Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε χθες στο State Department με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Daniel Fried και τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Matthew Bryza.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι τρόποι προώθησης της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήθηκε ιδιαίτερα η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι δύο χώρες μοιράζονται το έντονο ενδιαφέρον για την εμπέδωση σταθερότητας. Επίσης, έγινε ανασκόπηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι:
“Εξετάσθηκαν μια σειρά θεμάτων ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή, και φυσικά μας απασχόλησαν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στην περιοχή γύρω από την Ελλάδα, την γειτονιά μας. Είναι γνωστό, και εξήγησα τις θέσεις μας πάνω σ’ αυτό, ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει αυτό που ήταν κάποτε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης να μεταμορφωθεί σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Πάνω σ’ αυτό τον στόχο εργαζόμαστε και πιστεύω ότι και οι ΗΠΑ έχουν το ίδιο συμφέρον, δηλαδή να μετατραπεί αυτή η περιοχή σε μια ζώνη συνεργασίας, ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας”.
Ειδικότερα για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι: “Συζητήσαμε φυσικά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση …Δική μας θέση είναι ότι η πλήρης συμμόρφωση σημαίνει και πλήρη ένταξη, και πιστεύουμε ότι για να γίνει στο τέλος η Τουρκία μέλος της ΕΕ θα πρέπει – βεβαίως –  να έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από πλευράς της ΕΕ”.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε ότι η επίλυση της εκκρεμότητας μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.