Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκο. (2004-06-24)
 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. 28 και 29 του μηνός, όπως ξέρετε, γίνεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα είναι παρών ο κ. Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα κ. Βαληνάκη.

 
  Θα σας δώσω μία σύντομη περιγραφή της ημερήσιας διάταξης: Την Κυριακή 27 του μηνός θα υπάρξει συνάντηση των Υπουργών Αμύνης με θέματα αρμοδιότητάς τους κυρίως για το πακέτο Δυνάμεων για το 2004, οι στόχοι της Συμμαχίας για το 2004, ο Αμυντικός Συνδυασμός και άλλα θέματα αυστηρώς αρμοδιότητας Υπουργών Αμύνης. Επίσης οι Υπουργοί Αμύνης θα συζητήσουν και το θέμα των Δυνάμεων της Συμμαχίας.
 
  Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει τη Δευτέρα 28 του μηνός και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνεργασιών, δυνατοτήτων και αναδιάρθρωση των δυνατοτήτων, καθώς και θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
 
  Θα ακολουθήσει ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας. Μετά υπάρχει πρόγευμα εργασίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με θέμα: “Κατάσταση διεθνούς ασφάλειας”. Παράλληλα γίνεται το γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών με θέμα συζήτησης: “Βαλκάνια”. Και το γεύμα εργασίας των Υπουργών Αμύνης θα έχει ως θέμα: “Επιχειρήσεις και άλλα θέματα διαχείρισης κρίσεων”.
 
  Την Τρίτη 29 του μηνός θα συζητηθούν οι σχέσεις και η πορεία της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ουκρανίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας με θέμα: “Αφγανιστάν” με προσκεκλημένο ομιλητή τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, κ. Καρζάι.
 
  Και η Σύνοδος Κορυφής θα κλείσει με γεύμα εργασίας του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας με γενικό θέμα: “Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και οι προεκτάσεις που έχουν για τους εταίρους”. Και για να γίνει απολύτως σαφές  όταν αναφερόμαστε σε εταίρους δεν εννοούμε τα κράτη-μέλη αλλά τα κράτη που έχουν κάποιο καθεστώς σχέσεως με το ΝΑΤΟ.
 
  Αυτή είναι η ημερήσια διάταξη σε γενικές γραμμές. Όσον αφορά τώρα στις δραστηριότητες του Υπουργείου. Ο κ. Υπουργός θα είναι στην Κωνσταντινούπολη. Ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης προχθές, 22 του μηνός, παρέστη στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου, που συνήλθε υπό τη νέα του σύνθεση.
 
  Χθες, 23 Ιουνίου, συγκάλεσε Υπουργική Σύσκεψη σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων με θέμα: “Την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου στην Ελλάδα”. Αύριο θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης σε επίσημες τελετές που διοργανώνονται με την ευκαιρία της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Γαλλική πρωτεύουσα. Και είναι καλεσμένος στο Δελτίο Ειδήσεων του “Καναλιού 5” και βέβαια 27 έως 29 θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Υπουργό.
 
  Ο κ. Στυλιανίδης χθες παρέστη  στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων με στόχο την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την έκθεση “EXPO 2008”. Το Σάββατο και την Κυριακή θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 12ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Σαμοθράκη.
 
  Ο κ. Σκανδαλάκης αύριο 25 του μηνός έχει συνάντηση στις 09:00 το πρωί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. 26 του μηνός θα βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της Λαμπαδηδρομίας και επίσης στις 28 θα βρίσκεται στη Ρώμη για τον ίδιο λόγο.
 
  Αυτές είναι οι ανακοινώσεις που έχω να κάνω και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο αίτημα Καρζάι για αποστολή περισσότερων δυνάμεων, ώστε να αναπτυχθεί η Συμμαχία στο Βορρά, το οποίο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου; Και δεύτερον, πώς αντιμετωπίζετε το χθεσινό αίτημα του Ιρακινού τώρα Πρωθυπουργού, τι είναι αυτός, για εκπαίδευση Ιρανικών δυνάμεων από τη Συμμαχία;
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στο θέμα του Αφγανιστάν, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα με μια δύναμη 134 ατόμων, που σημαίνει ένα κόστος περί τα 70 εκατομμύρια € ετησίως. Θέλω να τονίσω, ότι η Συμμαχία, αλλά και στο σύνολό της η Διεθνής Κοινότητα έχει σαφώς κατανοήσει ότι η χώρα μας, η οποία είναι παρούσα ήδη στο Αφγανιστάν, την περίοδο αυτή βρίσκεται στο μέσο μίας μεγάλης, πανεθνικής εμβέλειας, προσπάθειας για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, και μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα να διασφαλιστεί απολύτως η ασφαλής διεξαγωγή τους.
 
  Σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως ξέρετε, υπάρχει διεθνής συνεργασία με συγκεκριμένη ομάδα κρατών και βεβαίως η Ελλάδα έχει ζητήσει τη συνδρομή της Συμμαχίας. Η πραγματικότητα αυτή είναι απολύτως κατανοητή από τη Συμμαχία.
 
  Μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας, αλλά και  μετά, δεν εξετάζεται τη στιγμή αυτή περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας και ενίσχυση της συμμετοχής της  στην προσπάθεια που γίνεται στο Αφγανιστάν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Το ΝΑΤΟ, όπως ξέρετε, ανέλαβε τη διοίκηση της ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης “ISAF” το ’03, με  στόχο τη στήριξη της τάξης και της σταθερότητας στη χώρα.
 
  Με νεώτερη απόφαση η παρουσία της “ISAF” επεκτείνεται στο σύνολο σχεδόν της χώρας, μέσω της σύστασης “ομάδων ανασυγκρότησης”. Υπάρχει αίτημα και η Συμμαχία θα κρίνει την πορεία και τη συνέχεια.
 
  Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πληροφορία. Αυτή είναι μια κατάσταση. Το ΝΑΤΟ είναι εκεί. Το πλαίσιο είναι δεδομένο. Δε νομίζω ότι αλλάζει κάτι με την εξέλιξη αυτή.  Υπάρχει συνέχεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Όσον αφορά στο θέμα του Ιράκ. Γνωρίζετε ότι πρόσφατα υιοθετήθηκε ομόφωνα η απόφαση 1546, του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απόφαση που προβλέπει ένα συγκεκριμένο και ενεργό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πολύ πρόσφατα διατυπώθηκε το αίτημα του επικεφαλής της μεταβατικής Κυβέρνησης προς τη Συμμαχία για βοήθεια. Αυτό θα κριθεί. Το αίτημα αυτό θα αποτελέσει σαφώς θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης.
 
  Όσον αφορά στην ελληνική θέση. Είναι σαφές ότι μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται πλέον με την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και το προαναφερθέν αίτημα, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η Ελλάδα δεν θα έχει εμπλοκή με στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό.
 
  Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει σε ανθρωπιστική βοήθεια 4,5 εκατομμύρια ευρώ και στη Σύνοδο Δωρητών της Μαδρίτης έχει δεσμεύσει επιπλέον  ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ.
  Συνοψίζοντας, η θέση είναι: Συμβάλλουμε στην προσπάθεια για ένα δημοκρατικό Ιράκ, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της χώρας. Δεν αντιμετωπίζεται, δεν υπάρχει, θέμα ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Αν τεθεί θέμα στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι…
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Πλέον η διεθνής κοινότητα κινείται εντός του πλαισίου της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης των Ηνωμένων Εθνών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Το ΝΑΤΟ δε θα πάει ως ΝΑΤΟ;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Η  απάντησή μου νομίζω ότι είναι σαφής. Η διεθνής κοινότητα κινείται πλέον στο πλαίσιο ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει βεβαίως και το πρόσφατο αίτημα του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο Συμβούλιο Κορφής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει δική της αυτόνομη θέση για τα μεγάλα ζητήματα, Αφγανιστάν, Ιράκ ή για ό,τι άλλο προκύψει ή θα εμφανιστεί ως ομάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα αυτής της συνεργασίας για την άμυνα. Τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο;
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Δεν έχω κάποια πληροφορία που να είναι δηλωτική ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και μάλιστα με τη μορφή που αναφέρατε δηλαδή των ομαδοποιήσεων μέσα στη Συμμαχία, σχετικά με την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.
 
