Τετάρτη 9 Μαϊου 2007

Σας καλωσορίζω στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πενήντα χρόνια, μισός αιώνας, συμπληρώνονται φέτος από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που έθεσε τα θεμέλια για τη συναρπαστική πορεία που ακολούθησε – και που συνεχίζεται το ίδιο συναρπαστική, το ίδιο προκλητική. Μια πορεία, που στη διάρκειά της τα ευρωπαϊκά έθνη, υπό την καθοδήγηση οραματιστών όπως ο Robert Schuman, ο Jean Monnet, ο Paul-Henri Spaak, ο Konrad Adenauer, o Alcide de Gasperi και άλλοι, έθεσαν τέλος στην χρήση του πολέμου και της βίας ως μέσων επίλυσης των διαφορών και των ανταγωνισμών τους και θεμελίωσαν με ιστορικά μοναδικό τρόπο τις αξίες της συνεργασίας, της ασφάλειας, της ενότητας.

Κάθε χρόνο, στις 9 Μαϊου, την Ημέρα της Ευρώπης, γιορτάζουμε αυτή την πορεία. Γιορτάζουμε αυτή την μοναδική περίοδο ειρηνικού μετασχηματισμού, συνεχούς διεύρυνσης της συνεργασίας και της δημοκρατίας, σταθερής ανάπτυξης και ευημερίας. Με λίγα λόγια, γιορτάζουμε μια Ευρώπη αρχών και αξιών. Αρχές και αξίες που σημάδεψαν την εξέλιξη των ευρωπαϊκών κρατών και λαών και που σηματοδοτούν το κοινό μας μέλλον. Όλα αυτά τα χρόνια, καταστήσαμε αυτονόητο το να εργαζόμαστε μαζί, μέσα σε ένα θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης. Δημιουργήσαμε μια Ευρώπη ανοικτή και μεγάλη. Από τα 6 ιδρυτικά μέλη, σήμερα είμαστε 27. Πριν από λίγες εβδομάδες, στο Βερολίνο, όλοι μαζί διακηρύξαμε ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον». Επιβεβαιώσαμε τα κοινά μας ιδανικά και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να αναλάβουμε δράση και να δημιουργήσουμε ένα νέο ενωσιακό «αφήγημα» το οποίο θα είναι πιο οικείο στις νεότερες γενιές, που – ευτυχώς – θεωρούν την ειρήνη και την σταθερότητα των τελευταίων 50 χρόνων ως αυτονόητες.

Κυρίες και Κύριοι,

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι μια συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής. Ο στόχος, όμως είναι σταθερός. Είναι η ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις, ανανεώνοντας κάθε φορά και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι η δημιουργία μιας ένωσης των αποτελεσμάτων. Ένωση των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να είναι παρά μια Ένωση που θα αγκαλιάζει όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Γι’ αυτό και προχωρούμε πιστοί στο όραμα της διεύρυνσης της Ευρώπης. Ένα όραμα που δεν προσδιορίζεται από γεωγραφικά όρια αλλά από ξεκάθαρες αρχές και αξίες. Όσοι τις ενστερνίζονται και τις κάνουν πράξη, έχουν την θέση τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και οι αξίες μάλιστα αυτές αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Δεν μπορείς να δέχεσαι ορισμένες και να απορρίπτεις άλλες. Παράλληλα, μια Ένωση των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να είναι παρά μια πιο πολιτική Ένωση. Μια Ένωση ολοένα και βαθύτερη.

Κυρίες και κύριοι,

Για την Ελλάδα (που είναι ήδη από τα παλαιότερα κράτη μέλη) η συναρπαστική Ευρωπαϊκή της πορεία  από το 1981 ως σήμερα, συνιστά τη μεγαλύτερη δικαίωση του οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που από την πρώτη στιγμή της Μεταπολίτευσης, ανέλαβε συστηματική και επίμονη προσπάθεια, για να οδηγήσει τη Χώρα, το ταχύτερο δυνατό, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ξεπέρασε τις διεθνείς αντιξοότητες και τις εσωτερικές αγκυλώσεις και έκανε πραγματικότητα το μεγάλο πολιτικό του στόχο με ένα μοναδικό τρόπο, γνώρισμα – άλλωστε – των μεγάλων ηγετών που σφραγίζουν την εποχή τους. Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ότι το βλέμμα μας πρέπει να είναι συνεχώς στραμμένο στο μέλλον. Τα 26 αυτά χρόνια πλήρους συμμετοχής  μας στην Ενωμένη Ευρώπη – παρά τις επιμέρους δυσκολίες, τις καχυποψίες ορισμένων κατά το παρελθόν, και τις αδυναμίες να κεφαλαιοποιήσουμε όπως έπρεπε και όπως μας άξιζε τις ευκαιρίες που μας προσφέρθηκαν – έχουν μεταφραστεί σε ένα συνολικό ισοζύγιο προόδου, δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας για τους έλληνες πολίτες.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και έχουν συνδέσει το μέλλον τους, και το μέλλον της χώρας με την επιτυχία της ενοποίησης. Στόχος είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Η Ευρώπη που χτίζουμε όλοι μαζί. Μια Ευρώπη για όλους αλλά και τον καθένα από μας ξεχωριστά. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν κάνει την επιλογή τους.

Σας ευχαριστώ