Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στην Κωνσταντινούπολη για τον εορτασμό της Ορθοδοξίας (2006-03-12)

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2006

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, παρευρέθηκε σήμερα, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εξωτερικών, στη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Βαληνάκης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Παναγιώτατος στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Χθες, Σάββατο, ο Υφυπουργός έγινε δεκτός από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ο κ. Βαληνάκης παρακολουθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ο Υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, τοποθέτησε τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία «στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων του ιδίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ευκαιρία της έλευσής μου στην Κωνσταντινούπολη, στο Πατριαρχείο, για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, είχα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Παναγιώτατο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο. Συζητήσαμε ανάμεσα σε άλλα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την αλλαγή της γειτονιάς μας σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά συνεργασίας, ειρήνης και ασφάλειας για όλες τις χώρες. Θέλουμε μέσα από αυτήν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η γειτονιά μας να γίνει ασφαλέστερη. Βεβαίως, υπό τον όρο ότι θα εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε η Τουρκία να προχωρήσει προς την προοπτική αυτή. Διότι αυτό θα σημάνει ένα καλύτερο μέλλον για όλους».