   Αντιθέτως, η αίσθηση που εγώ έχω είναι ότι τα θέματα αυτά και η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ωριμάσει και ότι θα ληφθούν αποφάσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Θέλω να ρωτήσω αν η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αναδιάρθρωση των δυνάμεων της Συμμαχίας και πιο συγκεκριμένα με συγκεκριμένα ποσοστά τα οποία συζητούνται για προσφορά δυνάμεων και εναρμόνισης των εθνικών δυνάμεων της χώρας σε πρότυπα που επιχειρησιακά έχει ανάγκη η Συμμαχία.
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Βεβαίως η ερώτηση είναι, στο μεγαλύτερο της βαθμό, αν όχι αποκλειστικά, αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας. Αλλά θα επιχειρήσω να δώσω μια απάντηση – πλαίσιο.
 
  Γνωρίζετε ότι η ευελιξία και η ταχύτητα ανάπτυξης μονάδων βρίσκεται στο πλαίσιο και των ελληνικών αμυντικών σχεδιασμών. Είναι εξάλλου ενέργειες, προσπάθειες, για τη σύσταση τέτοιων μονάδων που όπως ξέρετε έχει ξεκινήσει η Ελλάδα.
 
  Στο βαθμό αυτό υπάρχει συμβατότητα. Δηλαδή στην ανάγκη ευελιξίας και ταχύτητας στην ανάπτυξη. Και αυτό γίνεται, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ικανοποιώντας εθνικές προτεραιότητες.
 
  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές αίτημα του ΝΑΤΟ, προς την κατεύθυνση την οποία αναφέρατε. Όταν αυτό θα υπάρξει θα εκτιμηθεί τότε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δέσμευση της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν θα τεθεί θα εκτιμηθεί. Αλλά είναι δεδομένο ότι η ταχύτητα στην ανάπτυξη και η ευελιξία συνάδει ως αρχή και με τις προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Να κλείσουμε το κεφάλαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Ποια είναι η θέση μας για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων; Το ΝΑΤΟ είπε ότι θα επιδιώξει, να γίνεται από κοινού από τα κράτη – μέλη η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και όχι όπως μέχρι τώρα συμβαίνει ..
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ξέρετε, η συνεισφορά και η κατανομή του βάρους είναι ένα από τα ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν το ΝΑΤΟ. Επίσης είναι γνωστό, και αυτό είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται όποτε χρειάζεται, – στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- ότι η χώρα μας καταβάλλει μεγάλο κόστος για τις αμυντικές της δαπάνες.
 
  Η Ελλάδα ήδη έχει έναν δυσβάσταχτο πολλές φορές αμυντικό προϋπολογισμό. Βέβαια το πρόβλημα, όπως σας είπα, είναι διαχρονικό στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρω αν κάποια στιγμή θα  λυθεί ικανοποιητικά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει 550 υποτρόφους εδώ και σπουδάζουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια, κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη.  Έχετε να τους πληρώσετε 3 μήνες, σκοπεύετε να τους πληρώσετε;
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ευχαριστώ για την ερώτηση. Τα θέματα προϋπολογισμού ξέρετε ότι είναι τα πιο ακανθώδη, δε γνωρίζω το νούμερο ακριβώς και το χρόνο που δεν έχουν τυχόν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις του Υπουργείου, θα πρέπει να δω εάν αυτό ισχύει.
 
  Από την προηγούμενή μου εμπειρία, στην Πρεσβεία των Τιράνων, γιατί είχαμε και από εκεί υποτρόφους και στην κλίμακα αυτή, γνωρίζω κι εγώ ότι κατά καιρούς υπάρχουν διάφορα προβλήματα ασυνέχειας.
 
  Δεν γνωρίζω το μέγεθος του προβλήματος, αλλά θα το διερευνήσω. Θα μεταφέρω ότι υπάρχει ειδική σκέψη, προβληματισμός και ανησυχία γι’ αυτό και θα μιλήσουμε σύντομα. Ορθώς το θέτετε, εάν υπάρχει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μια ερώτηση που την  υποβάλλω για να καταγραφεί. Θα ήθελα να μου πείτε τι τύχη έχει η συζήτηση η οποία γίνεται περί του συμπληρωματικού μας αιτήματος συνδρομής στο ΝΑΤΟ.
 
