Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννη Βαληνάκη στη Λιβύη (28.11.07) (2007-11-29)

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2007

«Η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε συμφωνίες για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη καθώς και με άλλες γειτονικές χώρες», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Α. Shalgham και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. M. Siala.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών με τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είχαν αποφασίσει από κοινού την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Λιβύης μέχρι το τέλος του έτους. Πράγματι, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες στην τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη του κ. Βαληνάκη στη Λιβύη, με πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και ταυτόχρονη έναρξη των συνομιλιών των εμπειρογνωμόνων.

«Γυρίζουμε νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τη Λιβύη. Στον πολιτικό τομέα, στον οικονομικό, αλλά και στις σχέσεις της Λιβύης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έναρξη των πολιτικών συνομιλιών για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δείχνει για πρώτη φορά και με σαφήνεια τη βούληση των δύο πλευρών να επιλύσουν ένα δύσκολο και ανοιχτό μέχρι σήμερα πρόβλημα. Δρομολογούνται θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρύθμισης των λιβυκών χρεών απέναντι σε ελληνικές εταιρείες αλλά και όσον αφορά στην απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χώρών. Στις χθεσινές συναντήσεις εξετάσαμε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και συμφωνήσαμε στην ανάγκη για πρακτικά σχέδια συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στον πολιτιστικό τομέα με τη μετάδοση ελληνικής τεχνογνωσίας για αρχαιολογικές ανασκαφές και συντήρηση αρχαίων μνημείων στη Λιβύη, αλλά και για τις δυνατότητες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της ενέργειας που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών στο πλαίσιο της πρότασης του Γάλλου Προέδρου για τη δημιουργία «Μεσογειακής Ένωσης» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Επισημαίνεται ότι το ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας έχει συζητηθεί και με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας και της Αιγύπτου, κ.κ. Lulzim Basha και Ahmed Aboulgheit, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Βαληνάκης στο περιθώριο των εργασιών της πρόσφατης 9ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών στη Λισαβώνα.