Αθήνα, 10 Μαΐου 2007
«Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης –πρώην Διαβαλκανική- εμπλουτίζεται σήμερα με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, από το Ζάγκρεμπ, όπου εκπροσωπεί τη χώρα μας στη 10η Συνάντηση των ΥΠΕΞ της SEECP, η οποία προηγείται της αυριανής Συνόδου Κορυφής.
«Παλαιοτέρα, η λεγόμενη Διαβαλκανική αφορούσε μία εποχή κατά την οποία τα Βαλκάνια βρίσκονταν σε αναστάτωση. Σήμερα η περιοχή οδεύει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής. Στον δρόμο αυτό, οι υποψήφιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να περάσουν μέσα από τη γνωστή κρίση των κριτηρίων και προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά το πέρας των εργασιών και συνέχισε: «Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιφερειακή συνεργασία περνάει μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και στη συνάντησή μας εδώ τονίσαμε επανειλημμένα ότι η Διαδικασία πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να βοηθηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών ακόμη περισσότερο».
Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε: «Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά συνεργασίας ειρήνης και ευημερίας».
Σχετικά με τη Γραμματεία του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, που θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο συμβολισμό της στέγασής της στο «Κτήριο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας» στο Σεράγεβο, η ανοικοδόμηση του οποίου έχει υλοποιηθεί με ελληνικά χρήματα.
Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Βαληνάκη κατά τη συνέντευξη τύπου της Τρόικα της SEECP σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι όπως προκύπτει από τις Εκθέσεις της Επιτροπής και τα άλλα σχετικά κείμενα της Ένωσης, το θέμα αυτό είναι μέρος της πορείας που η χώρα αυτή πρέπει να διανύσει, προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ. «Η χώρα μας υποστηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ. Αναμένουμε, όμως, ταυτόχρονα ότι και αυτή αντιλαμβάνεται πως οι θέσεις της πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να μην είναι αντιπαραγωγικές για τις σχέσεις μας και τη σταθερότητα της περιοχής», κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.