Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Κουμουτσάκο (2004-06-03)

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας. Ορισμένες ανακοινώσεις, πολύ σύντομα. Διεξάγονται σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών διαβουλεύσεις με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, Διευθυντής της Α3 Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι διαβουλεύσεις θα στραφούν κυρίως στην κατάσταση στα Βαλκάνια με έμφαση στις εξελίξεις στο Κόσοβο, ενώ θα γίνει και μία επισκόπηση των εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις. Η αντιπροσωπεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυ κ. Γεννηματά.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες του κ. Υπουργού: Σήμερα στις 13:00 ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Αύριο, 4 Ιουνίου και ώρα 12:45 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Ιακώβου.
Από 8 έως 10 του μηνός θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ο Βασιλέας της Νορβηγίας και στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης διοργανώνεται ένα συμπόσιο με θέμα “Global Security Challengers: what can Europe do”. Σε αυτό το συμπόσιο θα μιλήσει και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης. Αυτό θα γίνει 9 Ιουνίου.

Στις 11:00 ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Βαληνάκης απηύθυνε μήνυμα στους Έλληνες πολίτες για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το μήνυμα αυτό έχει συνταχθεί από κοινού με τους 24 ομολόγους του, Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κεντρικό σύνθημα του μηνύματος είναι “Ψηφίστε στις 13 Ιουνίου, αποφασίστε για το μέλλον της Ευρώπης”.

Όσον αφορά στις προγραμματιζόμενες δραστηριότητες του κ. Βαληνάκη: Στις 4 Ιουνίου, ο κ. Βαληνάκης θα δεχθεί στο γραφείο του την Ιεροκοινοτική Επιτροπή του Αγίου Όρους, προκειμένου να την ενημερώσει για την πορεία των εργασιών της διακυβερνητικής διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

5 έως 6 Ιουνίου ο κ. Υφυπουργός θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στο Βάτσχαουερ της Αυστρίας, όπου θα διεξαχθεί το ομώνυμο ευρωπαϊκό φόρουμ. Πρόκειται για ετήσιο συνέδριο επί θεμάτων ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Την 8η Ιουνίου, ο κ. Βαληνάκης θα ενημερώσει την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία των εργασιών της διακυβερνητικής διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την ίδια ημέρα θα έχει συνομιλίες με την Γαλλίδα ομόλογό του, Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η οποία θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

9 με 10 θα βρίσκεται στο Dubrovnik της Κροατίας όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση, η οποία θα εξετάσει την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το κροατικό Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και το Wilton Park.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Υφυπουργού κ. Στυλιανίδη: από 3 έως 11 Ιουνίου. Σήμερα 3 Ιουνίου θα παραστεί σε ημερίδα που θα γίνει στο Υπουργείο Εξωτερικών για την Κύπρο και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 12:30 θα έχει συνάντηση με τον Ιρανό Υφυπουργό Αλί Αχάνεϊ, αρμόδιο για την Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική και στις 13:00 θα παραθέσει γεύμα εργασίας στο Ιρανό Υφυπουργό.

Σάββατο 5 Ιουνίου θα γίνουν εγκαίνια του ξενώνα Ελληνικής Αρχιεπισκοπής στην Κυψέλη. Το έργο θεμελιώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Υφυπουργός θα παραστεί εκεί. Αυτά ως προς τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Γνωρίζετε ότι χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Η έκθεση για το Κυπριακό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, είναι ένα μακροσκελές κείμενο το οποίο χρειάζεται προσεκτική μελέτη.

Από μία πρώτη ανάγνωση προκύπτει ότι στην έκθεση καταγράφονται οι εξελίξεις και τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο χρονικό διάστημα από την αποτυχία της προσπάθειας στη Χάγη τον Φεβρουάριο του 2003 έως τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε η έκθεση περιγράφει γεγονότα και προβαίνει σε εκτιμήσεις από τη σκοπιά της Γενικής Γραμματείας. Ασφαλώς οι εκτιμήσεις αυτές δεν συμπίπτουν πάντοτε με τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων μερών. Σε ορισμένα μάλιστα σημεία οι περιγραφές αυτές δεν είναι απολύτως ακριβείς.

