Αργεντινή, 14 Μαϊου 2008

Mετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, κ. Victorio José Taccetti και τον Υφυπουργό Εμπορίου και Διεθνών Οικονομικών σχέσεων κ. Alfredo Vicente Chiaradia κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης επισήμανε:

20000814 argen.jpg«Υπογράψαμε μία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Αργεντινής και της Ελλάδος. Με αυτή τη συμφωνία ανοίγει μία νέα εποχή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι η απαρχή, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες συμφωνίες, αναγκαίες για τη σύσφιγξη των σχέσεών μας, και σε άλλους τομείς»

«Υπογράψαμε μία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Αργεντινής και της Ελλάδος. Με αυτή τη συμφωνία ανοίγει μία νέα εποχή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι η απαρχή, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες συμφωνίες, αναγκαίες για τη σύσφιγξη των σχέσεών μας, και σε άλλους τομείς». Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Victorio José Taccetti και τον Υφυπουργό Εμπορίου και Διεθνών Οικονομικών σχέσεων κ. Alfredo Vicente Chiaradia κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.  Ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομογένειας στην Αργεντινή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο των ελληνικών κοινοτήτων στη χώρα, οι οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των,  παραδοσιακά φιλικών, σχέσεων Ελλάδας και Αργεντινής.

 

Τις συνομιλίες απασχόλησαν, επίσης, θέματα που αφορούν στις διμερείς πολιτικές σχέσεις, στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς και άλλα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα ως προς τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αργεντινής, εξετάστηκαν μία σειρά από συμφωνίες σε καίριους τομείς, όπως τουρισμός, εκπαίδευση, ναυτιλιακές μεταφορές κ.ά., οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο ανταλλαγής επισκέψεων των αξιωματούχων των δύο χωρών. Ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ καλό το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, έθεσε, μεταξύ άλλων, στον ομόλογό του το ζήτημα των 15 Ελλήνων αγνοουμένων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή ζητώντας τη συνεργασία των αρχών, αίτημα που όπως δήλωσε αντιμετωπίστηκε με ευαισθησία από την πλευρά της Αργεντινής. Οι σχέσεις ΕΕ-Αργεντινής και η ανάγκη ενίσχυσής τους αποτέλεσαν, ακόμη, ένα από τα θέματα συζήτησης, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στο Περού για το οποίο θα αναχωρήσει σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας.