"Η αίσθηση που έχουμε, διαβάζοντας τη δημοσκόπηση είναι ότι η κοινή γνώμη στηρίζει την πολιτική που ακολουθούμε τόσο ως προς τον στόχο όσο και ως προς τους χειρισμούς". Αυτό ανέφερε, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΚΑΪ" και τη δημοσιογράφο Έλλη Τριανταφύλλου όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" του περασμένου Σαββάτου.

Επίσης ανέφερε:
"Καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον από μια αλλαγμένη, ευρωπαϊκή, Τουρκία από ότι η Ελλάδα. Το ότι το 46% των Ελλήνων δηλώνουν ότι συμφέρει την Ελλάδα να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. και το 65% λέει ότι θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, για μένα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η ελληνική κοινή γνώμη θέλει η Τουρκία να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή της πορεία, με τη λογική ότι η Τουρκία θα αλλάζει, και αυτή η αλλαγμένη στο τέλος του δρόμου Τουρκία θα είναι εκείνη που θα δικαιούται να μπει στην Ε.Ε."

"Ταυτόχρονα, βέβαια, καταγράφεται και μία κάποια επιφυλακτικότητα, θα έλεγα ισχυρή επιφυλακτικότητα. Είναι λογικό ο λαός μας που έχει δει επί πολλά χρόνια την Τουρκία να μην αλλάζει – βέβαια κάτω από τελείως άλλες συνθήκες από αυτές που θα έχουμε στο μέλλον μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία – να έχει επιφυλάξεις για το εάν η Τουρκία δέχεται πράγματι τα μηνύματα αυτά και ενστερνίζεται τη λογική ότι πρέπει να αλλάξει".

Και πρόσθεσε:
"Μέχρι σήμερα είχαμε 30,  για μην πω περισσότερα –  από την εποχή που ξεκίνησε το Κυπριακό – χρόνια έντασης με την Τουρκία, και είδαμε όλα αυτά τα χρόνια ότι η Τουρκία δεν άλλαζε. Τώρα, λοιπόν, έχουμε μια νέα πολιτική και πιστεύω μια νέα εποχή που διανοίγεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή που άνοιξε πριν από λίγες μέρες με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι πολύ σημαντικό ότι τέθηκαν στην Τουρκία αυστηροί, δεσμευτικοί και σαφέστατοι όροι. Μάλιστα για 1η φορά πετύχαμε, ενώ μέχρι τώρα όλες οι χώρες κρίνονταν με βάση τα γνωστά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που ήταν κριτήρια εσωτερικής συμπεριφοράς, από δω και πέρα η Τουρκία να κρίνεται και με βάση κριτήρια εξωτερικής συμπεριφοράς. Αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Έχουν, δηλαδή, μπει μέσα στον κατάλογο των υποχρεώσεων της Τουρκίας και μάλιστα με σαφέστατο τρόπο, οι υποχρεώσεις της στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει, θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις αυτές. Βέβαια, αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μια νύκτα πατώντας ένα κουμπί. Είναι μια πορεία που θα κρατήσει χρόνια".

"Θα είμαστε αυστηροί κριτές του Μαραθωνίου που θα έχει η Τουρκία προς την αλλαγή της …Θα είμαστε συνεχώς από πάνω, με μία ολοκληρωμένη στρατηγική… Η εναλλακτική πολιτική είναι αυτή που μας γυρίζει πίσω…Η πολιτική που ακολουθούμε είναι μια διακομματική πολιτική, είναι μια πολιτική, η οποία υποστηρίζεται από την ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και πιστεύω ότι είναι μια πολιτική που θα μας οδηγήσει σε ένα αίσιο αποτέλεσμα.. Βεβαίως, πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ. Δεν θα αλλάξουν τα πράγματα από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε γιατί είναι πιστεύω μια πολιτική που οδηγεί στο σωστό αποτέλεσμα".