Αθήνα,13 Μαϊου 2007
«Μία χώρα όπως τα Σκόπια, που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, αφού θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή, πρέπει να καταλάβει ότι κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού είναι η συναίνεση.» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Αμβρόσιο Σανταμούρη στο ραδιόφωνο του ALPHA NEWS 98.9.
O Υφυπουργός ερωτώμενος για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επιθυμία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. απάντησε: «Εμείς πιστεύουμε ότι ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει μέσα από μία συμφωνία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος».
Πρόσθεσε δε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κι όταν λέμε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εννοούμε ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα κι όχι ένα διμερές πρόβλημα όπως θέλουν να το εμφανίζουν οι Σκοπιανοί.»
Ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στο στρατηγικό όραμα της Ελλάδας για την περιοχή των Βαλκανίων επεσήμανε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε μια περιοχή αναστατώσεων συγκρούσεων και πολέμων κατά το παρελθόν, σε μια περιοχή που θα πρυτανεύει το ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας, συναίνεσης και ευημερίας». Όλη η γειτονιά μας, όλα τα Βαλκάνια, όλη η νοτιοανατολική Ευρώπη,» πρόσθεσε ο Υφυπουργός, «οδεύει κάποια στιγμή προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν θα γίνει μέσα σε μια νύχτα, είναι μια πορεία μακρά, άλλοι θα τρέξουν γρηγορότερα, άλλοι θα ενταχθούν αργότερα. Όλα εξαρτώνται από την εκπλήρωση των κριτηρίων και των προαπαιτουμένων. ‘Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις γρηγορότερα, εντάσσεται και γρηγορότερα, όποιος δεν τις πληροί και καθυστερεί μένει στην άκρη και ελπίζει ότι θα μπει αργότερα, αφού βεβαίως εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που τίθενται.»
Σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου το οποίο όπως είπε «βρίσκεται σήμερα σε μία οξύτερη φάση απ’ ότι στο παρελθόν», ο κ. Βαληνάκης ανάφερε ότι «εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η διαβούλευση ανάμεσα στις πλευρές, θέλουμε να υπάρχει ενδεχόμενα συναινετική λύση» τονίζοντας ότι «Χρειάζεται χρόνος που θα δώσει τη δυνατότητα να αμβλυνθούν οι διαφορές. Όπως είπε και πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός, δεν πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που να έχουμε αλαζονικούς νικητές από τη μια μεριά και ταπεινωμένους ηττημένους από την άλλη. Πρέπει να βρούμε μία λύση η οποία να είναι ανεκτή από όλες τις πλευρές, διότι πιστεύουμε ότι μόνον έτσι θα υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα προκαλέσει χειρότερη κατάσταση από ότι στο παρελθόν. Ο καθένας έχει την άποψή του, φαίνονται άλλωστε οι διαφορές που υπάρχουν, αν όμως συνεχιστεί η διαβούλευση κι αν μπορέσουμε, τώρα μάλιστα με τα νεώτερα μιας δημοκρατικής Κυβέρνησης στη Σερβία, να προχωρήσουμε στον διάλογο αυτό, τότε υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση που θα γίνει δεκτή από όλες τις πλευρές.»
Τέλος σχολιάζοντας τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στη Σερβία και την συμβολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε: «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι το μέλλον της Σερβίας βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και ο ρόλος της Σερβίας στα Βαλκάνια είναι κεντρικός. Στηρίζουμε λοιπόν ενεργά την προσπάθεια της Σερβίας. Ο Πρωθυπουργός όπως ξέρετε έχει εξαιρετικές σχέσεις με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Σερβίας από την εποχή που ήταν Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ήταν λογικό να του ζητηθεί η συμβολή του για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου. Το αδιέξοδο ήταν ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι ευρωπαϊκά προσανατολισμένες, της Σερβίας δεν μπορούσαν να έχουν πλειοψηφία και άρα να σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ έγινε ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των εξτρεμιστικών και πιο εθνικιστικών δυνάμεων της Σερβίας, πράγμα που οδηγούσε τη χώρα σε απομόνωση. Αυτό λοιπόν το αδιέξοδο ξεπεράστηκε, πράγμα που πιστεύω ότι αναδεικνύει και τον δικό μας ρόλο στα Βαλκάνια.»