Αθήνα, 19 Ιουνίου 2006
«Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο αδελφές χώρες, έχουν σταθερή επικοινωνία σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 Radio και στο δημοσιογράφο κ.Θάνο Σιαφάκα. «Μην ξεχνάμε ότι από την 1η Μαΐου 2005 η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης και συνεπώς μας συνδέει μαζί της, και παραπάνω μάλιστα, ό,τι και με όλες τις άλλες χώρες.» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός, τονίζοντας ότι η Κύπρος «μετά την ένταξή της ενδυναμώθηκε, αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχει έναν νέο πιο δυνατό ρόλο και συμμετέχει με τη δική της φωνή».
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Αθήνας – Λευκωσίας ο Υφυπουργός επεσήμανε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές. Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι εργαζόμαστε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε βήμα αυτής της πορείας. Οι στρατηγικοί μας στόχοι είναι κοινοί. Έχουμε συνεχή συνεννόηση και πραγματικά δεν βλέπω το λόγο να βγαίνουν προς τα έξω μεμψιμοιρίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν κάνουν και καλό.»
Για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο κ. Βαληνάκης διευκρίνισε ότι: «Δεν υπήρξε βέτο. Το ξεκαθάρισε και η Υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη ότι δεν απειλήθηκε βέτο. Η Κύπρος διατύπωσε με καθαρότητα της απόψεις της. Τις απόψεις αυτές εμείς τις στηρίξαμε όπως στηρίζουμε πάντα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει μια σταθερή διαβούλευση, μια σταθερή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι στόχοι είναι κοινοί και η προσπάθεια ενιαία. Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός.»
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ο κ. Βαληνάκης τόνισε: «Η Τουρκία πήρε σαφή και αυστηρά μηνύματα για το ότι πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μόλις αρχίζουν. Από δω και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία, δηλαδή συγκεκριμένες υποχρεώσεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια. Και το συγκεκριμένο χρονικό όριο είναι το τέλος του 2006, όπως προσδιορίζονται από την απόφαση της Ε.Ε. τη γνωστή δήλωση του Σεπτεμβρίου 2005. Από εκεί και πέρα είναι δικής της απόφαση, εάν θέλει να προχωρήσει και να συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους, ή να μην προχωρήσει, οπότε θα επέλθουν και όσα προβλέπονται από τα σχετικά κείμενα.»
«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας» επανέλαβε το Υφυπουργός, «με τη λογική ότι θέλουμε η Τουρκία να αλλάξει, και έχουμε συμφέρον να αλλάξει, να γίνει μια χώρα η οποία όχι μόνο στο εσωτερικό της θα συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και στην εξωτερική της συμπεριφορά θα συμπεριφέρεται ως Ευρωπαίος γείτονας. Αυτοί λοιπόν είναι στρατηγικοί στόχοι για την Ελλάδα και σε αυτό έχουμε τη συναίνεση ενός πολύ μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινής γνώμης. Δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε ότι η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με τον Οδικό αυτό Χάρτη που έχουμε σχεδιάσει για την υποψηφιότητά της, είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή οικογένεια.»
Κλείνοντας ο κ. Βαληνάκης εξήγησε ότι: «Επειδή (όλοι στην Ε.Ε.) θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, πρέπει να στηρίξουμε το μεγάλο θέλγητρο που ασκεί για αυτήν, η πλήρης συμμετοχή της στην Ε.Ε. γι’ αυτό και είμαστε εναντίον της ειδικής σχέσης.»