Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-09-01)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Συνεπείς στο ραντεβού μας ξεκινάμε από σήμερα τις τακτικές ενημερώσεις μας και θέλω να ευχηθώ σε όλους καλό χειμώνα. Επανερχόμαστε στους γνωστούς μας ρυθμούς.

Με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Μολυβιάτης σε εγκύκλιό του προς το προσωπικό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

“Με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας επιθυμώ να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών αντεπεξήλθε στις ανειλημμένες εν προκειμένω υποχρεώσεις του. Η ανάμειξη του Υπουργείου μας στην διοργάνωση υπήρξε καίριας σημασίας για την εν γένει εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Τούτο ενισχύεται και απ’ το γεγονός ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες προετοιμάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν υπό τις γνωστές σε όλους ιδιαίτερες συνθήκες ασφάλειας παγκοσμίως. Στοιχείο το οποίο προοιμίου καθιστούσε την διοργάνωση πιο σύνθετη απ’ τις ανάλογες προηγούμενες.

Η κατά γενική ομολογία άψογη υλοποίηση των ανειλημμένων απ’ το Υπουργείο μας υποχρεώσεων, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το επίπεδο, την ετοιμότητα και το υψηλό επαγγελματικό ήθος των στελεχών του. Άλλωστε τα στοιχεία αυτά αναγνωρίστηκαν και από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχή έκβασή της.

Σε όλους τους εμπλεκομένους, απ’ όποια θέση και αν εργάστηκαν, εκφράζω την ευαρέσκειά μου”.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί ιδιαιτέρως για τη συνεργασία τους το σύνολο των διπλωματικών αρχών που είναι διαπιστευμένες στην Ελλάδα, διότι πράγματι η συνεργασία υπήρξε άψογη και αποτελεσματική.

Την 4η και 5η του μηνός ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας επίσκεψη εργασίας. Έχει προγραμματίσει συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή την 5η του μηνός. Στο πλαίσιο της επίσκεψή του ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί ιδιωτικώς το Άγιο Όρος.

Αν και η επίσκεψη αυτή έχει χαρακτηριστεί επίσκεψη εργασίας, θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή του Ρώσου Προέδρου. Επίσκεψη που όχι μόνο επιβεβαιώνει τους άρρηκτους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας του ρωσικού και του ελληνικού λαού, αλλά και θα προωθήσει περαιτέρω τις άριστες διμερείς σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Χθες σημειώθηκαν δύο τρομοκρατικές ενέργειες σε δύο διαφορετικές χώρες, το Ισραήλ και τη Ρωσία. Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν δυστυχώς για μία ακόμα φορά, τις παγκόσμιες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της τρομοκρατίας και το πώς οι διεθνείς σχέσεις δηλητηριάζονται απ’ αυτό. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής και αμετακίνητη. Ενέργειες σαν αυτές είναι καταδικαστέες απ’ όπου και αν προέρχονται.

Όσον αφορά στη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά δύο λεωφορείων στην πόλη Μπεσρέβα του Ισραήλ, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το βίαιο γεγονός. Η Ελλάδα θεωρεί ότι η προσφυγή στη βία δεν μπορεί να αποτελεί μέθοδο επίλυσης πολιτικών προβλημάτων. Προτρέπει την Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη και θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος απ’ τον κύκλο της βίας και προοπτικές επίτευξης διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, θα έρθουν μόνο μέσω της επανάληψης των διαπραγματεύσεων και της άμεσης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει επίσης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη χθεσινή βομβιστική ενέργεια στο κέντρο της Μόσχας, που μόλις μία βδομάδα μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση κατά των δύο αεροσκαφών, πλήττει εκ νέου τη χώρα αυτή. Η Ελλάδα θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και να τονίσει την υποστήριξή της για όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μάλιστα πριν λίγες ώρες έγινε επίσης γνωστό ότι μια ομάδα ενόπλων στη Βόρεια Οσετία, κατέλαβε ένα σχολείο και κρατά ομήρους μαθητές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν κατάληψη και δεύτερου σχολείου στην ίδια περιοχή. Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, είναι ένα ακόμα λυπηρό γεγονός. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη που θα έχει.

Στις 3 και 4 του μηνός πραγματοποιείται η άτυπη συνάντηση Υπουργείου Εξωτερικών, οι συναντήσεις GYMNICH όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, στην Ολλανδία. Εν τάχει σας αναφέρω την ημερήσια διάταξη. Διεύρυνση ΑSΕΜ, ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ιράκ, Ιράν, Βαλκάνια, κυρίως με θέματα όσον αφορά τις εξελίξεις Σερβία, Μαυροβούνιο και Κόσοβο, Σουδάν και εξελίξεις στη Δυτ. Αφρική.

Τέλος, θα υπάρξει ενημέρωση των υποψηφίων χωρών-μελών της Ένωσης, Βουλγαρία, Ρουμανία, καθώς επίσης και Τουρκίας και Κροατίας για τα όσα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του GYMNICH.

Στο Άτυπο αυτό Συμβούλιο θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μολυβιάτης. Στο περιθώριο των εργασιών θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του και δεν αποκλείεται συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιουλ.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες των Υφυπουργών, την Παρασκευή αυτού του μηνός ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμή των νέων Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τη Δευτέρα 6 του μηνός θα προεδρεύσει σύσκεψης σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, για συντονισμό σε ότι αφορά προγράμματα συνεργασίας στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση βέβαια.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Στυλιανίδης, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα έχει σειρά συναντήσεων και επισημαίνω κυρίως τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της HELEXPO και όλες αυτές οι συναντήσεις εντάσσονται στην προετοιμασία για την προσπάθεια που γίνεται από ελληνικής πλευράς για την EXPO 2008.

Ο κ. Σκανδαλάκης θα βρίσκεται ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου στο Άγιο Όρος και στις 4 του μηνός θα υποδεχτεί το Ρώσο Πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος.

Την προσεχή Τετάρτη, 8/9 και ώρα 13:30 ο Υπουργός Εξωτερικών προσκαλεί σε μια συνάντηση τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εξωτερικών Έλληνες και ξένους διπλωματικούς συντάκτες. Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του 7ου ορόφου στο κτίριο Ακαδημίας 1.

Επίσης να σας πω ότι από σήμερα η αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι στη διάθεση των διπλωματικών συντακτών, όλες τις εργάσιμες μέρες της βδομάδας, από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:00 μετά το μεσημέρι. Αυτά από πλευράς ανακοινώσεων, είμαι στη διάθεσή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι η ανακοίνωση για την προσφυγή στη μη βία, ότι δε είναι μέθοδος επίλυσης διαφορών ότι αφορά και το Ισραήλ.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αφορά συνολικά τη Μέση Ανατολή. Το πολιτικό πρόβλημα στην περιοχή δε λύνεται με την προσφυγή στη βία, αλλά με πολιτική διαβούλευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ γιατί σε επανειλημμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχω δει μια τόσο σκληρή ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, γι’ αυτό ρωτώ.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έχουν υπάρξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έχουν διαφύγει εμένα τότε. Η επόμενη ερώτηση, ποιος παρακολουθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αύριο.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρασβούργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ζητηθεί αρωγή από την κυπριακή πλευρά, της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο. Η συνεργασία είναι συνεχής, σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κάτι πέραν αυτού, γιατί η συνεργασία, όπως σας είπα, είναι συνεχής. Αν υπάρξει κάτι ιδιαίτερο θα το δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις ερωτήσεις για την επίσκεψη Πούτιν. Πότε ήταν η τελευταία ενημέρωση που είχατε με τους Ρώσους, γιατί αυτό με τους ομήρους στο σχολειό έγινε πριν από κάποιες ώρες και αναρωτιόμαστε αν όντως θα έρθει, αν γίνονται όλα αυτά στη χώρα του.

Δεύτερον, πώς θα έρθει, δηλαδή θα φτάσει στο Άγιο Όρος, με αεροπλάνο, με πολεμικό του ναυτικού, δεν έχουμε καταλάβει ακόμα και πού θα γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Κυριακή.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ως προς το πρώτο, η πληροφόρηση που είχαμε ήταν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σε σύντομο τηλεφώνημά μου στη Ρωσική Πρεσβεία επιβεβαιώθηκε αυτή η πληροφορία, τουλάχιστον όσον αφορά στο πρώτο σχολείο. Το δεύτερο σχολείο ήταν μια πληροφορία που ήρθε μετά.

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα δεν είχε κάποια πληροφόρηση για επίδραση των γεγονότων αυτών στο πρόγραμμα του κ. Πούτιν, τη στιγμή αυτή.

Όσον αφορά στον τρόπο μετακίνησης, δεν έχω απολύτως πλήρη εικόνα και νομίζω ότι δεν είναι και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό – αν και ό,τι αφορά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού είναι αρμοδιότητας του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα καλυφθεί η κενή θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ναι, θα καλυφθεί η θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους. Η Κυβέρνηση έχει λάβει τη σχετική απόφαση και θα ανακοινωθεί επισήμως τις προσεχείς μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο όνομα, το οποίο θα μπορούσατε να μας πείτε;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι ακόμα διότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, εγώ δε θα ήθελα να το κάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ναι, άλλο θέμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για μερικά θέματα, ένα που αφορά το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση που θα ξεκινήσει η εκδίκαση αύριο, θα γίνει κάτι ανάλογο και με την υπόθεση Λοϊζίδου;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα αναφέρετε όλες τις ερωτήσεις ή μια μόνον; Γιατί αναφερθήκατε σε σειρά ερωτήσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως ξέρετε εξετάζει την προσφυγή της κας Μύρας Ξενίδη – Αρέστη, που αφορά στη στέρηση της δυνατότητάς της να απολαμβάνει την περιουσία της που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Από πλευράς τουρκικής προβάλλεται το επιχείρημα των λεγόμενων εσωτερικών ένδικων μέσων, διότι έχει συσταθεί μια επιτροπή για τις περιουσίες, στο βόρειο τμήμα και το δικαστήριο βέβαια καλείται να κρίνει.

Η καλή προετοιμασία που έχει γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά κυρίως η ουσία των επιχειρημάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και η ίδια η προσφεύγουσα στο ΕΔΑΔ, δικαιολογούν αισιοδοξία για θετική εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άλλο είναι, όσον αφορά τους εμπειρογνώμονες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκονται στην Κύπρο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, επιδιώκει να διευρυνθεί ο ρόλος τους, να παίξει ένα σημαντικό ρόλο δηλαδή αυτή η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, σε ό,τι αφορά την περιοχή του Αγίου Μάμαλους, που είναι το προσκύνημα το θρησκευτικό.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν ξέρω αν ακριβώς έτσι έχει το πράγμα, όσον αφορά την επιτροπή του ΟΗΕ, που βρίσκεται στην Κύπρο. Θυμάστε ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, νομίζω της 11ης Ιουνίου για την ανανέωση της εντολής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, της “UNFICYP” για ένα εξάμηνο.

Ταυτόχρονα υπήρχε μία αναφορά στο ότι θα γίνονταν μια μελέτη του επιχειρησιακού τμήματος για να εξεταστεί κατά πόσο χρειάζονται κάποιες προσαρμογές της εντολής ή σε ό,τι αφορά στο καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο.

Αυτή η επιτροπή βρίσκεται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή για τη συγκεκριμένη αποστολή. Δηλαδή μελέτη επιχειρησιακού χαρακτήρα της υπάρχουσας αποστολής. Δεν βλέπω κάποια συνάφεια με το θέμα του Αγίου Μάμαντος. Βεβαίως γνωρίζω ότι δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυπριακή κυβέρνηση, αναφερόμενη στο θέμα του Αγίου Μάμαντος και στη λειτουργία που πρόκειται να γίνει εκεί, έχει καταστήσει σαφές ότι το θέμα ασφάλειας των όσων θα βρίσκονται εκεί, εμπίπτει στην αρμοδιότητα της δύναμης του ΟΗΕ.

Αλλά πέραν αυτού θέλω να πω ότι όσον αφορά στην αποστολή για την μελέτη του επιχειρησιακού τμήματος και γενικά το μέλλον της αποστολής, δεν πιστεύουμε ότι έχει μεταβληθεί η κατάσταση στην Κύπρο κατά τρόπο που να δικαιολογεί αναθεώρηση ή ουσιαστική αναθεώρηση, όσον αφορά στο χαρακτήρα, στο εύρος και στην εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυπριακή κυβέρνηση σας έχει ζητήσει συνδρομή από την υπηρεσία που βρίσκεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ασχολείται με το DNA, σε σχέση με τη λειτουργία της αντίστοιχης επιτροπής στην Κύπρο. Γιατί είχε δηλώσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι βρίσκεται…
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Συγγνώμη, δεν γνωρίζω την πτυχή αυτού του θέματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει μια επιτροπή, είναι ομάδα εμπειρογνωμόνων που ασχολείται με το DNA, είχε δηλώσει την πρόθεση, την ετοιμότητα μάλλον του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να συμβάλλει στην περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση ζητήσει συνδρομή. Γιατί ξεκινάει η επιτροπή των αγνοουμένων.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω ότι η τριμερής διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους, έχει πρόσφατα ξεκινήσει τις εργασίες της στην Κύπρο.

Θέλω να πω ότι αναμφίβολα είναι ένα θετικό βήμα, τουλάχιστον από σημειολογικής σκοπιάς, ότι μετά από 5 χρόνια συνεδριάζει η συγκεκριμένη επιτροπή, η τριμερής διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους.

Μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί ότι η πρόσφατη συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επαναδραστηριοποίηση της επιτροπής, δεν είναι προσχηματική, είναι ουσιαστική και αποσκοπεί στην επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ικανοποιεί η δήλωση του κ. Γκιουλ χτες, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν πολιτικά την Κύπρο, απλώς θα βρουν μια μορφή επέκτασης της τελωνειακής ένωσης;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή είναι μια θέση της τουρκικής κυβέρνησης, ως ενός είδους ανταπόκριση στη συγκεκριμένη αναφορά που υπάρχει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής που καλεί την Τουρκία να προχωρήσει και να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση σε όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο βαθμό που προχωράμε προς αυτό, αυτό είναι ένα βήμα. Από εκεί και πέρα το θέμα της αναγνώρισης ή μη, εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής της Τουρκίας και στην εξίσου σταθερή αντίστοιχα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Τη θέση μας τη γνωρίζετε. Δεν αλλάζει τίποτα επ’ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει αποφάσεων για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι βιώσιμο αυτό το σχέδιο να ζητάει ενταξιακές διαπραγματεύσεις από έναν οργανισμό που συμμετέχει μια χώρα με ομοφωνία με δικαίωμα ομοφωνίας, την οποία δεν αναγνωρίζει πολιτικά, ένα άλλο μέρος;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η συμπερίληψη της συγκεκριμένης παραγράφου που σας ανέφερα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου ήταν αποτέλεσμα και ελληνικών προσπαθειών.

Το θέμα που θέτετε είναι ευρύτερο και βεβαίως είναι από τα σημεία, τα οποία η ελληνική πλευρά λαμβάνει υπόψη της, όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Και δεν είναι θέμα μόνο Ελλάδας, αλλά και θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε για ενδεχόμενα επεισόδια που μπορούν να συμβούν μεθαύριο στον αγώνα Ελλάδας – Αλβανίας στα Τίρανα, δεδομένου ότι στους δύο προηγούμενους αγώνες είχαμε επεισόδια και στην Αθήνα και στα Τίρανα;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θέλω να πω ότι ναι, στο παρελθόν υπήρξε ένα έντονο κλίμα στα παιχνίδια αυτά. Πρόκειται περί ενός αθλητικού γεγονότος και είμαι βέβαιος, ελπίζω, ότι θα επικρατήσει αθλητικό πνεύμα και ότι το κλίμα θα είναι καλό, ότι δεν θα υπάρξει τίποτα που να χαλάσει την καλή ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και εν πάση περιπτώσει πιστεύουμε ότι οι αλβανικές αρχές θα κάνουν αυτά που πρέπει, ώστε να διαφυλαχτεί το κλίμα. Υπάρχει άλλη ερώτηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο κανονισμό, δηλαδή του απευθείας εμπορίου, γνωρίζετε ότι η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΄Ενωσης, κατέθεσε γραπτή γνωμοδότηση σχετικά μ’ αυτό το θέμα. Σ’ αυτή τη γνωμοδότηση περιλαμβάνονται σειρά επισημάνσεων που αφορά το κατά πόσο η νομική βάση του σχετικού κανονισμού, του σχεδίου κανονισμού που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι από θεσμικής και νομικής απόψεως ορθή.

Το συμπέρασμα της γνωμοδότησης είναι ότι η ορθή νομική βάση ενός τέτοιου κανονισμού, θα έπρεπε να είναι το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεκριμένα το άρθρο 1 του πρωτοκόλλου και όχι το άρθρο 133 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αποτελεί τη νομική βάση του Σχεδίου Κανονισμού που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ένα άρθρο που αναφέρεται στο απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Η θέση του Υπουργείου και της Ελλάδας είναι, ότι η γνωμοδότηση αυτή που συνηγορεί υπέρ των απόψεων που έχουμε σαφώς διατυπώσει – θυμόσαστε και εδώ στο briefing έχουμε πει ότι δεν θεωρούσαμε ότι το 133 είναι η ορθή νομική βάση – είναι ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν σχετικά με τον κανονισμό.

Και μ’ αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο COREPER και στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το άρθρο 133 η απόφαση, η υιοθέτησή του γίνεται με ειδική πλειοψηφία. Εάν αλλάξει η νομική βάση και πάμε στο πρωτόκολλο 10 στο άρθρο 1, πάλι είναι με ειδική πλειοψηφία ή πάμε σε ομοφωνία;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Επιφυλάσσομαι. Πρέπει να το δω αν με αυτό τον τρόπο απαιτείται ομοφωνία. Αλλά υπάρχει ένα θέμα αρχής πέραν της διαδικασίας λήψης απόφασης. Υπάρχει ένα θέμα ουσιαστικής σημειολογίας, καθώς και αρχής, που έχει την σημασία του. Το ένα αφορά και προκύπτει απ’ την Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το άλλο αφορά εμπόριο με τρίτες χώρες.
Ευχαριστώ.