  Υπάρχει το κύριο αίτημα, που ξέρουμε όλοι, έγινε αμέσως μόλις ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση, υπάρχει και άλλο ένα το οποίο, όπως ξέρω εγώ, συζητείται αυτή τη βδομάδα. Θέτω την ερώτηση για καταγραφή, αν μπορείτε να μου δώσετε απάντηση.
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Με βάση τα όσα εγώ μπορώ να γνωρίζω έπ’ αυτού δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τα όσα αναφέρατε. Όπως γνωρίζετε υπάρχει αίτημα συνδρομής που έχει απευθύνει η Ελληνική Κυβέρνηση στη Συμμαχία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ και γνωρίζετε με πόση έμφαση έχει τεθεί το θέμα της ασφάλειας και η ελληνική πλευρά  με τις διεθνείς συνεργασίες που έχει ξεκινήσει και με τη συνδρομή που έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ, έχει ως πρώτη της μέριμνα να διεξαχθούν ασφαλείς Αγώνες. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Σε αυτή την προσπάθεια και σε περίπτωση που διαπιστώνονται κενά, θα πρέπει να καλύπτονται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Δεν είπα ότι διαπιστώθηκαν κενά. Είπα σε περίπτωση που διαπιστώνονται κενά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Επιβεβαιώνετε τα περί συμπληρωματικού αιτήματος;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έδωσα μια απάντηση. Με τα όσα γνωρίζω δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.
 
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Επειδή ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη, τις επόμενες μέρες, της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει ένα γενικό ενημερωτικό σημείωμα. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τη δουλειά σας για την κάλυψη αυτού του θέματος και ότι θα σας είναι χρήσιμο. Το ενημερωτικό σημείωμα αυτό θα σας μοιράσουν αμέσως τώρα οι συνεργάτες μου. Στο πλαίσιο της ίδιας λογικής, δηλαδή της πληρέστερης ενημέρωσής σας, είδαμε από το επίσημο site του ΝΑΤΟ ορισμένα στοιχεία, στα οποία έριξα και εγώ μια ματιά και εκτιμώ ότι μπορεί να είναι και αυτά χρήσιμα. Για όσους ενδιαφέρονται έχουμε κάνει κάποιες φωτοτυπίες και  αν κάποιον ενδιαφέρει, θα υπάρχουν εδώ.
Απ’ ότι βλέπω δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις.  
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκο. (2004-06-24)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. 28 και 29 του μηνός, όπως ξέρετε, γίνεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα είναι παρών ο κ. Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα κ. Βαληνάκη.

  Θα σας δώσω μία σύντομη περιγραφή της ημερήσιας διάταξης: Την Κυριακή 27 του μηνός θα υπάρξει συνάντηση των Υπουργών Αμύνης με θέματα αρμοδιότητάς τους κυρίως για το πακέτο Δυνάμεων για το 2004, οι στόχοι της Συμμαχίας για το 2004, ο Αμυντικός Συνδυασμός και άλλα θέματα αυστηρώς αρμοδιότητας Υπουργών Αμύνης. Επίσης οι Υπουργοί Αμύνης θα συζητήσουν και το θέμα των Δυνάμεων της Συμμαχίας.

  Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει τη Δευτέρα 28 του μηνός και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνεργασιών, δυνατοτήτων και αναδιάρθρωση των δυνατοτήτων, καθώς και θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

  Θα ακολουθήσει ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας. Μετά υπάρχει πρόγευμα εργασίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με θέμα: “Κατάσταση διεθνούς ασφάλειας”. Παράλληλα γίνεται το γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών με θέμα συζήτησης: “Βαλκάνια”. Και το γεύμα εργασίας των Υπουργών Αμύνης θα έχει ως θέμα: “Επιχειρήσεις και άλλα θέματα διαχείρισης κρίσεων”.

  Την Τρίτη 29 του μηνός θα συζητηθούν οι σχέσεις και η πορεία της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ουκρανίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας με θέμα: “Αφγανιστάν” με προσκεκλημένο ομιλητή τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, κ. Καρζάι.

  Και η Σύνοδος Κορυφής θα κλείσει με γεύμα εργασίας του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας με γενικό θέμα: “Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και οι προεκτάσεις που έχουν για τους εταίρους”. Και για να γίνει απολύτως σαφές  όταν αναφερόμαστε σε εταίρους δεν εννοούμε τα κράτη-μέλη αλλά τα κράτη που έχουν κάποιο καθεστώς σχέσεως με το ΝΑΤΟ.

