Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-07-21)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Είχαμε πει ότι μόνο αν υπάρξει κάτι έκτακτο θα είχαμε ενημερωτική συνάντηση. Το έκτακτο προήλθε απ’ την σύγκληση, από την Ολλανδική Προεδρία, Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν προεβλέπετο. Είναι έκτακτο Συμβούλιο. Η ενημέρωση με αυτήν την αφορμή γίνεται σήμερα, διότι, όπως ξέρετε, δεν θα μπορούσε να γίνει στην τακτική μας συνάντηση που είναι κάθε Πέμπτη, διότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση και πρόγευμα εργασίας με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Straw. ΄Όπως γνωρίζετε, υπάρχει σχετική ανακοίνωση εδώ και μέρες. Και γνωρίζοντας ότι η Παρασκευή για σας είναι μια μέρα πολύ ιδιαίτερη, όσον αφορά τα ωράρια, αποφάσισα να κάνουμε σήμερα τη συνάντηση αυτή. Παρά το γεγονός ότι, όσον αφορά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η ημερήσια διάταξη, που αμέσως μετά θα σας αναφέρω, ενδέχεται να μην είναι η οριστική. Είναι το προσωρινό σχέδιο ημερήσιας διάταξης.

Ο κύριος λόγος που η Ολλανδική Προεδρία συγκαλεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οριστικοποιήσει τη θέση της ενόψει του Γενικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα γίνει στη Γενεύη στο τέλος του μήνα.

Επίσης, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές προοπτικές, όπου προβλέπεται απλή παρουσίαση από την Επιτροπή, των σχετικών νομοθετικών της προτάσεων. Δεν προβλέπεται εκτενής συζήτηση ή κάποια απόφαση.

΄Οσον αφορά στις εξωτερικές σχέσεις θα συζητηθούν η κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν και η εκεί ανθρωπιστική κρίση. Τέλος, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Προβλέπεται να γίνει ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου και Υψηλό Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Solana, o οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή. Η συζήτηση θα καλύψει τρία θέματα: Την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, βεβαίως, τις εσωτερικές εξελίξεις στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο Ιράκ. Αυτά όσον αφορά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της προσεχούς Δευτέρας. Να σημειώσω και πάλι ότι δεν είναι η οριστική ημερήσια διάταξη.

Θα ήθελα επίσης να ανακοινώσω μια δράση του Υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειδικότερα στα θέματα θεωρήσεων, στα πλαίσια της συμφωνίας Schengen. Πιο συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας σε θέματα θεωρήσεων, η Γ4 Δ/νση του ΥΠΕΞ, ως έχουσα την ευθύνη για την ειδική διαδικασία εφαρμογής του Κοινοτικού Κεκτημένου Schengen για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας [Κανονισμός (ΕΚ) 1295/2003)], έχει προγραμματίσει σειρά επιχειρησιακών επισκέψεων ενημέρωσης στις αρμόδιες Συνοριακές Υπηρεσίες των βασικών Ευρωπαϊκών Διεθνών Αεροδρομίων ως προς την απλουστευμένη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων στην Ολυμπιακή Οικογένεια. Επί του ίδιου θέματος έχουν ήδη ενημερωθεί αναλυτικά οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στο πλαίσιο της Στρατηγικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, τα Σύνορα και το Άσυλο (SCIFA) στις Βρυξέλλες, όσο και μέσω των διπλωματικών τους αρχών στην Αθήνα, οι οποίες μάλιστα έχουν ορίσει ειδικούς ολυμπιακούς συνδέσμους στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες τους, για τις απαραίτητες διευθετήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών στα θέματα θεωρήσεων για την Ολυμπιακή Οικογένεια.

Οι εν λόγω επιχειρησιακές επισκέψεις για θέματα θεωρήσεων, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προγραμματίστηκαν για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2004 και πραγματοποιούνται απ’ τα στελέχη της Γ4 Διεύθυνσης, στις αρμόδιες συνοριακές υπηρεσίες των βασικών ευρωπαϊκών διεθνών αεροδρομίων, που χρησιμοποιούνται για διελεύσεις transit προς την Ελλάδα [στα αεροδρόμια στον χώρο Schengen: Φρανκφούρτη (19.07.04), Παρίσι (06.07.04), Άμστερνταμ (07.07.04), Μαδρίτη (20.07.04), Βρυξέλλες (08.07.04), Μιλάνο (02.07.04), καθώς και στα εκτός Schengen: Κωνσταντινούπολη (22.06.04), Λονδίνο (13.07.04), Κάιρο (17.07.04).

