Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στο Ρ/Φ FLASH και στον δημοσιογράφο κ. Μ. Παπαπαναγιώτου (2004-07-01)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξη του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και στην εκπομπή του κ. Παπαπαναγιώτου αναφερόμενος στην επιλογή Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι “όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι ευτυχείς διότι προέρχεται από μια χώρα που μοιάζει πάρα πολύ στην Ελλάδα. Είχα πει παλαιότερα υπαινικτικά, ότι πρέπει για μας ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής να προέρχεται από μια μεσαία χώρα, κατά προτίμηση, και βεβαίως ταυτόχρονα να μπορεί να αντιληφθεί τις ιδιαίτερες δικές μας ευαισθησίες. Αυτές οι ιδιαίτερες ευαισθησίες έχουν να κάνουν, και αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Επιτροπής, με την πολιτική συνοχής κατά κύριο λόγο, δηλαδή την προσπάθεια ανάπτυξης της Ελλάδας, να φτάσουμε το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Πορτογαλία λοιπόν και η Ελλάδα είναι ίδιες ή περίπου ίδιες περιπτώσεις χωρών, που βρίσκονται πολλά χρόνια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν κατάφεραν να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχει ανάγκη αυτό να γίνει τα επόμενα χρόνια και με ιδιαίτερη χαρά μας, που θα βρεθεί επικεφαλής της Επιτροπής ένας άνθρωπος που ως Πρωθυπουργός μέχρι σήμερα της χώρας του, αντιλαμβάνεται κατ’ εξοχήν την ανάγκη αυτής της σύγκλισης και της συνοχής. Δεν υπάρχει καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω και δεν είναι και τυχαίο. Δεν μας προέκυψε από το παράθυρο, στο δοκιμαστικό σωλήνα. Χρειάστηκε και εμείς και οι άλλοι να προσπαθήσουμε έτσι ώστε να είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, και τα ευρωπαϊκά, και φυσικά μέσα απ’ αυτά και στα δικά μας”.

Σχετικά με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι “Ένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός, δεν μπορεί να εμφανίζεται στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και να “σέρνεται” σε μια υποψηφιότητα που μπορεί να του γυρίσει μετά σε αρνητική ψήφο και να καταψηφιστεί. Διότι είναι ένα χτύπημα για την χώρα του. Όσοι λοιπόν ασχολούνται μ’ αυτά τα θέματα χειρίζονται τις υποψηφιότητες με ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο τρόπο. Έτσι έγινε και σ’ αυτή την περίπτωση. Είχαμε και την επιπρόσθετη δυσκολία αν θέλετε των 25 κρατών που έπρεπε να πουν την γνώμη τους έναντι των 15 μέχρι σήμερα και παρ’ όλα αυτά πολύ γρήγορα, νομίζω και πολύ αποτελεσματικά τουλάχιστον όπως το βλέπουμε εμείς απ’ τη δική μας την μεριά, καταλήξαμε σε ένα Πρόεδρο της Επιτροπής και είμαστε πολύ ευτυχείς μ’ αυτή την επιλογή. θα σας πω μάλιστα ότι συμβάλλαμε ενεργά στο να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα”.

Σε ερώτηση για την στάση της Πορτογαλίας κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ ο κ. Βλαηνάκης τόνισε ότι “Το κριτήριο το οποίο πρυτανεύει είναι, η αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ως Πρόεδρος της Επιτροπής μεθαύριο και η γνώση των προβλημάτων. Και ο κ. Μπαρόζο, ξέρει πολύ καλά ως Πρωθυπουργός εν ενεργεία μιας μεσαίας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ζητήματα. Υπογραμμίζω και πάλι, θεωρώ αυτή την συζήτηση αποπροσανατολιστική. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Μπαρόζο, ξέρει τα ελληνικά προβλήματα”.