Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο, κα Έλλη Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Δ΄ ΚΠΣ.
"Η μάχη των κονδυλίων έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι. Δουλέψαμε πολύ, με ολοκληρωμένη στρατηγική. Φτάνουμε στη στιγμή της κρίσης και ελπίζουμε και στη στιγμή της απόφασης. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να προκύψει αποτέλεσμα από τη Συνάντηση Κορυφής που θα γίνει σε λίγες μέρες.
Εκείνο που διαπραγματευόμαστε είναι το συνολικό ποσό και μέσα απ’ αυτό το ποσό που θα διατεθεί για τις λεγόμενες χώρες της συνοχής και κατά συνέπεια και για την χώρα μας. Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε καλύτερη πρόταση από εκείνη των πλουσίων χωρών, δηλαδή της ομάδας του 1%, που στην ουσία μας δίνει 12 δισ. ευρώ. Μαχόμαστε γι’ αυτό. Διαπραγματευόμαστε εδώ και πολλούς μήνες. Έχουμε κάνει τις κατάλληλες συμμαχίες. […] Είμαστε σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Πρέπει να σας πω ότι κατά περίπτωση, υπάρχουν διαφορετικές συμμαχίες αναλόγως των θεμάτων του προϋπολογισμού που μας ενδιαφέρουν. Προωθούμε τις φιλοδοξίες μας και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Ευρώπη, και για εμάς ειδικότερα".
Αναφερόμενος στο γενικότερο κλίμα για τα δημοσιονομικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε:
"Το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι θα προκύψει αποτέλεσμα, λόγω και της έντονης αντίστασης ορισμένων χωρών, ειδικά της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Εμείς θα θέλαμε να υπάρξει πολιτική απόφαση επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, διότι έχει γίνει μια σοβαρή και καλή προεργασία και γιατί ο χρόνος που περνά δεν μας ευνοεί ιδιαίτερα.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με το όχι των δημοψηφισμάτων έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη σημερινή κατάσταση. Τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι θα βελτιωθούν στο μέλλον τα πράγματα, στον προϋπολογισμό και στη βούληση των πλουσιότερων χωρών να συνεισφέρουν μετά τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία, και γι’ αυτό επιθυμούμε, μαζί με άλλες χώρες, η απόφαση να ληφθεί κατά τη διάρκεια του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".