Η ενημέρωση των υπευθύνων καλύπτει τους εξής τομείς:

1. Την ακολουθούμενη από ελληνικής πλευράς διαδικασία εφαρμογής του έκτακτου καθεστώτος παρέκκλισης από το κοινοτικό κεκτημένο, όσον αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου στον ενιαίο χώρο Schengen, των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1295/2003.

2. το ειδικό καθεστώς θεωρήσεων, το οποίο έχει εισαχθεί στην εθνική μας νομοθεσία (Ν. 3207/2003 και Κ.Υ.Α. 4865/30.04.2004) για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα απασχοληθούν με εργασιακή σχέση σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις (χορηγούς) ως εξειδικευμένο προσωπικό των Ολυμπιακών Αγώνων, και ακόμη,

3. τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (διπλωματικές και έμμισθες προξενικές αρχές, μεθοριακές υπηρεσίες συνοριακού ελέγχου) για την ομαλή διακίνηση του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού επισκεπτών (επίσημοι, δημοσιογράφοι, θεατές) οι οποίοι προτίθενται να κατευθυνθούν στη χώρα μας κατά την ολυμπιακή περίοδο (13 Ιουλίου-29 Οκτωβρίου 2004).

Με την πραγματοποίηση των ανωτέρω συναντήσεων επιδιώκεται η διεξοδική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων του αεροδρομίου για τις πρόσφατες ρυθμίσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε εθνικό, ούτως ώστε αυτές να διευκολύνουν την ομαλή ροή των επισκεπτών προς τη χώρα μας κατά την ολυμπιακή περίοδο (13 Ιουλίου-29 Οκτωβρίου 2004) και να παράσχουν την ενεργό συνεργασία τους προς τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης για την υποστήριξη της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Αυτή είναι η πλήρης ανακοίνωση. Υπάρχει και το σχετικό κείμενο που θα σας μοιραστεί.

Η Ελλάδα έχει – όχι τώρα, αλλά προ ετών – λάβει την απόφαση να διευκολύνει τη δημιουργία Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα. Κέντρου που θα περιλάβει και χώρο άσκησης των θρησκευτικών, λατρευτικών καθηκόντων και αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν ή τους οποίους φιλοξενούμε ως επισκέπτες στη χώρα μας.

Σήμερα ανακοινώνεται ότι οι αναγκαίες σύνθετες, νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτήθηκαν βρίσκονται οριστικά πλέον στο καταληκτικό τους στάδιο. Υπάρχει η σαφής πολιτική βούληση, ώστε οι τελικές αυτές ρυθμίσεις να ολοκληρωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κατά τρόπο που το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών να αρχίσει την προβλεπόμενη από το καταστατικό λειτουργία του.

Ο φορέας ο οποίος θα διαχειρίζεται την ανέγερση και τη λειτουργία του κέντρου θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του Αστικού Κώδικα, υπό τη μορφή κοινωφελούς ιδρύματος, το οποίο θα τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της ελληνικής πολιτείας. Η χρηματοδότηση του έργου έχει αναληφθεί απ’ την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία βρίσκεται σε συνεργασία το ελληνικό κράτος.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του Υπουργείου, σας ανέφερα ότι, όπως ήδη γνωρίζετε, σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών, συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων, ταξιδεύει για το Λονδίνο, προκειμένου αύριο να έχει συνάντηση και κατόπιν πρόγευμα εργασίας, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Jack Straw.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη, μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Τσιαρτσώνη, για θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επίσης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Εναλλακτικής Έδρας του Συμφώνου Σταθερότητας, κ. Καρακωστάνογλου, και το Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Δυτικών Βαλκανίων, κ. Zink.

Την Πέμπτη, 22 του μηνός, ο κ. Βαληνάκης παραθέτει γεύμα εργασίας στη Σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα του Γάλλου Πρωθυπουργού, κα Pascale Andreani. Τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ένωσης. Δεν αποκλείεται στο Συμβούλιο -ακόμα δεν έχει καθοριστεί- να παραστεί και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μολυβιάτης.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες του Υφυπουργού, κ. Στυλιανίδη, σήμερα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Βούλγαρο Πρέσβη στην Αθήνα και τον Πρέσβη της Σερβίας-Μαυροβουνίου στην Αθήνα, καθώς και με τον Πρέσβη της Αγκόλα.