  Αυτή είναι η ημερήσια διάταξη σε γενικές γραμμές. Όσον αφορά τώρα στις δραστηριότητες του Υπουργείου. Ο κ. Υπουργός θα είναι στην Κωνσταντινούπολη. Ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης προχθές, 22 του μηνός, παρέστη στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου, που συνήλθε υπό τη νέα του σύνθεση.

  Χθες, 23 Ιουνίου, συγκάλεσε Υπουργική Σύσκεψη σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων με θέμα: “Την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου στην Ελλάδα”. Αύριο θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης σε επίσημες τελετές που διοργανώνονται με την ευκαιρία της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Γαλλική πρωτεύουσα. Και είναι καλεσμένος στο Δελτίο Ειδήσεων του “Καναλιού 5” και βέβαια 27 έως 29 θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Υπουργό.

  Ο κ. Στυλιανίδης χθες παρέστη  στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων με στόχο την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την έκθεση “EXPO 2008”. Το Σάββατο και την Κυριακή θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 12ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Σαμοθράκη.

  Ο κ. Σκανδαλάκης αύριο 25 του μηνός έχει συνάντηση στις 09:00 το πρωί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. 26 του μηνός θα βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της Λαμπαδηδρομίας και επίσης στις 28 θα βρίσκεται στη Ρώμη για τον ίδιο λόγο.

  Αυτές είναι οι ανακοινώσεις που έχω να κάνω και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο αίτημα Καρζάι για αποστολή περισσότερων δυνάμεων, ώστε να αναπτυχθεί η Συμμαχία στο Βορρά, το οποίο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου; Και δεύτερον, πώς αντιμετωπίζετε το χθεσινό αίτημα του Ιρακινού τώρα Πρωθυπουργού, τι είναι αυτός, για εκπαίδευση Ιρανικών δυνάμεων από τη Συμμαχία;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στο θέμα του Αφγανιστάν, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα με μια δύναμη 134 ατόμων, που σημαίνει ένα κόστος περί τα 70 εκατομμύρια € ετησίως. Θέλω να τονίσω, ότι η Συμμαχία, αλλά και στο σύνολό της η Διεθνής Κοινότητα έχει σαφώς κατανοήσει ότι η χώρα μας, η οποία είναι παρούσα ήδη στο Αφγανιστάν, την περίοδο αυτή βρίσκεται στο μέσο μίας μεγάλης, πανεθνικής εμβέλειας, προσπάθειας για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, και μάλιστα με ιδιαίτερη μέριμνα να διασφαλιστεί απολύτως η ασφαλής διεξαγωγή τους.

  Σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως ξέρετε, υπάρχει διεθνής συνεργασία με συγκεκριμένη ομάδα κρατών και βεβαίως η Ελλάδα έχει ζητήσει τη συνδρομή της Συμμαχίας. Η πραγματικότητα αυτή είναι απολύτως κατανοητή από τη Συμμαχία.

  Μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας, αλλά και  μετά, δεν εξετάζεται τη στιγμή αυτή περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας και ενίσχυση της συμμετοχής της  στην προσπάθεια που γίνεται στο Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Το ΝΑΤΟ, όπως ξέρετε, ανέλαβε τη διοίκηση της ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης “ISAF” το ’03, με  στόχο τη στήριξη της τάξης και της σταθερότητας στη χώρα.

  Με νεώτερη απόφαση η παρουσία της “ISAF” επεκτείνεται στο σύνολο σχεδόν της χώρας, μέσω της σύστασης “ομάδων ανασυγκρότησης”. Υπάρχει αίτημα και η Συμμαχία θα κρίνει την πορεία και τη συνέχεια.

  Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πληροφορία. Αυτή είναι μια κατάσταση. Το ΝΑΤΟ είναι εκεί. Το πλαίσιο είναι δεδομένο. Δε νομίζω ότι αλλάζει κάτι με την εξέλιξη αυτή.  Υπάρχει συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Όσον αφορά στο θέμα του Ιράκ. Γνωρίζετε ότι πρόσφατα υιοθετήθηκε ομόφωνα η απόφαση 1546, του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απόφαση που προβλέπει ένα συγκεκριμένο και ενεργό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πολύ πρόσφατα διατυπώθηκε το αίτημα του επικεφαλής της μεταβατικής Κυβέρνησης προς τη Συμμαχία για βοήθεια. Αυτό θα κριθεί. Το αίτημα αυτό θα αποτελέσει σαφώς θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης.

