Παρασκευή,  4 Απριλίου 2008


Απαντώντας σε ερώτηση του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ,  ο Γιάννης Βαληνάκης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι:
 

[…] "Πέρασε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς όλους τους υποψήφιους για μελλοντική ένταξη, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή κρίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, εκ των οποίων η καλή γειτονία έχει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή μας, στη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πριν από μερικά χρόνια". Τόνισε δε ότι,   "Πέρασε το μήνυμα της Ελλάδας πως σε τέτοια θέματα αρχής δεν γίνονται εκπτώσεις".

 Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008

 
"Πέρασε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς όλους τους υποψήφιους για μελλοντική ένταξη, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή κρίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, εκ των οποίων η καλή γειτονία έχει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή μας, στη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πριν από μερικά χρόνια" δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον "Alpha 9,89", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: "Πέρασε το μήνυμα της Ελλάδας πως σε τέτοια θέματα αρχής δεν γίνονται εκπτώσεις".

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική στάση της ΠΓΔΜ, ο κ. Βαληνάκης τόνισε:

"Η αδιαλλαξία και οι εξτρεμισμοί αποδείχθηκαν γι’ αυτούς κακοί σύμβουλοι. Χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Πιστεύω ότι πλέον τα Σκόπια έχουν καταλάβει πως ο δρόμος για την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς ή ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει από την Αθήνα και ότι είναι μια διαδρομή, που δεν μπορούν να παρακάμψουν. Αυτό σημαίνει στην πράξη σχέσεις καλής γειτονίας και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Ελπίζουμε ότι η εμπειρία αυτή θα αξιολογηθεί από τους ίδιους με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο ζητούμενο, δηλαδή στη λύση".

"Είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταθμό της διαδρομής και θέλουμε να πετύχουμε τον τελικό στόχο, που είναι βέβαια η οριστική λύση του προβλήματος. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε βέβαια σε μια πολύ καλύτερη θέση από τη θέση με την οποία ξεκινήσαμε" επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.