Την Πέμπτη, το απόγευμα, ο κ. Στυλιανίδης θα υπογράψει συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και των Δικηγορικών Συλλόγων των Ολυμπιακών πόλεων στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αυτό αφορά στη δωρεάν παροχή νομικής προστασίας στα θέματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, στις 14:00′ .

Επίσης, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του Υπουργείου για την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ήθελα να αναφέρω ότι η ελληνική Πρεσβεία στην Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη, η οποία δεν ήταν μέρος της λαμπαδηδρομίας, και σε συνεργασία με την TΗAI AIRWAYS, το ξενοδοχείο ROYAL SΗERATON οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με εξαιρετική επιτυχία και με τον τίτλο “Athens going for gold”.

Τις εκδηλώσεις εγκαινίασε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη, 9-11 Ιουλίου, στην Ταϊλάνδη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνω σ’ αυτό, διότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν αθρόα και η επιτυχία των εκδηλώσεων ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και της Πρεσβείας που ανέλαβε τη σχετική διοργάνωση.

Θέλω να προσθέσω ότι στην Μπανγκόκ στις 15/7 και στους χώρους του Πανεπιστημίου της Μπανγκόκ έγινε ανοιχτή εκδήλωση που περιέλαβε διάλεξη του Καθηγητή κ. Βαλαβάνη και παράσταση χορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου των Μεγάρων. Τόσο το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου αλλά και η προσέλευση των φοιτητών ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη.

Τα ανέφερα αυτά, διότι πρέπει να λέγονται και τα καλά.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και η ερώτηση έχει να κάνει με το τέμενος, όταν λέτε ότι βρίσκεται σε καταλυτικό στάδιο ώστε να υπάρξει άμεση εφαρμογή τι εννοείτε; Δηλαδή εντός του έτους;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μιλώ για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα, οπωσδήποτε εντός του έτους. Χωρίς να είμαι απόλυτα γνώστης του ακριβούς χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί, θα μπορούσα να πω ότι το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα μπορούσαμε να έχουμε εφαρμογή. Διότι, όταν λέω στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, βεβαίως λαμβάνει κανείς υπόψη ότι μεσολαβούν Ολυμπιακοί Αγώνες κτλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει αλλάξει η τοποθεσία;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, ισχύει ό,τι γνωρίζετε διότι, όπως ξέρετε, με νόμο ο οποίος πέρασε στην ελληνική Βουλή – νομίζω το 2000 – είναι ο νόμος 2833/2000 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 150α ψηφίστηκε στις 20 Ιουνίου του 2000 από τη Βουλή των Ελλήνων, καθορίσθηκε η τοποθεσία και αποφασίστηκε η εκχώρηση της περιοχής αυτής από το ελληνικό κράτος στον υπό σύσταση φορέα, για διάστημα 99 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτα.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι. Αφορά, όπως ξέρετε, τοποθεσία έκτασης 33.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Χούσμουζα του Δήμου Παιανίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αυτό που θα γίνει έκτακτα, θα συζητηθούν τα κυπριακά και αν έχουμε κάτι νεότερο για τους κανονισμούς στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι το θέμα των δύο κανονισμών, που όπως ξέρετε απασχολεί την Ένωση εδώ και περίπου 20 μέρες, βάσει αυτών των εκτιμήσεων και πληροφοριών – δεν πρόκειται να είναι μέρος της ημερήσιας διάταξης του ερχόμενου Συμβουλίου. Και πάλι κάνω λόγο για πληροφορίες και για εκτιμήσεις, που τις θεωρώ ασφαλείς.

