Σημεία συνέντευξης του ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη, στην εκπομπή της ΝΕΤ “Πρώτη Γραμμή” και στο ραδιοφωνικό σταθμό “Flash”. (2004-12-20)
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” ερωτηθείς για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου απάντησε:
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε ένα πλαίσιο για την Τουρκία το οποίο είναι ασφυκτικό. Είναι ένα πλαίσιο που ποτέ στο παρελθόν δεν ετέθη για μια υποψήφια χώρα. Ξεκινήσαμε από δυο ή τρεις παραγράφους και φτάσαμε στις 3-4 σελίδες. Όταν λοιπόν κανείς, δει αυτά τα κείμενα και ξέρει πως διαπραγματευτήκαμε κάθε τελεία, κάθε πρόταση, κάθε παράγραφο και πως φτάσαμε ως εκεί, μπορεί να καταλάβει ότι για την Τουρκία ανοίγεται ένας δρόμος που είναι τελείως διαφορετικός απ’ ό,τι ο δρόμος που υπήρχε στο παρελθόν”.
Και πρόσθεσε:
“Η Τουρκία μπαίνει σε ένα δρόμο ασφυκτικών περιορισμών. Είναι υπό επιτήρηση, είναι στο μικροσκόπιο. Και αυτό είναι θετικό για όλους εκείνους όπως εμείς που ενδιαφέρονται να κάνουν την Τουρκία να αλλάξει. Να γίνει μια Ευρωπαϊκή χώρα με την οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και να ζήσουμε καλύτερα”.
Σχετικά με το θέμα του Κυπριακού, ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης τόνισε:
“Πριν από λίγους μήνες ελήφθη η απόφαση να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι οι Ευρωπαίοι, και όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, είχαν στο μυαλό τους την Κύπρο του “Σχεδίου Ανάν” ή περίπου του “Σχεδίου Ανάν”, την επανενωμένη Κύπρο. Δεν μπήκε όμως αυτή η Κύπρος του “Σχεδίου Ανάν”, μπήκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Και όταν ακούω πολλούς να λένε σήμερα τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Κύπρος και τι θα μπορούσε να είχε επιβάλλει η Κύπρος τους θυμίζω ότι, ξεχνούν αυτήν την θεμελιώδη διαφορά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου -και αυτό δεν έγινε τυχαία- έγινε με προσπάθεια, και με αγώνα, μπήκε η Κυπριακή Δημοκρατία έτσι όπως την ήθελε το 75% των πολιτών της. Δεν μπήκε η δικοινοτική Κύπρος του σχεδίου Ανάν. Και αυτή λοιπόν η Κύπρος μπορεί να διαπραγματεύεται και μπορεί να βάζει όρους. Αυτή η μικρή Κύπρος των 600.000 ανθρώπων που είπε ο κ. Ερντογάν, που όμως έβαλε όρους…Μην τα ξεχνάμε λοιπόν αυτά, ούτε να τα θεωρούμε δεδομένα και να μην αεροβατούμε νομίζοντας, ότι μπορούμε να ανατρέψουμε όλους τους παγκόσμιους συσχετισμούς….”
Τέλος, για την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε:
“Υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όποτε θέλει, δηλαδή όποτε θέλουμε και εμείς που είμαστε μέλος του Συμβουλίου ή η Κύπρος, μπορεί να θέσει το θέμα, να ασχοληθεί, να το συζητήσει και να αποφασίσει. Όποτε θέλουμε εμείς. Δεν μας οδηγεί κάποιος σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν θέλουμε. Εμείς οδηγούμε το χρονοδιάγραμμα εκεί που θέλουμε. Στα θέματα που θέλουμε, με δική μας πρωτοβουλία”.