Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, είχε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005, στη Βιέννη, συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, κ. Hans Winkler. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο Υφυπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα τρέχοντος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικειμένης ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία τον προσεχή Ιανουάριο. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν για το μέλλον της Ευρώπης, τα επόμενα βήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013, καθώς και για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Συγκεκριμένα για τις δημοσιονομικές προοπτικές, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε στον Αυστριακό ομόλογό του τις θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό στη βάση της συμβιβαστικής πρότασης της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας. "Με την εξεύρεση λύσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, ότι δηλαδή εξακολουθεί να λειτουργεί και είναι ικανή να παίρνει αποφάσεις", δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά το πέρας των συνομιλιών.

Οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο κ. Βαληνάκης ανέφερε πως η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την πορεία της γείτονος στην ΕΕ, εφόσον βέβαια αυτή πληροί τους όρους και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ένωση. Όπως επισήμανε, η μονομερής δήλωση με την οποία συνόδευσε η Τουρκία το Πρωτόκολλο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν και μάλιστα αποφασιστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο κ. Βαληνάκης και ο κ. Winkler συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, ζήτημα για το οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η Αυστρία έχουν έντονο ενδιαφέρον. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του για την ελληνική θέση σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά το πέρας των συνομιλιών με τον κ. Winkler και στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας και συντονισμού με την Κύπρο, ο κ. Βαληνάκης είχε συνάντηση στη Βιέννη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ιακώβου. Οι κ.κ. Ιακώβου και Βαληνάκης αντήλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις ως προς τη στάση των άλλων κρατών ενόψει της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Μ. Βρετανία.