Αθήνα, 19 Απριλίου 2008 

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84» και τη δημοσιογράφο κ. Άννα Παναγιωταρέα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αναφέρθηκε στην επιθυμία της Ελλάδας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων λέγοντας ότι:

[…] «Έχουμε πει ξεκάθαρα, και το έχουμε πει πολλές φορές, ότι θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, διότι θέλουμε να έλθει κάποια μέρα και να γίνει [η ΠΓΔΜ] μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να έχει επιλυθεί το όνομα».

 “Εξηγήσαμε από την αρχή και επιμένουμε ότι πρέπει να είναι μια πραγματικά σύνθετη ονομασία και επίσης μια ονομασία που θα μπορεί να λειτουργήσει στη πράξη” τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” και τη δημοσιογράφο κ. Άννα Παναγιωταρέα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα αλλά και την προοπτική που θα πρέπει αυτή να έχει ο κος Βαληνάκης αναφέρθηκε στην Ελληνική Θέση λέγοντας: “Έχουμε πει ξεκάθαρα, και το έχουμε πει πολλές φορές, ότι θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, διότι θέλουμε να έλθει κάποια μέρα και να γίνει [η ΠΓΔΜ] μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να έχει επιλυθεί το όνομα”.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να επιδεικνύει βιασύνη, ενώ υπογράμμισε ότι: “το Βουκουρέστι ήταν ένας σταθμός. Δημιουργήσαμε μια καλύτερη διαπραγματευτική βάση για την Ελλάδα. Είναι μια απόφαση που ελήφθη από όλους – αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι μας σα αυτή την άποψη, αλλά υπάρχουν κι άλλες χώρες που την ενστερνίζονται – είναι πλέον θέση της Συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση ενώ, ερωτώμενος για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, σημείωσε ότι "σε θέματα αρχών η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις και αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη μέγιστη δυνατή προσοχή". Είναι ένα ανοιχτό θέμα και η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο γιατί είναι γνωστό ότι έχει άποψη και δυνατότητες σε όλη αυτή τη περιοχή " κατέληξε ο κ. Βαληνάκης.