  Όσον αφορά στην ελληνική θέση. Είναι σαφές ότι μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται πλέον με την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και το προαναφερθέν αίτημα, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η Ελλάδα δεν θα έχει εμπλοκή με στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό.

  Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει σε ανθρωπιστική βοήθεια 4,5 εκατομμύρια ευρώ και στη Σύνοδο Δωρητών της Μαδρίτης έχει δεσμεύσει επιπλέον  ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ.
  Συνοψίζοντας, η θέση είναι: Συμβάλλουμε στην προσπάθεια για ένα δημοκρατικό Ιράκ, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της χώρας. Δεν αντιμετωπίζεται, δεν υπάρχει, θέμα ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Αν τεθεί θέμα στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι…
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Πλέον η διεθνής κοινότητα κινείται εντός του πλαισίου της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Το ΝΑΤΟ δε θα πάει ως ΝΑΤΟ;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Η  απάντησή μου νομίζω ότι είναι σαφής. Η διεθνής κοινότητα κινείται πλέον στο πλαίσιο ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει βεβαίως και το πρόσφατο αίτημα του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο Συμβούλιο Κορφής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει δική της αυτόνομη θέση για τα μεγάλα ζητήματα, Αφγανιστάν, Ιράκ ή για ό,τι άλλο προκύψει ή θα εμφανιστεί ως ομάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα αυτής της συνεργασίας για την άμυνα. Τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Δεν έχω κάποια πληροφορία που να είναι δηλωτική ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και μάλιστα με τη μορφή που αναφέρατε δηλαδή των ομαδοποιήσεων μέσα στη Συμμαχία, σχετικά με την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.

   Αντιθέτως, η αίσθηση που εγώ έχω είναι ότι τα θέματα αυτά και η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ωριμάσει και ότι θα ληφθούν αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Θέλω να ρωτήσω αν η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αναδιάρθρωση των δυνάμεων της Συμμαχίας και πιο συγκεκριμένα με συγκεκριμένα ποσοστά τα οποία συζητούνται για προσφορά δυνάμεων και εναρμόνισης των εθνικών δυνάμεων της χώρας σε πρότυπα που επιχειρησιακά έχει ανάγκη η Συμμαχία.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Βεβαίως η ερώτηση είναι, στο μεγαλύτερο της βαθμό, αν όχι αποκλειστικά, αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας. Αλλά θα επιχειρήσω να δώσω μια απάντηση – πλαίσιο.

  Γνωρίζετε ότι η ευελιξία και η ταχύτητα ανάπτυξης μονάδων βρίσκεται στο πλαίσιο και των ελληνικών αμυντικών σχεδιασμών. Είναι εξάλλου ενέργειες, προσπάθειες, για τη σύσταση τέτοιων μονάδων που όπως ξέρετε έχει ξεκινήσει η Ελλάδα.

  Στο βαθμό αυτό υπάρχει συμβατότητα. Δηλαδή στην ανάγκη ευελιξίας και ταχύτητας στην ανάπτυξη. Και αυτό γίνεται, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ικανοποιώντας εθνικές προτεραιότητες.

  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές αίτημα του ΝΑΤΟ, προς την κατεύθυνση την οποία αναφέρατε. Όταν αυτό θα υπάρξει θα εκτιμηθεί τότε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δέσμευση της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν θα τεθεί θα εκτιμηθεί. Αλλά είναι δεδομένο ότι η ταχύτητα στην ανάπτυξη και η ευελιξία συνάδει ως αρχή και με τις προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Να κλείσουμε το κεφάλαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Ποια είναι η θέση μας για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων; Το ΝΑΤΟ είπε ότι θα επιδιώξει, να γίνεται από κοινού από τα κράτη – μέλη η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και όχι όπως μέχρι τώρα συμβαίνει ..

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ξέρετε, η συνεισφορά και η κατανομή του βάρους είναι ένα από τα ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν το ΝΑΤΟ. Επίσης είναι γνωστό, και αυτό είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται όποτε χρειάζεται, – στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- ότι η χώρα μας καταβάλλει μεγάλο κόστος για τις αμυντικές της δαπάνες.

