Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2006

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μια πραγματικά αυστηρή απόφαση» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στο βράδυ της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2006, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

«Εμείς πάντα λέγαμε ότι αυτή πρέπει να είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λέγαμε ότι θέλουμε να είμαστε αυστηροί και ταυτόχρονα δίκαιοι κριτές» επεσήμανε ο Υφυπουργός και εξήγησε ότι δεν υπάρχει Ευρώπη a la carte αλλά ότι κανείς «πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ακέραιο και να μην λέει: αυτό μου αρέσει, το παίρνω, αυτό δεν μου αρέσει, το πετάω». «Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στην Τουρκία τόσο καιρό» συνέχισε ο κ. Βαληνάκης, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα τα θεωρούμε ικανοποιητικά γιατί πετύχαμε τους στόχους μας».

Επισημαίνοντας την πολιτική της Ελλάδος ο Υφυπουργός είπε: «Εμείς θέλουμε στο τέλος ενός δύσκολου, μακρού και δύσβατου δρόμου, η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πλήρης συμμετοχή της σημαίνει πλήρης συμμόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει τα διάφορα στάδια που θα εκτυλιχθούν τα επόμενα χρόνια μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Κάθε φορά, σε κάθε σταυροδρόμι, θα κρίνεται από 25 κριτές, τα 25 κράτη – μέλη, στα οποία είναι και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία.  Κάθε φορά αναλόγως της συμμόρφωσής της,  με αυτά που της έχουν τεθεί ως κριτήρια και ως προαπαιτούμενα, θα προχωράει και εάν δεν συμμορφώνεται δεν θα προχωράει.»

«Αυτό ακριβώς συνέβη με την πρώτη μεγάλη κρίση, συνέχισε ο κ. Βαληνάκης, την πρώτη πολιτική κρίση που έγινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Η συζήτηση εκεί κράτησε 10 ώρες και φτάσαμε στο αποτέλεσμα που λέει ότι η Τουρκία δεν σεβάστηκε τις υποχρεώσεις της, δεν εκπλήρωσε όσα της είχαν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό 8 από τα 35 κεφάλαια δεν θα ανοίξουν καθόλου, μπλοκάρονται τελείως. Όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια θα μπορούσαν θεωρητικά να ξεκινήσουν, αλλά δεν θα κλείσουν και αυτά, αν πρώτα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.»

Επαναλαμβάνοντας την βούληση της Ελλάδας να μην «εκτροχιαστεί το τρένο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι: «Στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών λέμε ότι θα κρίνουμε την Τουρκία και το 2007 και το 2008 και το 2009. Και αυτό σημαίνει ότι έχει ένα περιθώριο να αλλάξει την πολιτική της»

Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα ο κ. Βαληνάκης εξήγησε ότι: «η Τουρκία από τη δική της τη μεριά λέει ότι ενδιαφέρεται για το Κυπριακό, αλλά βεβαίως ενδιαφέρεται με τον δικό της τρόπο. Εμείς λέμε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Δεν μπορεί σήμερα μία χώρα που είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λειτουργεί σαν να μην ήταν μέσα σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι και η Τουρκία πρέπει να λάβει υπόψη της ότι ο δρόμος είναι δύσκολος μπροστά της, αλλά και ότι για να λυθεί το Κυπριακό υπάρχει μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα η οποία πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από την πλευρά της,  ώστε να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει την πολιτική της αν θέλει να προχωρήσει περισσότερο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.»