Όσον αφορά στη συζήτηση, επειδή πλέον γίνεται από μια ειδική ad hoc ομάδα που έχει συσταθεί από το Συμβούλιο, η συζήτηση επί των κανονισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να σας πω. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εν εξελίξει συζήτηση που διαμορφώνει κείμενα. Θέλω όμως να τονίσω ότι η ελληνοκυπριακή θέση και οι θέσεις που υποστηρίζονται προκύπτουν και μετά καθημερινή συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας αλλά και των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου στις Βρυξέλλες, υπάρχει συνεχής συνεργασία και συντονισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με το τέμενος στην Παιανία, καταρχήν αν η Κυβέρνηση σκέφτηκε να αναθεωρήσει την τοποθεσία δεδομένου ότι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα βλέπουν οι επισκέπτες από το αεροδρόμιο όταν έρχονται. Δεύτερον, αν οι διαστάσεις του τεμένους παραμένουν οι ίδιες, γιατί επρόκειτο περί ενός “μεγαλιθικής” κατασκευής, ας μου επιτραπεί η έκφραση και τρίτον αν έχει προβληματιστεί η Κυβέρνηση με το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθεί από τη Σαουδική Αραβία σε μια εποχή που ακόμα και οι ΗΠΑ έχουν τις επιφυλάξεις τους για τον ρόλο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας και υπόθαλψης ακραίων Ισλαμιστών.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινώ με το τελευταίο: Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ Κυβερνήσεων. Είναι σαφές. Όσον αφορά στα άλλα θέματα που θίξατε, δεν έχω γνώση αυτών των τεχνικών λεπτομερειών. ΄Ηθελα απλώς να τονίσω ότι, επειδή υπήρχε ένα ερωτηματικό τι γίνεται με αυτή τη διαδικασία, το Υπουργείο έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτή η διαδικασία πλέον να οδεύει πολύ σύντομα προς την οριστική της επίλυση. Δεν έχω κάτι άλλο επ’ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα υπάρχει ένα δημοσίευμα των NEW YORK TIMES που μιλά για 400 ένοπλους συνοδούς της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Υπάρχει κάποια θέση επίσημη του Υπουργείου γι αυτό;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έμαθα λίγο πριν σας συναντήσω ότι γι’ αυτό το θέμα, το οποίο, όπως γνωρίζετε, είναι θέμα αμιγώς αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, υπήρξε σαφής και αναλυτική δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Μονή Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα, προ καιρού είχαν σημειωθεί κάποιες φθορές σε τοιχογραφίες – αγιογραφίες ενός αγίου γεωργιανής προέλευσης, πράγμα που απ’ ό,τι ξέρω δημιούργησε ένα πρόβλημα στη γεωργιανή Κυβέρνηση. Υπάρχει κάποια θέση του Υπουργείου επ’ αυτού;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πράγματι υπήρξε ένα μεμονωμένο συμβάν φθοράς σε κάποια τοιχογραφία στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα. Αυτό ετέθη εις γνώσιν και της ελληνικής Κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα συμβάν προ 10-15 ημερών περίπου. Μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω ότι η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει, όπως σταθερά κάνει, κάθε είδους προσβολή και βεβήλωση μνημείων που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ίδια η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά, διότι πολιτιστικά μνημεία και έργα αναφοράς για την πολιτιστική της κληρονομιά, έχουν υποστεί κατά καιρούς φθορές και πράξεις βανδαλισμού.

Όσον αφορά τώρα στο συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε. Είναι γνωστό ότι η Μονή ευρίσκεται στη δικαιοδοσία και αποτελεί ιδιοκτησία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Απ’ όσο γνωρίζω, το Πατριαρχείο έχει προβεί ήδη σε πολύ σαφείς, καταδικαστικές ανακοινώσεις του μεμονωμένου αυτού συμβάντος. Μάλιστα έχει δεσμευτεί για άμεση αποκατάσταση της φθοράς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, να καταστήσω σαφές ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει παρά μόνο συμβουλευτική δυνατότητα παραίνεσης προς τις εκκλησιαστικές Αρχές, που ευρίσκονται στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, επ΄αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζει δηλαδή το Πατριαρχείο ποιοι έκαναν αυτή τη φθορά; Έχει υπόψη του;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Προκύπτει, όμως, από την αντίδραση του Πατριαρχείου ότι αναζητεί τους υπαίτιους και γίνονται οι σχετικές έρευνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λίγο στο τέμενος θέλω να σταθούμε: Δεν θα είναι έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Δεν ήταν μια από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να διευκρινίσω κάτι: Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση που έλαβε πριν από χρόνια η Ελλάδα για την ίδρυση αυτού του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου Αθηνών. Το θέμα είναι απολύτως αποσυνδεδεμένο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παίρνοντας ένα ρίσκο να μιλήσω για πράγματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, αναφέρω ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση που έχω – την ασφαλή εντύπωση, αν θέλετε – στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει προβλεφθεί να υπάρξει κάποιος χώρος για να καλυφθούν οι θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες των αθλητών και των παραγόντων των αποστολών, σε ό,τι αφορά τις βασικότερες και μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα που άνοιξε ο κ. Σταυρουλάκης προηγουμένως, για την παρουσία ή όχι ενόπλων φρουρών Αμερικανών στην Αθήνα. Από το πρωί, έγκριτοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, μεταδίδουν σε κανάλια και σε ραδιόφωνα, ότι υπάρχει ήδη συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης με την αμερικανική Κυβέρνηση για παρουσία αριθμού συγκεκριμένων Αμερικανών ενόπλων οι οποίοι θα έχουν κάποιο ρόλο στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας. Ισχύει αυτό;

