάρκειας ισχύος. Όχι κάθε φορά ο άνθρωπος να πηγαίνει στην ουρά και να υφίσταται την ταλαιπωρία. Να του δώσουν μια βίζα μακράς διάρκειας, δηλαδή ενός ή δύο ετών. Αυτό επιτρέπεται και μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Βεβαίως είναι στην ευχέρεια του προξένου – δεν το δίνει σε οποιονδήποτε – εφόσον όμως έχουμε κάποια καλή περίπτωση δώσαμε οδηγίες να γίνεται. Αυτό είναι ένας πρακτικός τρόπος να διευκολυνθεί το τουριστικό ρεύμα. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε σοβαρούς τουρίστες που θέλουν να έρθουν να το κάνουν".

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με τις φήμες για φαινόμενα διαφθοράς στη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων ο κ. Βαληνάκης είπε:

"Κοιτάξτε, υπάρχουν οι διαδικασίες που μας επιβάλλονται από την Ε.Ε. και τις  εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει πάντα βεβαίως και η πιθανότητα διαφθοράς. Εγώ δεν λέω περισσότερα σ’ αυτό. Θα πω όμως, ότι έχουμε ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τέτοια φαινόμενα όπου υπάρχουν. Έχω πει και το επαναλαμβάνω και δημόσια ότι, όποιος έχει συγκεκριμένη καταγγελία να κάνει, να την κάνει, και θα επιληφθούμε αμέσως. Πρέπει λοιπόν και το κοινό να μας βοηθήσει, χωρίς βεβαίως να κάνουμε κυνήγι μαγισσών. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ κάνουν σωστά την δουλειά τους. Όπου υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς αμέσως πρέπει να παταχθούν αμείλικτα και αυτό σας το υπόσχομαι. Πρέπει όμως να έχουμε και συγκεκριμένες καταγγελίες".