Αθήνα, 9 Νοεμβρίου  2006

 «Όσο η Τουρκία δεν κάνει πρόοδο, τόσο εκείνη καθυστερεί, τόσο εκείνη χάνει, τόσο η ίδια, ως χώρα, μένει πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές και τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα χαίρεται. Δεν χαιρόμαστε αν η Τουρκία μένει πίσω» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 και στον δημοσιογράφο κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

«Εμείς θέλουμε να δούμε αυτή την πρόοδο,» υπογράμμισε ο Υφυπουργός,  «θέλουμε να δούμε μια χώρα δημοκρατική και μια χώρα που πραγματικά να μας αντιμετωπίζει και να την αντιμετωπίζουμε κι εμείς ως Ευρωπαίο γείτονα, που σέβεται δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες, κι άρα να έχουμε μια ομαλή σχέση μαζί της. Αυτό είναι το όραμά μας, γι αυτό θέλουμε να εργαστούμε. Όσο η Τουρκία δεν το κάνει, όσο δεν προχωράει και μάλιστα με την ταχύτητα που πρέπει προς τα εκεί, αυτό δεν είναι θετικό. Αλλά από την άλλη μεριά, δεν θέλουμε και να κάνουμε εκπτώσεις στα όσα έχουμε ζητήσει μέχρι σήμερα, στις σαφείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, και ούτε βεβαίως προτιθέμεθα να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν.»

«Πιστεύω», συμπλήρωσε ο κ. Βαληνάκης,  «ότι είναι και μια διακομματική πολιτική που έχουμε αποφασίσει. Ταυτόχρονα είναι μια συνετή στάση. Διότι όλοι, πιστεύω, οι Έλληνες θέλουν να δουν έναν διαφορετικό γείτονα δίπλα μας, από αυτόν που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε στην Τουρκία ένα κίνητρο.  Το κίνητρο αυτό είναι να γίνει κάποια μέρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ταυτόχρονα είμαστε σαφείς και επιμένουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η Τουρκία κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της.»

Αποτιμώντας τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες χώρες που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι «η κρίση μας πρέπει να είναι συνολική. Τα αποτελέσματα των εκθέσεων αυτών για την Ελλάδα είναι θετικά, με την έννοια ότι όλες οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει κατά καιρούς για την κρίση της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας. Όλες οι θέσεις που αφορούν τις προϋποθέσεις με τις οποίες πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία είναι διατυπωμένες κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένου ότι η σύνταξη των εκθέσεων είναι προνόμιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι δικά μας κείμενα.»

Κλείνοντας ο Υφυπουργός τόνισε ότι: «Από πέρυσι ήδη έχουμε αποφασίσει ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν κυρώσεις που συνδέονται π.χ. με το μπλοκάρισμα ορισμένων κεφαλαίων, αλλά και με την αποτίμηση της από δω και πέρα συνολικής πορείας της Τουρκίας.  Έχουμε μια εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βεβαίως αφήνει ένα μικρό περιθώριο χρόνου για την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, θα δούμε με βάση μια νέα εισήγηση που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε. τι ακριβώς θα υποστεί η Τουρκία.»