Όσον αφορά στο μέλλον, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα αναφέρεται στις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να αναληφθεί νέα πρωτοβουλία για την επίτευξη λύσης. Αυτά ως προς την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Για την ελληνική πλευρά στόχος παραμένει η επανένωση της νήσου στη βάση του σχεδίου Ανάν. Μόνον έτσι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαύσουν τα αγαθά από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Μαϊου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπενθυμίσω ότι αμέσως μετά το δικό μας briefing και στις 12.00 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης θα δώσει εδώ, στον ίδιο χώρο, συνέντευξη τύπου για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσώπων.

Φαντάζομαι ότι υπάρχουν ερωτήσεις. Είμαι στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε, αναφέρατε συνθήκες υπό τις οποίες θα ληφθεί νέα πρωτοβουλία για επίτευξη λύσης και ότι ο στόχος παραμένει η επανένωση… Δεν ξέρω, νομίζω ότι θα διαβάζαμε το ίδιο κείμενο, αλλά απ’ ότι βλέπω ο κ. Ανάν λέει ότι από τη στιγμή που η μία πλευρά ζητάει αλλαγή στο σχέδιο, η άλλη πλευρά πιστεύει ότι το έχει ψηφίσει, δεν θέλει αλλαγή, ούτε διαπραγμάτευση και επομένως δεν υπάρχει βάση με βάση αυτό το αδιέξοδο για να συνεχίσει τις καλές του υπηρεσίες, ποιες βλέπετε σαν συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να αναληφθεί νέα πρωτοβουλία; Με νέα διαπραγμάτευση ή χωρίς νέα διαπραγμάτευση;

Δεύτερον, αν δεν συμμερίζεστε την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ότι η απόρριψη δεν ήταν του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά απόρριψη της λύσης.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινάω από τη δεύτερή σας ερώτηση. Η ελληνική θέση έπ’ αυτού είναι γνωστή. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κυπριακή Δημοκρατία κατ’ ουδένα τρόπο είναι δηλωτικό της βούλησης των Ελληνοκυπρίων ως προς την προσπάθεια για επανένωση του νησιού. Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν την εξεύρεση λύσης και την επανένωση της νήσου. Αυτό έχει δηλωθεί απ’ όλα τα μέλη και τους παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο και βεβαίως από την Ελληνική Κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ως προς την πρώτη σας ερώτηση, ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε στασιμότητα και τα γεγονότα δεν δικαιολογούν επανάληψη της αποστολής. Συμπληρώνει όμως ότι αυτό ισχύει για όσο διάστημα τα πράγματα παραμένουν ως έχουν. Επομένως με αυτήν τη διατύπωση -κανείς μπορεί να εκτιμήσει πόσο ισχυρή ή πόσο ασθενής είναι- ο Γενικός Γραμματέας στην Έκθεσή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης και επανεκκίνησης των προσπαθειών για τη λύση αυτή, σε χρόνο που τα γεγονότα θα επιτρέψουν αυτήν την εξέλιξη. Νομίζω ότι αυτό είναι προφανές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ελληνική θέση είναι όχι μόνο διακηρυγμένη εντός της χώρας, αλλά είναι και θέση την οποία έχει διατυπώσει και επαναλάβει και προωθήσει σε κάθε διεθνή συνάντηση και σε όλα τα διεθνή φόρα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή η έκφραση της ελεύθερης βούλησης του κυπριακού λαού, πρέπει να γίνει σεβαστή απ’ όλους.