Δεύτερον, εάν έχουν γίνει από αμερικανικής πλευράς νύξεις προς την ελληνική Κυβέρνηση για να υπάρχει μια τέτοια συνδρομή πρόσθετη.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Και στα δύο σκέλη της ερώτησής σας αναφερθήκατε στην ελληνική Κυβέρνηση και όχι στο Υπουργείο Εξωτερικών, πρώτον.

Δεύτερον, υπάρχει επί του θέματος που έχει δημιουργηθεί με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και τις ανταποκρίσεις, μία πολύ σαφής δήλωση- σας λέω ότι έγινε 10 λεπτά πριν έρθω εδώ – του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού, η οποία -την έχω μπροστά μου- λέει: “Μου είναι αδύνατον να παρακολουθήσω τις καθημερινές και συχνά αντιφατικές διαρροές από κύκλους, στελέχη, αξιωματούχους που όπως φαίνεται θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε κλπ, κλπ”.

Επομένως δίνει και το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την ουσία της απάντησης. Δεν θα ήθελα να τη διαβάσω ολόκληρη. Εκφεύγει της αρμοδιότητάς μου. Δεν έχω κάτι άλλο να πω έπ’ αυτού. Έχει καλυφθεί το θέμα από πλευράς Κυβέρνησης από τη δήλωση του αρμοδίου Υπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Συγγνώμη, παρεμπιπτόντως όμως την άκουσα ερχόμενος στα ραδιόφωνα τη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Λέει ότι υπάρχει πρόβλεψη VIP πρόσωπα να συνοδεύονται από ένοπλους αστυνομικούς. Τον άκουσα στο “FLASH” ερχόμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Ποια είναι η διμερής συμφωνία… από παλιά μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών για ένοπλη συνοδεία VIP προσώπων…στην Ελλάδα; Πότε υπογράφεται η συμφωνία;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιου είδους ειδική διμερής συμφωνία επ΄αυτού. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις σχέσεις του με τις διπλωματικές αρχές εφαρμόζει τη συνθήκη της Βιέννης περί διπλωματικών σχέσεων. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο έπ’ αυτού.

Επίσης να επαναλάβω ότι στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι το οποίο κι εσείς ξέρετε, η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών είναι περιφερειακή. Και η συνολική πολιτική, η εφαρμογή και οι διαπιστώσεις των αναγκών σε θέματα ασφαλείας αφορούν τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει γραφειοκρατικού χαρακτήρα συμπληρωματική αρμοδιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Πριν από τρεις βδομάδες αν θυμόσαστε σας είχα ρωτήσει αν η Βιέννη προβλέπει πλαφόν στον αριθμό των διπλωματικών…
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Με είχατε ρωτήσει και σας είχα απαντήσει ότι στη Βιέννη δεν προβλέπεται πλαφόν. Απ’ όσο γνωρίζω δεν προβλέπεται πλαφόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Μολυβιάτης με τον κ. Στρο και ποιος είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο έγινε η πρόσκληση.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας, ο βασικότερος, εάν θέλετε, λόγος,. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον και είναι εύλογο από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακούσουν τις σκέψεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, συνολικά για την εξωτερική πολιτικής της χώρας, τις προτεραιότητές της, τους στόχους της, κλπ.

Θυμάστε ότι πριν από 15 ημέρες περίπου είχε επισκεφθεί τη χώρα ο κ. Μπαρνιέ. Είχε μία γενικού περιεχομένου συζήτηση. Διότι δίνεται έτσι η δυνατότητα να υπάρχει άνεση χρόνου να γίνει μία ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων, μία συζήτηση, που δεν περιορίζεται μόνο στα στενά πλαίσια των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων, όπου διασταυρώνονται οι Υπουργοί μία φορά το μήνα.

Νομίζω το εύρος των θεμάτων είναι ανοιχτό. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν, όπως, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της ανάγκης κύρωσης των δημοψηφισμάτων και ό,τι αυτό σημαίνει για την Ένωση, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, κλπ. Είναι μία ανοιχτή ατζέντα.
Σας ευχαριστώ.