Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συνέχισε χθες το πρόγραμμα των διμερών συναντήσεών του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου κ. Miodrag Vlahovic. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το παραδοσιακά άριστο επίπεδο των σχέσεων Σερβίας και Ελλάδας και έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Στη συνέχεια ο κ. Βαληνάκης  είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών  της Βουλγαρίας Gergana Grancharova. O ΥΦΥΠΕΞ τόνισε ότι η Βουλγαρία είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας να ολοκληρώσει με επιτυχία μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 την τελική φάση της ένταξής της στην Ε.Ε.

Ο κ. Βαληνάκης πληροφόρησε  την κα Grancharova. για την πρόθεση της Ελλάδας να επικυρώσει σύντομα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκε η βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην έναρξη της Υπουργικής Διάσκεψης για την εφαρμογή της Συνθήκης Ολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, στο πλαίσιο της οποίας μίλησε σήμερα το πρωί. Στην ομιλία του ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε ότι "οι νέες απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του καθεστώτος μη διασποράς πυρηνικών όπλων. Πιστεύουμε ότι η Συνθήκη Ολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών είναι ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές και αποτελεί ουσιαστικό τμήμα των επιδιώξεων για πυρηνικό αφοπλισμό". Κλείνοντας, δήλωσε την πίστη του ότι η Υπουργική αυτή Διάσκεψη θα επιτύχει να καταδείξει την αποφασιστικότητα όλων όσων υπέγραψαν τη Συνθήκη να προωθήσουν την εφαρμογή της και να οικοδομήσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που υπέγραψαν και έχει ήδη επικυρώσει την παραπάνω Συνθήκη.
Προηγουμένως, ο κ. Βαληνάκης είχε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Γραμματέα του Οργανισμού της Συνθήκης Ολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, κ. Τibor  Toth, στον οποίο και επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού και τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες του Οργανισμού.

Σήμερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών στο State Department και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.