Παρέλκει οποιαδήποτε άλλη απάντηση. Είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Νομίζω ότι αυτό δίνει πολύ σαφή απάντηση στο ερώτημά σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη δήλωσή σας αναφέρετε με σαφήνεια, ότι ορισμένα σημεία της έκθεσης δεν είναι απολύτως ακριβή. Μπορείτε να μας τα σταχυολογήσετε αυτά τα σημεία; Πρώτο. Και δεύτερο, ο Γενικός Γραμματέας που κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες, προτάσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχουν βάλει περιορισμούς προς τους Τουρκοκύπριους ώστε να υπάρξουν διμερείς συνεργασίες και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς των Τουρκοκυπρίων, επιμένει ότι όλα αυτά γίνονται σε συμφωνία με τα δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ 540 και 550, τα οποία είχαν αποφασιστεί με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Συμφωνείτε μ’ αυτή τη θέση του κ. Ανάν;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας είπα ότι η δήλωση βασίζεται σε μια πρώτη ανάγνωση. Η μελέτη του κειμένου συνεχίζεται. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω πάλι από μια πρώτη ανάγνωση το σημείο το οποίο μόλις συζητήσαμε. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση ερμηνεύεται η απόφαση των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακριβώς ως επιθυμία μη επίλυσης. Θα έλεγα ότι η εκτίμηση αυτή δεν είναι ακριβής. Και αυτό διότι, όπως σας είπα, παραμένει ισχυρή η βούληση για επίλυση του προβλήματος και επανένωση του νησιού. Επομένως αυτή είναι μία εκτίμηση, η οποία όσον αφορά στην ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, δεν είναι ακριβής.

Όσον αφορά στη δεύτερή σας ερώτηση, πρέπει να πω ότι η ελληνική στάση όσον αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι σαφής υπό την έννοια ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων.

Για την ελληνική πλευρά, το πλαίσιο μέσα στο οποίο τέτοια μέτρα θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν καθορίζεται από τα εξής τρία στοιχεία:
-Πρώτον, από όλα τα κείμενα τα σχετικά με το Κυπριακό του ΟΗΕ, αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας και ψηφίσματα.
-Δεύτερον από το νομικό καθεστώς της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομικό καθεστώς το οποίο προσδιορίζεται από τρία κείμενα: Την πράξη προσχώρησης, το πρωτόκολλο 10 και τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.
-Τρίτον, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να λειτουργούν ως κίνητρο και όχι ως εμπόδιο, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την προοπτική επίλυσης.

Αυτό είναι το πλαίσιο της ελληνικής θέσης όσον αφορά τα μέτρα και υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύονται και προσεγγίζονται και οι σχετικές αναφορές στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω κάτι που παρέλειψα προηγουμένως, ότι η έκθεση έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Προς το παρόν είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν είναι ακόμα, τουλάχιστον σε εμάς, σαφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένης της κριτικής που έχει ασκηθεί στην ελληνική κυβέρνηση, κυρίως απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στο Μπούργκενστοκ και την εμπλοκή ή μη εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις και του γεγονότος ότι ο κ. Ανάν στην έκθεσή του φέρεται να λέει ότι θα ήταν δυνατόν ενδεχομένως να ικανοποιηθούν και άλλες ελληνοκυπριακές ανησυχίες, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πιο πρόθυμη να εμπλακεί στο πάρε-δώσε στο Μπούργκενστοκ και νωρίτερα και αφού ήσασταν και εκεί σ’ αυτή τη συνάντηση, ποιο είναι το σχόλιό σας για το συγκεκριμένο ζήτημα; Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα στο Μπούργκενστοκ ή όχι;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο ρόλος, η θέση και η αποστολή της ελληνικής παρουσίας στο τελικό αυτό στάδιο της διαδικασίας, είχε με ακρίβεια προσδιοριστεί πριν ακόμα την αναχώρηση της αντιπροσωπείας για την Ελβετία. Και αυτή η θέση ήταν απολύτως σύμφωνη και εφαρμόστηκε με απολύτως σύμφωνο τρόπο, με τα όσα προδιαγέγραφε η αποφασισμένη και συμφωνημένη διαδικασία της Νέας Υόρκης.

