Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

thumprul.jpgΟ Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε χθες με τον κ. Dimitrij Rupel Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, η οποία ως γνωστόν ασκεί την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι κ.κ. Βαληνάκης και Rupel, αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Από πλευράς του, ο κ. Βαληνάκης ξεκαθάρισε στον κ. Rupel τη σταθερή ελληνική θέση σχετικά με την ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση του θέματος του ονόματος γεγονός που επιβεβαιώθηκε, όπως υπενθύμισε και με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Νάτο στο Βουκουρέστι.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης την ευκαιρία να τονίσει στον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας την ανάγκη παρακολούθησης από την ΕΕ της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Βαληνάκης, είναι αναγκαίο να υπογραμμίζεται στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες η σημασία των υποχρεώσεων τους ενώπιον της ΕΕ και σε αυτόν τον τομέα.