  Η Ελλάδα ήδη έχει έναν δυσβάσταχτο πολλές φορές αμυντικό προϋπολογισμό. Βέβαια το πρόβλημα, όπως σας είπα, είναι διαχρονικό στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρω αν κάποια στιγμή θα  λυθεί ικανοποιητικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει 550 υποτρόφους εδώ και σπουδάζουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια, κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη.  Έχετε να τους πληρώσετε 3 μήνες, σκοπεύετε να τους πληρώσετε;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ευχαριστώ για την ερώτηση. Τα θέματα προϋπολογισμού ξέρετε ότι είναι τα πιο ακανθώδη, δε γνωρίζω το νούμερο ακριβώς και το χρόνο που δεν έχουν τυχόν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις του Υπουργείου, θα πρέπει να δω εάν αυτό ισχύει.

  Από την προηγούμενή μου εμπειρία, στην Πρεσβεία των Τιράνων, γιατί είχαμε και από εκεί υποτρόφους και στην κλίμακα αυτή, γνωρίζω κι εγώ ότι κατά καιρούς υπάρχουν διάφορα προβλήματα ασυνέχειας.

  Δεν γνωρίζω το μέγεθος του προβλήματος, αλλά θα το διερευνήσω. Θα μεταφέρω ότι υπάρχει ειδική σκέψη, προβληματισμός και ανησυχία γι’ αυτό και θα μιλήσουμε σύντομα. Ορθώς το θέτετε, εάν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μια ερώτηση που την  υποβάλλω για να καταγραφεί. Θα ήθελα να μου πείτε τι τύχη έχει η συζήτηση η οποία γίνεται περί του συμπληρωματικού μας αιτήματος συνδρομής στο ΝΑΤΟ.

  Υπάρχει το κύριο αίτημα, που ξέρουμε όλοι, έγινε αμέσως μόλις ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση, υπάρχει και άλλο ένα το οποίο, όπως ξέρω εγώ, συζητείται αυτή τη βδομάδα. Θέτω την ερώτηση για καταγραφή, αν μπορείτε να μου δώσετε απάντηση.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Με βάση τα όσα εγώ μπορώ να γνωρίζω έπ’ αυτού δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τα όσα αναφέρατε. Όπως γνωρίζετε υπάρχει αίτημα συνδρομής που έχει απευθύνει η Ελληνική Κυβέρνηση στη Συμμαχία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ και γνωρίζετε με πόση έμφαση έχει τεθεί το θέμα της ασφάλειας και η ελληνική πλευρά  με τις διεθνείς συνεργασίες που έχει ξεκινήσει και με τη συνδρομή που έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ, έχει ως πρώτη της μέριμνα να διεξαχθούν ασφαλείς Αγώνες. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Σε αυτή την προσπάθεια και σε περίπτωση που διαπιστώνονται κενά, θα πρέπει να καλύπτονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Δεν είπα ότι διαπιστώθηκαν κενά. Είπα σε περίπτωση που διαπιστώνονται κενά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο). Επιβεβαιώνετε τα περί συμπληρωματικού αιτήματος;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έδωσα μια απάντηση. Με τα όσα γνωρίζω δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Επειδή ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη, τις επόμενες μέρες, της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει ένα γενικό ενημερωτικό σημείωμα. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τη δουλειά σας για την κάλυψη αυτού του θέματος και ότι θα σας είναι χρήσιμο. Το ενημερωτικό σημείωμα αυτό θα σας μοιράσουν αμέσως τώρα οι συνεργάτες μου. Στο πλαίσιο της ίδιας λογικής, δηλαδή της πληρέστερης ενημέρωσής σας, είδαμε από το επίσημο site του ΝΑΤΟ ορισμένα στοιχεία, στα οποία έριξα και εγώ μια ματιά και εκτιμώ ότι μπορεί να είναι και αυτά χρήσιμα. Για όσους ενδιαφέρονται έχουμε κάνει κάποιες φωτοτυπίες και  αν κάποιον ενδιαφέρει, θα υπάρχουν εδώ.
Απ’ ότι βλέπω δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις.  
Σας ευχαριστώ πολύ.