Θυμίζω ότι η αποστολή μας ήταν να παράσχουμε την συνεργασία και υποστήριξή μας. Η Ελλάδα δεν ήταν διαπραγματευτής στο σύνολο της διαπραγμάτευσης. Είχε πάει εκεί με συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή. Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύτηκε μόνο τα θέματα ασφαλείας και εγγυήσεων. Γνωρίζετε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία λόγω της έλλειψης της απαραίτητης ευελιξίας απ’ την άλλη πλευρά που δεν δέχθηκε αλλαγές στο κείμενο των δύο αυτών τομέων της συμφωνίας, δηλαδή των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Έτσι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θέση η ελληνική είναι ποια απέναντι στο σχέδιο αυτό του Γενικού Γραμματέα; Δηλαδή εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε να υιοθετηθεί; Θέλουμε να μην υιοθετηθεί; Θέλουμε να απορριφθεί; Τι ακριβώς θέλουμε;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή τη στιγμή, νομίζω με σαφήνεια και με τρόπο περιεκτικό, περιέγραψα τη θέση μας έναντι της εκθέσεως, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις χθες βράδυ. Αυτή είναι στο στάδιο αυτό η θέση μας. Αυτό το οποίο με ρωτάτε αφορά σε ένα επόμενο διαδικαστικό βήμα και αυτό θα πρέπει να το δούμε στην ώρα του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή γίνεται πάρα πολύ λόγος ειδικά στα media τα αλβανικά και τα σκοπιανά, ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και πριν απ’ αυτούς, θα εφαρμοστεί ένα πολύ αυστηρό μέτρο στα σύνορα μ’ αυτές τις δύο χώρες, το οποίο κατά κάποιο τρόπο θα αποτελεί ένα κρυφό ή σιωπηλό πάγωμα των συνόρων. Έχετε κάτι να μας πείτε επ’ αυτού;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα γνωρίζετε ίσως ότι το ερώτημα ετέθη και στις ενημερωτικές συναντήσεις του Υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Ρουσόπουλου. Υπάρχει σαφής απάντησή του, δηλαδή ότι θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται απ’ τη Συνθήκη Σένγκεν. Και από πλευράς μου μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη να κινηθεί το ελληνικό κράτος, πέρα των προβλεπομένων απ’ τη Συνθήκη Σένγκεν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή όποιος έχει βίζα θα περνάει.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων στη Συνθήκη Σένγκεν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα υποβάλλει υπόμνημα στα Ηνωμένα Έθνη η ελληνική αντιπροσωπεία για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα; Ή δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχει εξεταστεί το θέμα αυτό. Είναι θέμα που άπτεται της διαδικασίας και επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω, ίσως και σήμερα το απόγευμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, 10-11 του μηνός συνέρχεται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών η Ισλαμική Συνδιάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Απ’ όσο γνωρίζουμε η τουρκική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να πείσει ισλαμικές χώρες να αρχίσουν εμπορικές σχέσεις με τα κατεχόμενα. Κάνετε κάτι γι’ αυτό το πράγμα;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Γνωρίζω για την εξέλιξη στην οποία αναφέρεστε και για το κείμενο το οποίο προωθείται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αρνητικών αναφορών στο κείμενο και εν γένει τυχόν αρνητικών εξελίξεων.

Αντίστοιχα και η ελληνική πλευρά έχει προβεί και συνεχίζει να προβαίνει στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού αντλείται όλη αυτή η αισιοδοξία ένθεν και ένθεν του Αιγαίου για το θέμα της υφαλοκρηπίδας; Αν έχετε κάτι παραπάνω απ’ την ανακοίνωση που βγάλατε.
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι. Πέραν της ανακοινώσεώς μου για το θέμα αυτό δεν υπάρχει τίποτα άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόση αισιοδοξία;
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η δική μου ανακοίνωση, η οποία προέκυψε ως απάντηση σε ερωτήματα που είχα δεχθεί, νομίζω ότι καταγράφει μία κατάσταση πραγμάτων, η οποία είναι γνωστή εδώ και καιρό. Εν πάση περιπτώσει, ό,τι αναφέρεται στην πολύ πρόσφατη αυτή απάντησή μου της περασμένης Τρίτης, ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα θετικού κλίματος και πολιτικής βούλησης και των δύο μερών. Η πραγματικότητα αυτή καταγράφηκε με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο κατά τη διάρκεια της επισήμου επισκέψεως του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Δεν έχω να σας πω κάτι πέραν αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η συγκεκριμένη σημερινή συνάντηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων Ελλάδας -ΠΓΔΜ δεν περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξή της το θέμα της ονομασίας. Είναι σαφές αυτό.