Ενέργειες ΥΠΕΞ μετά την πληροφόρηση για σεισμό και παλιρροϊκό κύμα σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας (έως ώρα 20:00΄) (2004-12-27)

1. Σύσταση και συνεχείς συσκέψεις Ομάδας Έκτακτης Διαχείρισης στο Υπουργείο Εξωτερικών (Επικεφαλής ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκης, ΥΦΥΠΕΞ κ. Π. Σκανδαλάκης, Γεν. Γραμματέας ΥΠΕΞ, Πρέσβυς κ. Γ. Γεννηματάς, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος, Αναπ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος, Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Αρ. Καλογερόπουλος, Δ/ντης Προξενικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ, Πρέσβυς κ. Δ. Τσικούρης, Δ/ντες Διπλ. Γραφείων κ.κ. ΥΦΥΠΕΞ, κ.κ. Γ. Κοπτσίδης, Δ. Πλατής, Δ. Ζώης, Επικεφαλής Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού κ. Ι. Ανδριανός και ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος).

2. Συνεχής ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη οι οποίοι είχαν την γενική εποπτεία και συντονισμό.

3. Συντονισμός με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα συναρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας).

4. Αποκατάσταση επικοινωνιών με Ελληνικές Πρεσβείες στη Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη) στην Τζακάρτα (Ινδονησία) και στο Νέο Δελχί (Ινδία), καθώς και με τις προξενικές Αρχές και τα προξενικά λιμεναρχεία σε πληγείσες περιοχές.

5. Οδηγία ΥΠΕΞ για συνεχή 24ωρη λειτουργία Ελληνικών Πρεσβειών σε Μπανγκόκ, Τζακάρτα και Νέο Δελχί.

6. Διαμόρφωση τηλεφωνικού κέντρου για την πληροφόρηση προς αλλά και από τους οικείους των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές με 3 τηλεφωνικές γραμμές.

7. Προετοιμασία και αναχώρηση ειδικής πτήσης Ολυμπιακών Αερογραμμών για Πουκέτ. Στο αεροσκάφος επέβαινε τριμελής ομάδα διπλωματών (κ.κ. Τζιράς, Σούλιος, Αναστόπουλος) και ένας γιατρός. Το αεροσκάφος επίσης μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα για κάλυψη τυχόν πρώτων αναγκών καθώς επίσης και αριθμό υπηρεσιακών διαβατηρίων για άμεση αντικατάσταση τυχόν απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων των εκεί Ελλήνων πολιτών.

8. Μετακίνηση Έλληνα διπλωμάτη κ. Κ. Δανασσή από τη Πρεσβεία της Μπανγκόκ στο Πουκέτ (κυρίως πληγείσα περιοχή της Ταϊλάνδης) προκειμένου να έρθει σε επαφή με ταξιδιωτικούς πράκτορες και Έλληνες τουρίστες και να συντονίσει ενέργειες για παροχή βοήθειας και συντεταγμένη μετακίνηση προς το αεροδρόμιο του Πουκέτ.

9. Διαμόρφωση στο αεροδρόμιο του Πουκέτ ειδικού χώρου υποδοχής, με σχετική σήμανση, για Έλληνες πολίτες.

10. Συντονισμός και αλληλοενημέρωση με αρμόδιες Κυπριακές Αρχές για τον εντοπισμό Κυπρίων πολιτών στις πληγείσες περιοχές και ενδεχόμενη μεταφορά τους με την ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

11. Συντονισμός με αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεις κρατών μελών.

12. Τηλεφωνική επικοινωνία προσωπικώς του ΥΦΥΠΕΞ κ. Σκανδαλάκη με εγκλωβισμένους Έλληνες τουρίστες στο Πουκέτ ορισμένοι εκ των οποίων ελαφρά τραυματισμένοι.

13. Σχεδιασμός για επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και επικοινωνία και συντονισμός με έξι ελληνικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων, μετά από ενέργειες του ΥΦΥΠΕΞ κ. Ε. Στυλιανίδη.

14. Ανακοίνωση – προειδοποίηση ΥΠΕΞ προς Έλληνες ταξιδιώτες που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδεύσουν στις πληγείσες περιοχές για λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων και σχετική ενημέρωση των κατά τόπους Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών.

15. Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τηλεφωνικό αριθμό ειδικής “κόκκινης” γραμμής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης για πληροφορίες, καθώς επίσης και τηλεφωνικών γραμμών στην Ελληνική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ.

16. Επιτόπιος συντονισμός της επιχείρησης από τους διπλωματικούς υπαλλήλους για μεταφορά των Ελλήνων πολιτών στο αεροδρόμιο του Πουκέτ και την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που πραγματοποίησε την ειδική πτήση ΟΑ 4715.

17. Παραμονή στο Πουκέτ των Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων κ.κ. Δανασσή και Αναστόπουλου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για παροχή βοήθειας καθώς και για τον εντοπισμό και την ενδεχόμενη μεταφορά Ελλήνων πολιτών που εξακολουθούν να παραμένουν στις πληγείσες περιοχές.

18. Ανακοίνωση ΥΠΕΞ με την οποία, αφού εκφράζονται ευχαριστίες στους πολίτες που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, παρακαλούνται να επικοινωνούν και πάλι στην περίπτωση που έχουν νεώτερες πληροφορίες για τους οικείους τους που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

19. Συνεχής ροή ενημέρωσης των Ελληνικών ΜΜΕ και των ανταποκριτών ξένου τύπου.

20. Διευθέτηση εισόδου στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” των εκπροσώπων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, προκειμένου να καλύψουν την άφιξη του αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που μεταφέρει 156 άτομα από το Πουκέτ της Ταϊλάνδης.