Η σκληρή διαπραγμάτευση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το χρηματοδοτικό πακέτο του Δ΄ ΚΠΣ (2007 – 2013), έγινε σε μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα περισσότερο ανταγωνιστική και σύνθετη. Σε σύγκριση με το παρελθόν, η κατανομή των πόρων αποτέλεσε μια διαδικασία ιδιαιτέρως απαιτητική, καθώς τα νέα κράτη – μέλη διεκδίκησαν το μερίδιό τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια, ενώ οι πλούσιες χώρες επιθυμούσαν να κοπούν κονδύλια από τις παλιές χώρες της Συνοχής μεταξύ των οποίων και από τη χώρα μας.
Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στη διαμόρφωση μιας ομάδας κρατών που υπερασπίστηκε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 και ειδικά τα κονδύλια της Συνοχής, που υπήρξαν και παραμένουν τόσο σημαντικά για την οικονομική μας ανάπτυξη. Κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, διεξάγοντας πλήθος επαφών, προκειμένου να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.
Εργαστήκαμε με όραμα και πρόγραμμα για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και τη διασφάλιση και του τελευταίου ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Με τη συνεχή καθοδήγηση και εποπτεία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και την αγαστή συνεργασία μας με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κερδίσαμε μια δύσκολη μάχη για τα ελληνικά συμφέροντα που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το αναπτυξιακό μέλλον της πατρίδας μας με αισιοδοξία.
Μεταξύ άλλων επιτύχαμε:
- Να διασφαλίσει η Ελλάδα 20,1 δις 101 εκ. ευρώ, ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό εθνικό χρηματοδοτικό πακέτο.
- Να εφαρμοστεί ο κανόνας ν+3 (από ν+2 που ισχύει σήμερα) για την περίοδο 2007-2010. Να αυξηθεί δηλαδή ο χρόνος για την απορρόφηση των κονδυλίων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ευκολότερη και άρα μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της χώρα μας.
- Να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης των έργων από 75% σε 85%, για τις περιφέρειες του Στόχου 1 και από 50% σε 85% για τις περιφέρειες του Στόχου 2 (Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο). Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση σημαντικών εθνικών πόρων, περισσότερα υλοποιήσιμα έργα και μεγαλύτερη απορροφητικότητα.