Αθήνα, 14 Ιουλίου 2006

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Matthew Bryza. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και μία σειρά από περιφερειακά θέματα, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και κυρίως η ευρωπαϊκή προοπτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή είναι ανησυχητικές. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον κ. Σολάνα, τον οποίο και ενημέρωσε για τις επαφές που προηγήθηκαν στην Αθήνα με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μοτακί.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων, με την προϋπόθεση πάντοτε ότι οι χώρες αυτές εκπληρώνουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη μεριά της Ε.Ε. Η πορεία, δηλαδή, προς την Ευρώπη είναι μια πορεία προσαρμογής και εκπλήρωσης αυτών των κριτηρίων» επισήμανε ο κ. Βαληνάκης σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονιάς μας.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Συζητήσαμε τις προοπτικές που υπάρχουν για την επανεκκίνηση της διαδικασίας εφόσον αυτή έχει, βεβαίως, σοβαρά προετοιμαστεί και μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ε.Ε.»