Γιατί ο Ερντογάν κέρδισε πολλά στη Μαδρίτη – Κύρια σημεία Συνεντεύξεων σε ΕΡΤ 30/6/22 και ΡΙΚ 29/6/22

Υπάρχουν δυο τρόποι ανάγνωσης της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη. Ο ένας είναι με τα μάτια των επιθυμιών μας που όμως οδηγεί μοιραία σε εφησυχασμό. Ο άλλος είναι με τα μάτια του ρεαλισμού, όσο κι αν πονάει η ωμή αλήθεια. Βοηθάει όμως ώστε όχι μόνο να μην αεροβατούμε αμέριμνοι, αλλά να προβαίνουμε αντίθετα στις κατάλληλες ενέργειες και να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Ο σοβαρός σχεδιασμός στηρίζεται πάντα στο χειρότερο δυνατό σενάριο (worst case).
Γι αυτό προσπαθούμε να συνεισφέρουμε με μια ρεαλιστική και τεκμηριωμένη ανάλυση των αποφάσεων και του παρασκηνίου στη Μαδρίτη.
Ο Erdogan με εκβιαστικό ελιγμό εισέπραξε χωρίς αμφιβολία καίρια ανταλλάγματα, σχεδόν όλα όσα ζήτησε (βλ. αναλυτικά παρακάτω). «Συνέβαλε στην ενότητα» του NATO, και σύσσωμο το ΝΑΤΟ, ανακουφισμένο, τον ευχαριστεί. Ειδικά εμάς στην Ελλάδα και Κύπρο, θα έπρεπε να μας προβληματίσουν τα όσα εξασφάλισε καθώς και οι επόμενες κινήσεις μετά την υπερβολική αίσθηση στρατηγικής αναβάθμισης που τον διακατέχει. Αναμένει κανείς ότι ξαφνικά θα παραιτηθεί των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο;
Τι ακριβώς πήρε ήδη ο Ερντογάν;
1. την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τη Σουηδία (είναι η 2η χώρα μετά τη Μεγ.Βρετανία). Έπονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία αλλά και άλλοι;
2. κατεξευτέλισε (παρά τις εύλογες διαψεύσεις τους) την κατά τα άλλα αναγνωρισμένη «δημοκρατικότητα» και το κράτος δικαίου της Σουηδίας και Φιλανδίας. Πλέον θα αποδέχονται αναγκαστικά τον τουρκικό ορισμό του τρομοκράτη που περιλαμβάνει κάθε αντιφρονούντα (Κούρδους , Γκιουλενιστές κ.ά.). Κι επειδή θα ισχυριστούν ότι δεν θα εκδώσουν τους καταζητούμενους ως τέτοιους στην Άγκυρα, φαντάζονται ότι αν παρασπονδήσουν η Τουρκία θα κυρώσει τη συμφωνία ένταξής τους; (τεράστιο όπλο στα χέρια του Ερντογάν!)
3.την άρση κάθε υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας YPG, συμμάχους της Δύσης που κατατρόπωσαν τον ISIS. Άρα λογικά ανάβει ταυτόχρονα και το πράσινο φως από ΗΠΑ για παραπέρα στρατιωτικές επειχειρήσεις εθνοκάθαρσης στη βόρεια Συρία, τμήματα της οποίας σιγά-σιγά προσαρτά αδιαμαρτύρητα στην Τουρκία. Οι Κούρδοι ωθούνται έτσι στην αγκαλιά της Ρωσίας για να προστατευθούν.
4. την «πλήρη στήριξη» από Σουηδία και Φιλανδία «της ασφάλειας της Τουρκίας απέναντι σε απειλές»! Προ μηνών είχα προτείνει αντίστοιχη διακριτική -μέσω επιστολών- παροχή στήριξης των δυο χωρών στη δική μας ασφάλεια ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συναίνεσής μας στη διεύρυνση. Γιατί λοιπόν εμείς δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάλογες δηλώσεις;
5. τη στήριξη των δυο χωρών στην είσοδο της Τουρκίας «από την πίσω πόρτα» στην αμυντική συνεργασία στην ΕΕ (τη λεγόμενη PESCO). Με τον τρόπο αυτόν αποδυναμώνονται οι εναπομένοντες ελάχιστοι αντιρρησίες, δηλ. Ελλάδα και Κύπρος, που κρατούσαν την Τουρκία εκτός της ευρωπαικής άμυνας. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για το μέλλον.
6. χάρις στην άρση του βέτο «ξεκλείδωσε» επιπλέον (ήταν σχετικός όρος) η συνάντηση Ερντογάν -Biden. Προφανής στόχος της Τουρκίας είναι η άσκηση πίεσης προς το Κογκρέσο για τα F16 χωρίς μάλιστα την παραμικρή ένδειξη υποχώρησης ως προς τους S400. Σημειωτέον εδώ ότι η έκκληση Μπάιντεν για «σταθερότητα στο Αιγαίο» πιθανότατα έχει και άλλη ανάγνωση από αυτήν που συζητούμε. Πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί των βλέψεών της γιατί απλά της το ζήτησε ο Μπάιντεν; Κι ότι δεν εξασφάλισε αντάλλαγμα για να μείνει σιωπηλή κατά τη σύνοδο στα ελληνοτουρκικά;
7.σημαντικά εκλογικά κέρδη στο εσωτερικό της Τουρκίας ενόψει εκλογών εμφανιζόμενος ως ο αποφασιστικός ηγέτης που «λύγισε» το ΝΑΤΟ(άσχετα αν η αντιπολίτευση εστιάζει στην «κωλοτούμπα» που έκανε παραγνωρίζοντας την αποδοτικότητα του ελιγμού του).