Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα με την Επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. κ. Danuta Hubner. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, δηλαδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2007-2013. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Ευρωπαία Επίτροπο για τις συζητήσεις που διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της Ομάδας των “Φίλων της Συνοχής”, των 17 κρατών – μελών που υποστηρίζουν τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των κονδυλίων για τη συνοχή. Βασικός στόχος της Ομάδας των “Φίλων της Συνοχής” – στη διαμόρφωση και δραστηριοποίηση της οποίας η χώρα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο –  είναι να περάσει σε όλους το μήνυμα, ότι η πολιτική της Συνοχής είναι κεντρικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο κ. Βαληνάκης επιβεβαίωσε την επιθυμία της κυβέρνησης για την εξεύρεση, πριν από το τέλος του έτους, λύσης που να εξασφαλίζει επαρκείς πόρους για την ανάπτυξη όλων των κρατών – μελών.

Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Συναντήθηκα με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Επιτροπή της ΕΕ, την κα. Hubner.  Εξήγησα στην κα. Hubner πως τόσο η Ελλάδα, όσο και οι άλλες χώρες της Ομάδας των “Φίλων της Συνοχής” – στην δημιουργία της οποίας διαδραματίσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο – διεκδικούμε αυξημένους πόρους για τη Συνοχή, μιας και περισσότεροι πόροι σημαίνουν ισχυρότερη Ευρώπη.

Κεντρική επιδίωξη της χώρας μας είναι η δίκαιη κατανομή του κόστους της διεύρυνσης και η διασφάλιση των πόρων της Συνοχής υπέρ της αναπτυξιακής διαδικασίας τόσο των νέων όσο και των παλαιών κρατών – μελών. Θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί λύση στο θέμα. Γι’ αυτό και η Ελλάδα έχει ζητήσει να τεθεί το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2007-2013, στην Άτυπη Συνάντηση Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Όπως έχω πει επανειλημμένα, θέλουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, πολιτικά ισχυρή, μία Ευρώπη, όπου η Ελλάδα θα πετύχει τη σύγκλιση με τις πλουσιότερες χώρες.”