Παρασκευή, 15  Ιουνίου 2007
   

«Εμείς αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένα Κράτη Μέλη και σεβόμαστε τη γνώμη των πολιτών που είπαν «όχι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Είναι, λοιπόν, περισσότερο από λογικό να απαιτούμε τον ίδιο σεβασμό για τη γνώμη των 2/3 των χωρών της ΕΕ και των πολιτών τους που επικύρωσαν τη Συνθήκη». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Manuel Lobo Antunes, στη Λισσαβώνα, όπου συνόδευσε ον Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, στις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της Πορτογαλίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που υλοποιεί η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία σε λίγες ημέρες.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, οι οποίες έγιναν σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα, ήταν οι προτεραιότητες της Πορτογαλίας για μία σειρά από θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως το Μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα η νέα Συνθήκη της Ένωσης, η Διεύρυνση και η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη Θάλασσα.

Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη Θάλασσα, μία πολιτική με μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και ειδικότερα τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, είναι ψηλά στην ατζέντα της Πορτογαλικής Προεδρίας. «Χαιρόμαστε για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της διαμόρφωσης μίας νέας πολιτικής της ΕΕ για τη Θάλασσα, όπως απέδειξε και η πρωτοβουλία μας να διοργανώσουμε την Υπουργική Διάσκεψη στη Ρόδο, και πιστεύουμε ότι με την Πορτογαλία, μία χώρα -όπως και η δική μας- με ισχυρή ναυτική παράδοση και παρουσία θα έχουμε μία γόνιμη συνεργασία ενόψει του Σχεδίου Δράσης που θα υιοθετήσει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου υπό την Προεδρία της Πορτογαλίας», δήλωσε ο κ. Βαληνάκης στον συνάδελφό του κ. Antunes. 

«Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εφόσον βέβαια οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ΕΕ και γι’ αυτό καλωσορίζουμε την απόφαση της Πορτογαλικής Προεδρίας να εντάξει το ζήτημα αυτό στις βασικές προτεραιότητές της» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και διαβεβαίωσε τον Πορτογάλο ομόλογό του για την υποστήριξη τη χώρα μας στις προσπάθειες της Πορτογαλίας στο σημαντικό θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ o κ. Βαληνάκης, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα αποδείξει την καλή της θέληση και ότι τα Σκόπια από την μεριά τους οφείλουν να επιδείξουν περισσότερη ειλικρίνεια στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες παρατηρούμε ότι έχουν επιδοθεί τον τελευταίο καιρό.