Συνάντηση εργασίας του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με τον ΥΦΥΠΕΞ της Αυστρίας, κ. Hans Winkler (2006-01-24)

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 200 6

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Διαβαλκανικής Συνεργασίας), ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του, κ. Hans Winkler, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Η συζήτηση των δύο Υφυπουργών εστιάστηκε σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που εντάσσονται στο πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας, όπως το μέλλον της Ευρώπης και η νέα Συνταγματική Συνθήκη, ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της. Ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε τις προσπάθειες για αναζωογόνηση του διαλόγου γύρω από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ευπρόσδεκτες. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσε τη Συνταγματική Συνθήκη και τόνισε την ανάγκη να επανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Στο ίδιο πνεύμα, οι κ.κ. Βαληνάκης και Winkler αναφέρθηκαν στο πρόσφατο επιτυχές αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013, το οποίο έστειλε ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα στους πολίτες της Ευρώπης.

Οι δύο Υφυπουργοί μίλησαν και για όλες τις φάσεις της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη αναφορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή για την οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Αυστρία έχουν έντονο ενδιαφέρον. Ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε τη σταθερή θέση της χώρας μας για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής, εφόσον βέβαια οι υποψήφιες και ενδιαφερόμενες χώρες εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα της ΕΕ.

Δεδομένου του κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών για την περιοχή των Βαλκανίων, οι δύο Υφυπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους ενόψει και της διοργάνωσης από την αυστριακή προεδρία της Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον Μάρτιο στο Salzburg.